Fastlegen som selv var syk

23.06.2023
Fastlegen som selv var syk
Lyrikkforlaget
Eirik Nordmo

Sommeren 2021 raser verden sammen for fastlegen Eirik Nordmo. Hans dobbeltliv blir avslørt. Han har holdt fasaden som populær fastlege, med en av landets ti lengste ventelister. Men i skyggen har livet vært preget av spill og rusavhengighet, selvmordstanker og depresjon. Nå gir han ut dagboken han skrev mens han var innlagt for behandling på Trasoppklinikken. Innlagt (2023) er historien til fastlegen som selv var syk.

Nordmo er 51 år gammel og har vokst opp i Glomfjord, et lite tettsted i Meløy kommune. Her jobbet han som fastlege i 16 år.

– Jeg er særlig glad i friluftsliv og skiturer på fjellet, men ellers interesserer jeg meg for mange ting – jeg kan nevne yoga, meditasjon, filosofi og musikk, forteller den tidligere fastlegen.

 

– Boka ble til da jeg ble innlagt for rusavhengighet på Trasoppklinikken høsten 2021. En del av behandlingen var å skrive dagbok, som leveres inn for gjennomlesing av behandlerne hver dag.

Trasoppklinikken er et senter for avhengighetsbehandling som holder til i Oslo. De ansatte på klinikken var begeistret for det fastlegen hadde skrevet.

– Etter hvert fikk jeg tilbakemeldinger fra mange av behandlerne om at jeg måtte vurdere å gi ut det jeg skrev. De oppfattet det jeg skrev som ærlig og rått, ekte og nært. Boka er altså mine egne dagboknedtegnelser, skrevet uten tanke på utgivelse. Den speiler mine tanker og følelser den dagen jeg skrev det, og hva som opptok meg der og da. Den er derfor like springende i temaer og innhold som tankene mine var, forteller Nordmo.

 

Etter at boka kom ut, er førsteopplaget nesten revet bort. Mange har engasjert seg i den spesielle historien.

Nordmo tenker at boka kan gi et ferskt blikk på rusavhengighet. Til vanlig blir vi opplært av fagpersoner som gjenforteller rusproblematikken – men hva tenker rusmisbrukeren selv?
– Det er mange fagbøker innen rus og psykiatri, men få bøker sett fra pasientens øyne. Jeg tenker at innblikk i en slik prosess fra et pasientperspektiv kan være nyttig og interessant, sier Eirik Nordmo.

Han har sittet på begge sidene av legens skrivepult. I 16 år har han vært behandleren som tar imot pasienter. I Innlagt (2023) er det pasienten Nordmo som taler.

 

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...