– En klem er tusen ganger bedre enn en dataskjerm

05.05.2023
– En klem er tusen ganger bedre enn en dataskjerm
Forlagshuset Publica
Solfrid Lorentzsen Mathisen

Solfrid Lorentzsen Mathisen har vokst opp uten mobiltelefon, tv, elektrisitet, innlagt vann og innedo.

 I dag er det utenkelig å leve uten disse godene. Men Mathisen tror det har vært en styrke å klare seg uten.

 – Nå har mobilen og den digitale verden tatt over det meste. Vi mennesker fjerner oss fra hverandre, noe som gjør både barn og eldre usikre, forteller Mathisen, som i en alder av 80 er aktuell med boka «Besta forteller».

– Det eldste barnebarnet mitt sa alltid: «Besta, fortell om når du var lita.» Dette ga startskuddet til boka. Jeg fortalte og fortalte de samme historiene om og om igjen. Barnebarnet ble aldri lei av gjentagelsene, men det ble jeg! Dermed ble stadig flere nye historier hentet fram fra minnet, smiler den engasjerte pensjonisten.

 

De to siste fortellingene ble til før jul i 2022, og etter hvert fikk Mathisen skrevet dem ned på papiret.

– Jeg har alltid likt å skrive prologer, dikt og fortellinger, forteller hun. Hun er slett ingen bokdebutant. Hennes første bok, diktsamlingen «Reisen», kom i 2021.

– Det er jo sånn at jeg er ei eldre dame. Jeg tenker ofte på en linje fra diktsamlingen min: «Tru om vi får gjort oss ferdig på jorda før vi går heim?» En får det travelt med det meste, jo eldre man blir, forklarer forfatteren.

 

Solfrid Lorentzsen Mathisen er født i 1943 og oppvokst på Søvik. Nå bor hun i Sandnessjøen. Hun jobbet i Alstahaug kommune i 35 år før hun ble pensjonist.

– I mine yngre dager spilte jeg håndball, sang i kor, var med i ei forening for bevaring av eldre bebyggelse i byen vår. Likte å gå i fjellet vår og høst. Jeg liker at man kan gjøre ting i lag, og jeg hater Janteloven som gjør at gode krefter i samfunnet ikke får utvikle seg til fellesskapets beste, sier Mathisen.

 

Handlingen i boken «Besta forteller» er basert på minner fra en barndom i etterkrigstida.

– Fortellingene har truffet både barn og eldre. Barna med forundring og eldre med tilbakeblikk til egen barndom og som gjør at minner blir husket, fortalt og delt. Vi har jo alle barnet i oss, uansett alder, så boka passer til alle fra 4 år og til 90. Eldreomsorg har vært og er et viktig tema. Boka jeg har skrevet belyser vel noe av samspillet og respekten en bør ha for den eldre generasjon. Det er viktig at barn får rammen og tryggheten eldre mennesker kan bidra med. Det er jo den yngre generasjon som skal stake ut kursen videre og fremover, sier forfatteren.

 

Hun mener at boka skiller seg ut ved at den er skrevet av en eldre dame som er ny forfatter og som ennå syns det er artig å leke med ord og ha meninger om det meste i tide og utide.

– Boka er vakkert illustrert av min barndomsvenninne, billedkunstner Bjørg Bardal Snedsbøl. Vi er begge fra Sandnessjøen og Søvik og vi hadde besteforeldre som var naboer, smiler Mathisen.

 

 

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...