Skrev seg ut av samlivsbruddet

21.10.2022
Skrev seg ut av samlivsbruddet
Lyrikkforlaget
Kemma Johanne Hagen

Kemma Johanne Hagen skildrer sitt eget samlivsbrudd i tekstsamlingen Wagner, Verdi. – Jeg vet ikke hvordan jeg ellers skulle ha prosessert denne uhyre krevende hendelsen, annet enn å skrive om den, sier Hagen.

33 år gamle Hagen er bosatt i Moss sammen med datteren sin, men er opprinnelig fra Lørenskog. Hun interesserer seg for makeup, skjønnhet, hudpleie og mote. Men ingen interesser overgår litteraturen, som virkelig har formet livet hennes.

– Jeg leser alle sjangre, men jeg foretrekker å studere ett forfatterskap av gangen. Jeg er nettopp ferdig med Linn Ullmann, og er nå på leting etter et nytt, smiler Hagen.

 

Lesing er en ting. Skriving noe helt annet.

– Jeg har utgitt flere ting tidligere, både tekster i mållagets årbøker gjennom flere år, samt en mengde aviskronikker. I fjor bidro jeg med en tekst i Kraftverk i samarbeid med Bergen kommune. Prikken over i-en var da jeg debuterte med egen bok i fjor, i samarbeid med Lyrikkforlaget, smiler den unge forfatteren.

 

I sin nye bok Wagner, Verdi utforsker hun overlevelse.

– I 2021 valgte jeg å gå fra min samboer gjennom mange år. Det har vært en skremmende og skjellsettende opplevelse. For å bearbeide traumene, valgte jeg å skrive, slik jeg alltid skriver, slik det å skrive alltid har vært en forutsetning for å kunne leve, forklarer Kemma Johanne Hagen, som også så seg nødt til å oppsøke profesjonell hjelp etter samlivsbruddet.

– Prosessen med traumebearbeidelse er skildret i boken, og gjennom den, veien til overlevelse og veien til et liv som er verdt å leve, sier forfatteren.

Det handler om definisjonsmakt. Det handler om å ta tilbake verdigheten man er blitt fratatt i samlivet.

– I ettertid ser jeg at jeg har klart alt dette. Jeg hadde ikke forventninger om å komme meg helskinnet gjennom det hele, og noen «skrubbsår» har det jo blitt, medgir Hagen.

– Det viktigste er at jeg har overlevd. Det er fremdeles luft i lungene mine.

 

Mange har skrevet mye om samliv. Og om samlivsbrudd. Likevel mener Kemma Johanne Hagen at hennes prosjekt er unikt. Den prosaiske og brutalt ærlige formen gir leseren bakoversveis.

– Boken skiller seg ut fordi det ikke finnes noen bok på markedet som likner. I dette ligger selve drivkraften. Her er historien, den ubehagelige, den urolige, den uønskede fortellingen som skaper kaos i et ordnet systemet, som jo familiestrukturen er. Denne boka likner ikke på noe annet som er skrevet før, slår Hagen fast.

Om det kommer mer fra Hagens penn, er uvisst.

– Jeg har ingen pågående prosjekter. Jeg har vennet meg til et liv der det ikke er naturlig å planlegge så mye. Men hvem vet. Kanskje kommer det noe om noen år?

 

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...