– Jeg skiller meg ut

19.12.2023
– Jeg skiller meg ut
Heidi Maria Steinback Sørensen
Heidi Maria Steinback Sørensen

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker uvanlige tanker rundt vanlige tema. Nå er hun aktuell med boken «Frihetslengsel».

Heidi Maria Steinback Sørensen er billedkunstner og lyriker. Hun har vært gift i over 25 år og er mor til tre voksne døtre. Sørensen har både en variert utdanning og en variert yrkesbakgrunn. De siste tolv årene har hun jobbet som menighetskonsulent i Den norske kirke. Hun har lang fartstid som skribent, både som petitskribent, andaktsskriver og blogger. Boken Sørensen nå har utgitt, er skrevet over de siste 10–15 årene og er inspirert av forfatterens eget indre kaos og øyeblikk i hverdagen:

– Jeg har fått utdelt en kropp som ikke fungerer helt som andres kropper, og min fysiske kapasitet er sterkt redusert, slik at jeg nå ikke kan delta i det tradisjonelle yrkeslivet lenger. Jeg har levd et innholdsrikt liv i denne kroppen, uten å ta så mye hensyn til den som jeg kanskje burde.

Forfatteren forklarer at begrensningene kroppen hennes har, delvis har tvunget henne og delvis gitt henne muligheten til å leve langsommere. Det har gitt henne ganske mye av det hun kaller «uønsket kompetanse», erfart i spennet mellom hva man ønsker å få til og hva man har anledning til.

– Jeg har et galopperende hode som krever en innholdsrik hverdag for å ikke skape problemer. Jeg er fryktelig interessert i alt mulig, leser mye og bobler over av mer eller mindre gode idéer. Jeg øver nå intenst på å utfolde meg som best jeg kan innenfor de fysiske begrensningene jeg har fått, uten å overdrive. Så da blir det mye malerier og skriverier, litt hund, håndarbeid og bittelitt hage.

Som lyriker behersker Sørensen flere genre og skriver både dikt, salmer og andre poetiske tekster. Diktene kan komme i form av plutselige tanker og ord hun får mens hun holder på med noe eller er ute på noe, eller de kan komme mens hun ligger og hviler for å «lade batteriene». Sangene hun skriver, kommer ofte til etter en form for kontakt med Gud. Boken «Frihetslengsel» som nå er blitt til, handler om øyeblikkets følelser, det som sitter igjen etter en opplevelse, et møte eller en åpenbaring.

– Det er ikke en limerickbok eller en bok med ordtak satt i system. Jeg håper det er en bok som får leserne til å gråte fordi de blir berørte. At jeg når frem til hjertet hos noen. At noen føler seg gjenkjent, sier Sørensen. 

Forfatteren får svært ofte høre at hun skiller seg ut, er annerledes, merkelig og spesiell, at hun tenker uvanlige tanker rundt vanlige tema og uttrykker seg godt. Boken gjenspeiler virkeligheten filtrert gjennom henne – hennes møter med mennesker, hennes erfaringer med tvil og tro. Sørensens «annerledeshet» er det som skiller boken ut fra andre utgivelser. Samtidig finner diktene hennes gjenklang hos leserne. Rolf Steffensen, prest i lulesamisk område og forfatter, skriver følgende om boken: «De personlige tekstene berører. De vekker gjenkjennelsen, og lysten til å høre mer.» Sarah Camille Ramin Osmundsen, poet, forteller, sanger og spellemannsprisvinner, samstemmer med denne uttalelsen: «En vakker og nyansert diktsamling. Nært, rått, og luftig på samme tid.»

Sørensen forteller at hun alltid har ett eller flere prosjekter på gang og mener at det er svært mulig at hun kommer med en oppfølger til diktboken sin, nå som hun har fått smaken på å utgi bok:

– Jeg hadde to malerier på NorthArts høstutstilling på Ås i oktober, blant annet forsidebildet på "Frihetslengsel", og har planer om å gi ut noen sanger, så jeg må skrive flere av dem. Så leker jeg med tanken om en barnebok på rim. Jeg har også vurdert å sette sammen en "Reiseskildring for kjedelige folk" og kanskje en andaktsbok. Det kan altså fort bli flere utgivelser, nå som jeg har fått tid og anledning til å skrive og bearbeide tekster.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...