– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

28.06.2024
– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.
Trond Evenstad
Trond Evenstad

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt at det ikke er godt for noen». Det har det blitt bok av.

Sørlendingen Trond Evenstad er bosatt i Skien. Etter mange år i grunnskolen som pedagog og skoleleder, med spesialundervisning og autisme som hovedfokus, er han nå nyslått pensjonist. Han er glad i å leke med ord. Dialekter er også et yndet samleobjekt, og Evenstad har utgitt flere bøker, hvorav to var på dialekt:

– Min første bok, «Sørlandsgruk», er basert på min Farsunds-dialekt. Tittelen «Gruk» røper at jeg har vært inspirert av Piet Hein som skrev små «sukk» med komprimert visdom og med snert og «grin» (dansk, «til å le av»). Jeg har også gitt ut boka «Du vett, Farsund, kokjebiber» som er små nostalgiske epistler med høy humrefaktor ? og alt på dialekt. I fjor ga jeg ut min debutroman, «Som sandpapir på sjelen», i samarbeid med Kolofon forlag. Sistnevnte er en oppvekstroman som skildrer Emilie på 10 år i kamp mot båssetting og Janteloven.

Evenstad samler både på dialekter og ord, og kaller seg selv en «ordleter»:

– Jeg er i slekt med så vel Pippi Langstrømpe som Espen Askeladd. Pippi og Espen var samlere og tok vare på alt som kunne komme til nytte. Pippi var en «tingleter», jeg en «ordleter». Jeg samler og smaker på ord; rare ord, lange som korte, finurlige ord, lydmalende og fargesettende, feilstavinger og forsnakkelser ? jeg snapper ordene, lagrer dem og omsetter dem i tanker og tekst. Jeg stabler, jeg rimer, rabler og dikter mine fabler. Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

«Ordleteren» er nok en gang aktuell med bok, denne gang diktsamlingen «Før vi setter punktum, utgitt på Publica.

– Diktboka ble til etter at jeg stakk fingeren i jorda (eller orda, om du vil), og samlet sammen dikt og ulikt som jeg har bedrevet de siste årene. Mange av diktene har stått i lokalaviser i Skien og Farsund. Og jeg tenkte: «Hvorfor ikke?» Mottoet mitt er «Aldri så banalt at det ikke er godt for noen». Hvorfor ikke sende inn et manus og få en profesjonell vurdering? Og den satt! Med lovord og ros fra Publica.

Boken har fått tittelen «Før vi setter punktum» og inviterer til tenkepauser med 72 diktrefleksjoner som favner alt fra alvors- og visdomsord og små, hverdagslige betraktninger, til rene krumspring og ordlek, med humor og håp som fellesnevnere.

– «Før vi setter punktum» er et resultat av mitt overflødighetshorn. Nå er det ikke bare Jon Fosse som unnlater å sette punktum. Jeg tenker at punktumet lett kan punktere dialogen oss imellom ? i overført betydning. Jeg tror at min diktsamling kan tilby leseren noe å reflektere over, noe å smake på og noe å bli smittet av, til sinnets oppmuntring. Målgruppa er alle som liker språklige krumspring som setter farge på hverdagen; ord fra en observant observatør til livet.

Evenstad har heller ikke satt punktum for flere utgivelser i hans navn.

– Om jeg har flere prosjekter på gang? Jeg skriver, altså er jeg, er mitt svar. Kan ikke la være. I begynnelsen var ordet ? og så lenge det fins ord, fins det håp!

 

For mer informasjon om «Før vi setter punktum», se https://www.forlagshusetpublica.no/no/shop/for-vi-setter-punktum-2398.

Redaktør -

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...