Analyserer skyggesiden av velstandssamfunnet

12.05.2023
Analyserer skyggesiden av velstandssamfunnet
Lyrikkforlaget
May Hilde Schjong

May Hilde Schjong tar for seg skyggesidene av det prestisjetunge og velstående samfunnet vi lever i når hun nå debuterer med diktsamlingen Ser deg.

– I diktene mine presenterer jeg små drypp som kan gi rom for refleksjon over hvilke verdier som styrer oss, sier Schjong. – Håpet er å nå ut til barn og unge, for å overbevise om at de er mer enn bra nok som de er. Håpet mitt er at vi voksne tenker over hvordan vi bedre kan forebygge alle skyggesidene. For de er der. Skal vi tro statistikken kommer helsehjelpen for sent og fungerer uansett kun som brannslukking. Det er på tide å tenke over hvordan vi bruker tiden vår og hvordan vi bedre kan forebygge, forklarer forfatteren.

 

Holdt 1. mai-tale ved flaggstanga

Hennes engasjement for utviklingen i samfunnet har vært tilstedeværende helt fra barndommen.

For å gi en beskrivelse av meg selv, er det fristende å starte med et par små historier fra barndommen. Min teft for dikt og det som rører seg i samfunnet, kom tidlig. Det første diktet jeg skrev, kom allerede som 10-åring. Jeg hadde da irritert meg over en litt sur nabo, han «som alltid hadde persiennene nede når familien var til stede». Senere, ved 12-årsalderen, holdt jeg 1. mai-tale ved flaggstanga i bestemors hage, med bestemor og min venninne Inger, som tilhørere. Politiker Helge Seip fikk gjennomgå den gangen, flirer May Hilde Schjong.

– Senere, gjennom ungdomstid og hele mitt voksne liv, har jeg fortsatt å skrive. Jeg var bosatt en lang periode på Averøya i Møre og Romsdal. Der var jeg aktiv som skribent i en revygruppe gjennom ti år. Fantastiske, gode minner.

Nå har Schjong blitt 62 år, og hun har vært bosatt i Røyken de siste 25 årene. Hun er gift, har fire barn og tre barnebarn.

– Familien er det viktigste i livet mitt, og jeg har en empatisk personlighet. Eldstejenta ble født da jeg var 22 år, og yngstemann da jeg var 42 år. Det sier seg selv at jeg, i kombinasjon med jobb, har hatt et travelt liv siden jeg ble mamma. Det har allikevel blitt satt av tid til turer og opplevelser i naturen. Vinterstid er det ski som gjelder.

 

Mange inspirasjonskilder

Inspirasjonen til debutboka Ser deg har kommet sigende i form av livserfaringer.

Det har etter hvert blitt bedre tid til å tenke igjennom erfaringene man har hatt gjennom livet. Jeg fikk en skade etter et fall på ski i 2015, og det tok lang tid å komme seg til hektene etter det. Det er utvilsomt utendørs fysisk aktivitet som har vært min beste medisin etter dette, og jeg har blitt mer bevisst på å sette av tid til det som er mest viktig i hverdagen. Det var sist høst jeg forsto at mange av mine dikt hadde et verdigrunnlag som kunne samles i en bok. Inspirasjon er hentet både fra naturen, egne opplevelser og fra erfaringen gjennom arbeidslivet. Selvsagt har noen av de største, for eksempel Hans Børli og Haldis Moren Vesaas, vært til stor inspirasjon. De har skrevet mange vakre dikt, smiler Schjong.

 

Rim og rytme

Hun mener boka skiller seg ut fra andre diktsamlinger ved at de fleste av diktene er skrevet på rim, og med en god rytme.

– Dette tror jeg vil gjøre diktene mer lettleste for både barn og eldre. Jeg bruker også egne bilder.

Schjong holder døra på gløtt for nye prosjekter.

– Mitt samfunnsengasjement er vedvarende, og jeg har fortsatt mye usagt. Det er tema i diktsamlingen som ikke er berørt eller som fortjener å få større oppmerksomhet. Det er derfor mulighet for at det kommer mer fra meg.

 

Redaktør -

Nyheter

For dårlig oppfølging av fødende

For dårlig oppfølging av fødende

Først lenge etter en akutt innleggelse ...

Gnisten

Gnisten

Vi har alle valg - så våg å ...

Alfabetisk hjernedans

Alfabetisk hjernedans

ja, ytringsfriheten brukes til sitt ytte...

Livet, døden og alt imellom

Livet, døden og alt imellom

Avkledd, skamfullt, nakent og rent på ...

Et år på sikkerhetspost

Et år på sikkerhetspost

Michelle Elisabeth Myklebust vil fjerne tabuet ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...