Ikke fullt så sjenert

12.05.2023
Ikke fullt så sjenert
Lyrikkforlaget
Kari Gunhild Valberg

Kari Valberg var en stille og sjenert ungdom. Nå har hun blitt en stille og ikke fullt så sjenert godt voksen. Det kommer tydelig til uttrykk i diktsamlingen Dikt og forbainna tøv.

– Naturlig nok skriver jeg om tema som ligger langt fram i frontallappen hos en dame i 60-årene: kropp og hukommelse som skranter, forklarer Valberg.

Hun går ofte tur med hund i nærmiljøet (eller «dasser rundt», som hennes fysioterapeut kaller det). Dette fører til nye oppdagelser.

– Det går jo ikke så fort på disse turene, og da er det lett å oppdage de små ting som dukker opp i landskapet. Da hender det ofte at jeg må stoppe helt opp og taste inn noen «interessante formuleringer» på mobilen. Da er veien kort til debattsidene i lokalavisa, flirer Valberg.

 

Mange interesser

Valberg er utdannet landskapsarkitekt. Hun jobbet på kulturkontoret i Bodø i flere år, før hun hoppet over til byplankontoret. Nå nyter Valberg pensjonisttilværelsen.

– Jeg har mange interesser. Haging, korsang, maling, skriving. Jeg har én hund, én katt og ni hagehøner, og er levende opptatt av natur- og miljø, forteller Valberg, som er gift og har tre voksne barn og ett barnebarn.

 

Ikke tålmodighet til roman

Diktdebutanten har alltid hatt interesse for skriving. For en tid tilbake tok hun samlingsbasert journalistikk ved Nord universitet. Hun har skrevet et utall dikt og bursdagssanger, og har også næret en drøm om å skrive en kriminalroman. Akkurat dét prosjektet har det ikke blitt noe av.

– Jeg har ikke tålmodighet til å gjennomføre et slikt prosjekt, sukker Valberg.

Det hun derimot har tålmodighet til, er å skrive dikt. Den aktive pensjonisten har sendt inn dikt til lokalavisa i flere år, noe som har resultert i positive tilbakemeldinger fra kjenninger og fremmede.

– De har utfordra meg på å gi ut diktbok, og nå har det endelig skjedd, smiler Valberg, som også har gått på skrivekurs og er med i en skrivesirkel med andre vordende forfattere.

 

Flere prosjekter

Dikt og forbainna tøv er humoristisk illustrert av forfatterens sønn, Karl Nygård. Også neste prosjekt fra Kari Valberg vil inneholde et kunstnerisk element i form av det visuelle, nemlig fotodikt.

– Jeg har tanker om et samarbeid med min bror, Knut Valberg. Han er en dyktig fotograf. Da er det snakk om en fotodiktbok. Knut har gitt ut en fotodiktbok tidligere, så dette kan bli spennende, sier Valberg.

Hun har også planer om en bok med lengre tekster med Karl Nygård som illustratør.

 

Redaktør -

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...