Eventyrlig for Gjenbruk

02.05.2011
Eventyrlig for Gjenbruk
Ingvar Kleppe

Etter et snaut halvår i ny butikk, opplever Gjenbruk Kleppe en eventyrlig vekst. Folk i Klepp setter tydeligvis stor pris på muligheten til å handle brukt, og på den måten gi sitt lokale bidrag til en mer fornuftig forvaltning av ressursene.

- De sier at jeg er sjefen, ja, sier Ingvar Kleppe, og viser med det at de ikke er så nøye med de formelle posisjonene i den store bruktbutikken.
- Kan du fortelle litt om bakgrunnen for Gjenbruk Kleppe?
- Vi startet opp i november 2009, og hadde et prøveår. Da var vi i en annen butikk, rett sør for meieriet i Kleppe. I november 2010 flyttet vi over her som Fagmøbler var før. Så butikken har ikke vært lenger enn halvannet år til sammen, sier Kleppe.
- Den er også en del av et større system av butikker, stemmer ikke det?
- Ja, det er Norsk Luthersk Misjonssamband som står bak. Vi har rundt tjue butikker i Norge fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Det er misjonsforeningene i Time, Klepp og Ganddal som drifter denne butikken. Vi er rundt førti personer som er engasjert, og alt er på dugnad. Det gjør at vi ikke er momspliktige, forklarer Kleppe.

Det meste til husholdningen
- Hva er bakgrunnen for det nasjonale systemet av butikker?
- Ideen kommer fra Danmark så vidt jeg har forstått. Men der har de utviklet det mer enn oss. Tanken bak er todelt: Det handler om ressursbruk, og det å kunne bruke ting på ny i stedet for å kaste ting, og på den måten spare miljøet. Det er det ene, og så har du misjonstanken som en drivkraft i seg selv. I fjor tilførte vi misjonen rundt tolv millioner kroner i netto inntekter fra gjenbruksbutikkene, forklarer Kleppe fornøyd.
Han sier videre at den nye butikken er 1050 kvadratmeter stor, og at her kan kunden finne det meste av det som hører til i en husholdning: Møbler, steintøy, kunst, klær, sko, idrettsutstyr, hvitevarer, lamper, og mye krimskrams.
- Er det litt det samme som Fretex?
- Tja, vel…, de har et annet konsept siden de har lønnet arbeidsfolk. De er også inne med NAV, det har ikke vi muligheten til. Dersom du skal ha lønnede folk i systemet, så må det være på et helt annet organisatorisk nivå, forklarer Kleppe.

Perfekt beliggenhet
- Hvordan opplever du at butikken har blitt mottatt blant folk i Kleppe?
- Det har vært et eventyr! Ikke minst når vi kom over i det nye bygget som er helt perfekt med tanke på beliggenhet og funksjonalitet. Vi hadde både ordfører og rådmann på besøk her en dag, og de skrytte uhemmet, sier Kleppe begeistret. Han trekker fram en spesiell krok:
- Vi har noe vi kaller ”den lune kroken”. Vi har avsatt en del kvadratmeter med plass til folk som vil sette seg ned og drøse, ta en kopp kaffe og noe kake. Det er en del av hele systemet, det å ta vare på de som kommer inn. Vi har den filosofien at når de går ut herfra, så skal de ha gjort et godt kjøp, og de skal ha lyst å komme tilbake.
- Kommer folk tilbake?
- Ja, det skal være visst. Vi er helt overgitt selv. Det kan være opp til et par hundre stykker inne på en dag. Så omsetningen økte med 230 prosent fra januar i fjor til januar i år. Flyttingen har betydd enormt mye. Vi får veldig mye ros og gode tilbakemeldinger, ikke minst på det reint estetisk, og hvordan vi har organisert butikken, avslutter Kleppe meget fornøyd.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Gjenbruk,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...