Tor Arne Jørgensen

20.06.2024
Tor Arne Jørgensen
Lyrikkforlaget
Tor Arne Jørgensen

Fjoller med forstanden

Tor Arne Jørgensen sjonglerer et stort antall tanker og ideer i bokprosjektet Forstandens fjolleri. Resultatet er blitt en kompleks samling av tekster som også henger sammen med hans forrige bok.

 

- Utgangspunktet for Forstandens fjolleri strekker seg tilbake til den første boken min, som har tittelen 74. Menneskehjernen står sentralt. Hjernen vår er delt opp i to halvdeler, der hver halvdel fremstiller hjernens logiske venstre og hjernens kreative høyre side. Min første bok tar for seg det logiske. Forstandens fjolleri har fokus på det kreative, forklarer Jørgensen.

Han har brukt mye tid på å bygge bro mellom de to hjernehalvdelene, der hovedpersonen fra 74 beveger seg videre over i Forstandens fjolleri.

 

- Hvem denne personen er, vil jeg ikke avsløre her og nå, men det trer klart frem hvis en leser tekstene nøye. Jeg liker tanken på å skjule bokens intensjon helt i det åpne. Alle kan se det, men det er likevel skjult. Trikset blir å oppdage det, smiler Jørgensen, og tilføyer:

- Boken er kompleks i all sin enkelhet.

 

Tor Arne Jørgensen er 49 år og er oppvokst på det lille tettstedet Fevik ved grensen mellom Grimstad og Arendal. Der bor han med sin kone og sine to barn på henholdsvis 13 og 15 år. Til daglig jobber Jørgensen som lærer ved den lokale skolen. På fritiden tilbringer han mye tid sammen med familie og venner, men han er også interessert i sykling, løping og styrketrening.

- Jeg liker også å holde meg aktiv med alle slags prosjekter som pirrer meg der og da. Det kan dreie seg om alt fra enkle praktiske gjøremål til teoretiske ekstravaganser, forteller læreren. Og det er hans teoretiske grublerier som nå har ledet ham til sin andre diktbokutgivelse.

 

Diktboken Forstandens fjolleri skiller seg ut fra andre diktbøker ved at to hovedtema flyter rett under overflaten gjennom hele boken.

 

- Boken er lagvis strukturert, på samme måte som en løk, der lagene bygger på hverandre. Dette er gjort for å skape dybde, forklarer forfatteren, som også kan opplyse at boken bærer ved seg skjulte tema gjennom det hele, tema som ved jevne mellomrom kommer opp til overflaten.

Forstandens fjolleri tar leseren med på en religions-historisk reise på godt og vondt, omgitt av alt fra engler til demoner, sett gjennom øynene for og av menneskehetens sårbare natur.

 

Jørgensen har flere prosjekter i støpeskjeen.

- Min første bok, 74, er skrevet på engelsk. Denne vil jeg oversette til norsk. Jeg arbeider også med min første roman. Om jeg skal lage flere diktbøker utover dette, har jeg ennå ikke tatt stilling til.

 

 

Redaktør -

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...