Fredelig sameksistens mellom mennesker og rovdyr

18.11.2019
Fredelig sameksistens mellom mennesker og rovdyr
Publica
Geir Sjøli

Et ektefølt engasjement omkring spørsmålene som forholdet mellom rovdyr og mennesker skaper, ligger til grunn for forfatterskapet til Geir Sjøli. Drivkraften hans er et inderlig ønske om å ivareta en bærekraftig rovdyrstamme her til lands – i harmonisk sameksistens med mennesker generelt og bønder især.

– Jeg har i mange år vært engasjert i naturvernarbeid lokalt i Naturvernforbundet og nasjonalt med Foreningen Våre Rovdyr, forteller Sjøli.

64-åringen er bosatt i Nes i Akershus og arbeider som vaktmester og småbruker. Sjøli er samboer og har to voksne barn på 33 og 28 år. Han er nå aktuell med «Fortellinger fra skogen» – seks korte fortellinger om ulike rovdyr i naturen. Boken er vakkert illustrert av Astrid Haagensen og utgis på Forlagshuset Publica.

Sjøli har tidligere utgitt to barnebøker på Cappelen forlag: «En bjørnefortelling» i 1997 og «Gaupedalen» i 1999. Begge bøkene er illustrert av Einar Sigstad.

Ønsker å nyansere debatten

– Mitt ønske med bøkene er å gi et mer realistisk bilde av dyrenes liv og deres møte med mennesker på godt og vondt. Historiene er krydret med spennende opplevelser der dyr er dyr og mennesker er mennesker. Dyra i fortellingen er ikke gitt menneskelige egenskaper. Jeg tror allikevel barn greier å se sammenhengene i naturen. Villdyra lever blant oss, og vi må lære oss å leve med dem.

Forfatterens mål er å formidle realistisk naturinformasjon til barn og ungdom. Han ønsker også å bringe en mer nyansert stemme til den stadig mer polariserte debatten omkring rovdyr- og naturforvaltningspolitikken i Norge.

– Håpet mitt er at boka kan være et lite bidrag til at Norge i fremtiden kan få en bedre naturforvaltning der alle arter og leveområdene deres blir tatt vare på, avslutter Sjøli.

Sjøli har heller ingen planer om å gi seg med skrivingen. For tiden arbeider han med eventyrfortellinger fra skogsmiljø for de yngste barna.

Tom Gaudland

Nyheter

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Rafarta

Rafarta

Spennande norsk roman for ungdom og vaks...

Per Bredesen - Glemt i Norge - Helt i Italia

Per Bredesen - Glemt i Norge - Helt i It...

Dette er historien om Per Bredesen. En legende ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...