Endelig lansering av unik kunstbok

21.07.2021
Endelig lansering av unik kunstbok
Forlagshuset Publica
Linda Beate Åkenes

Pandemien stakk kjepper i hjulene for lanseringen av den unike kunstboka Historier på et lerret. Men nå skjer det endelig!

Linda Beate Åkenes hadde sin første kunstutstilling i februar 2016. Det ble kimen til noe helt spesielt.

– Etter hvert som jeg har solgt malerier, har jeg skjønt at de åpner opp og treffer noe hos mottakeren – en følelse, stemning, opplevelse eller et minne. I dette møtet har betrakteren fortalt sin historie åpent og ærlig. De fortellingene ble til en skattkiste som jeg hadde lyst til å gjøre noe med. Takknemlig for at de delte, spurte jeg om jeg kunne bruke historien sammen med maleriet i en bok. Resultatet ble Historier på et lerret, forklarer Åkenes.

Tekstene i boken er basert på det disse menneskene har fortalt til Åkenes. Det er blitt rørende, sterke historier fra livet.

 

Som person er Linda Beate Åkenes lidenskapelig opptatt av mennesker og hvordan vi møter hverandre.

– Det å møte hverandre med raushet, åpenhet og å løfte hverandre frem, gir så mye til oss selv og andre. Når vi våger å åpne opp, vise både sårbarhet og styrke, får vi opplevelsen av dype, nære relasjoner som frembringer takknemlighet og kjærlighet, sier kunstneren.

– Jeg er nysgjerrig på personer jeg møter og historiene bak. Det å få lov å slippes inn hos mange ulike mennesker, opplever jeg som veldig lærerikt og givende. Det gir mening og glede, rett og slett. Og får meg til å vokse og utvikle meg som menneske. Det gjenspeiles i mitt yrkesvalg som veileder, og vises tydelig i det jeg skaper på lerretet. Det er min inspirasjon. Men, viktigst av alt i mitt liv, er at jeg er mammaen til Theo og Maja. Når mine barn er i harmoni, har jeg det best. Min viktigste relasjon og min største inspirasjon.

 

Historier på et lerret er blitt en unik bok.

– Boken viser to kunst-uttrykk på en ny og spennende måte. Siden tekstene er hentet fra mennesker som åpner opp i møtet med kunsten, får vi ta del i ekte historier, noen såre og noen ispedd håp. Malerier og tekst kompletterer hverandre og gjør budskapet sterkere. Boken er estetisk med store illustrasjoner sammen med tekster. Det hersker en ro over innholdet som er med på å åpne for tanker og refleksjoner hos leseren. Målgruppen er alle som har gjort seg noen erfaringer i livet. Noe kan man kjenne igjen, og noe kan inspirere til nye betraktninger, forteller Åkenes.

– Budskapet i boka er hvor komplekst livet er og hvor flott, men også krevende det er å være menneske. Hvor vakkert det er når vi våger å åpne opp og by på alle våre sider, sårhet og styrke. I møte med kunsten viser det seg at det skjer. Det er det som skjer i møte med mine malerier, som gjør at jeg har fått del i nydelige historier fra levde liv. Med tekst og bilder håper jeg det samme skjer med de som sitter med boken i hånden. At et bilde eller en tekst treffer noe i mennesket som åpner for refleksjon og inspirasjon.

 

Så er det naturlig å spørre kunstforfatteren hva som har vært drivkraften i skriveprosessen.

– Drivkraften har i seg selv vært prosessen sammen med eierne til historiene. Jeg våknet en dag og bestemte meg for å gjøre noe med de rørende fortellingene jeg hadde fått del i. Da tok jeg kontakt med 16 av kjøperne og spurte om de ville være med på prosjektet, Samtlige samtykket, og det resulterte i både en og to og tre samtaler. Nydelige samtaler med dybde som ga oss både smil og tårer. Opplevelsen av å komme så nært innpå ukjente mennesker så fort pga et maleri, mitt maleri, har vært magisk. 16 lange samtaler skulle nå bli 16 korte tekster. Den skriveprosessen har tidvis vært boblende og krevende. Da har det vært godt å ha venner og hjelpere som har heiet og drevet meg fremover. Det har vært verdt det hele veien. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg en dag skulle stå der med boken Historier på et lerret i hånda.

Redaktør -

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...