Et annet perspektiv

22.09.2020
Et annet perspektiv
Publica
May Sissel Vadla

May Sissel Vadla ga i 2019 ut romanen «Det som sies høyt». Nå har hun skrevet en frittstående oppfølger etter å ha blitt nysgjerrig på hva som skjulte seg bak en av bipersonene i boka. Oppfølgeren har fått tittelen «Hjertets bakvegg» og kommer ut på Publica.

May Sissel Vadla er til vanlig kommuneoverlege i Randaberg og tar for tiden doktorgrad i helseteknologi og global helse. Hun er gift med to barn og driver gård i Årdal i Ryfylke. – Jeg er en ganske allsidig person, som stadig innser at jeg har litt for mange prosjekter på gang samtidig, forteller hun.

Ideen til «Hjertets bakvegg» fikk hun allerede da hun jobbet med den første boka. – Etter hvert som jeg skrev ut historien til hovedpersonen i den første boka, ble jeg mer og mer nysgjerrig på hvem de andre personene var, forteller hun. – Hva lå bak fasaden når de møttes? Dermed vokste historien rundt Brit, blomsterhandleren, fram og hun ble til slutt fanget på papiret.

«Hjertets bakvegg» handler om menneskemøter, forteller Vadla. – Den handler om det man deler og det man holder helt, helt for seg selv. Brit lever det meste av tiden sin alene, men møter i boken to mennesker som hun velger å åpne opp for. Det er en bok om noen av livets mørkere fasetter, men det er også en bok om håp og verdien av å møtes som mennesker.

Vadla mener det blir opp til leseren å bedømme hva budskapet i boka er. – Jeg har ikke noe entydig budskap, men håper å formidle at vi er mer enn det vi utgir oss for å være, og at vi sjelden ser hele mennesket som sitter foran oss.

Forfatteren er, ikke uventet, svært glad i å lese bøker, og hun finner også stor glede i skrivingen. – Jeg er utrolig glad i å skrive, drivkraften er gleden i å forsvinne inn i et eget univers som jeg skaper selv, gleden over å finne formuleringen jeg lette etter og det å få leve meg inn i livet til et annet menneske for en kort stund. Og ja, jeg glemmer nesten at det ikke er ekte mennesker, kun romanfigurer. For meg er de ekte og lever sine liv også når jeg lukker boken.

Vadla er spent på utgivelsen og gleder seg til å dele historien med leserne. – Det er flere som har gitt uttrykk for at de venter på en oppfølger til «Det som sies høyt», og jeg er spent på om de liker fortellingen. Det er også denne gangen en blanding av glede og nervøsitet rundt utgivelsen, fordi jeg ikke vet hvordan boka blir lest og mottatt. Men uansett er det fantastisk kjekt å få historien mellom to permer og ut til potensielle lesere.

Hun tror også at boka kan by på en fin leseopplevelse for de fleste. – Jeg håper å kunne gi en skildring av mennesker og deres møter som også gir leseren en viss grad av gjenkjennelse eller nysgjerrighet, forteller hun. – Det er en forholdsvis kort bok, noe som gjør den godt egnet til å lese når man ikke er klar for å starte på en ny murstein eller man ikke har så god tid til å lese som man skulle ønske.

– «Hjertets bakvegg» skiller seg også ut ved at den rommer mer enn sideantallet skulle tilsi, forteller Vadla. – Jeg tenker det er en bok man med fordel kan lese litt sakte. Jeg håper det er en bok som «setter seg» og som man bærer med seg når man har lagt den fra seg.

Forfatteren har heller ikke tenkt å legge fra seg pennen med det første. Hun har allerede planer for nok en bok. – I mitt hode mangler det fortsatt en fortelling før bildet er komplett. Jeg har så vidt begynt på neste bok, og jeg gleder meg til å se hvor den historien vil. Men aller først skal jeg glede meg over utgivelsen av «Hjertets bakvegg».

Audun Rømcke

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...