Både seriøse og lekne dikt

13.09.2022
Både seriøse og lekne dikt
Lyrikkforlaget
Jan Terje Våga

Lyrikkens lykketreff er det som skal til.
Lyrikken lever hvis leseren vil.

Jan Terje Våga har alltid likt å leke med ord og uttrykk. Resultatet er blitt diktsamlingen Rette linjer, som han håper kan engasjere både unge og gamle.

 

– Diktene mine passer for alle typer publikum i alle aldre som er engasjert i samfunnsutviklingen. Mange av diktene handler om tidsaktuelle temaer som dominerte og dominerer vår hverdag: pandemi, vårt forhold til den digitale hverdag, våre sosiale medier, bærekraft og ellers generelt politisk engasjement av ulike slag, forteller Våga.

 

I 38 år var han lektor i den videregående skolen i Haugesund, før han sluttet seg til pensjonistenes rekker.

– Jeg er en person som alltid har likt å lese og skrive. Gjennom et langt utdanningsstudium fikk jeg tilgang til noe av det beste og flotteste som er skrevet av ulike litteratursjangre på norsk og engelsk, og jeg har alltid sett opp til forfattere og deres håndtering av det skrevne ord, forklarer diktdebutanten.

Da han var elev i videregående skole, fikk han treffe ulike forfattere, noe som gjorde stort inntrykk.

– Da jeg selv ble lektor i den videregående skolen, var min første undervisningsstilling som vikar for en av landets store diktere og Haugesunds egen poet, Kolbein Falkeid. Å være så nær ham gjorde jo ikke min interesse for litteratur mindre, smiler Våga.

Så begynte han å lage lyrikk selv.

– Da hadde jeg allerede i mange år drevet med akvarell- og oljemaling, og disse aktivitetene henger naturligvis sammen og utfyller hverandre.

 

Etter tiår med skriving, hadde Våga etter hvert opparbeidet seg en ganske stor samling. Diktene var varierte i lengde og form, både tradisjonelle, med faste mønstre og strofeoppbygging, og mer modernistiske, med fri form og gjerne mer hverdagslige bilder.

– I tillegg hadde jeg alltid likt å leke med ord og uttrykk, bryte opp gamle sammensetninger og lage nye. Det gikk opp for meg at såpass varierte og tidløse dikt kunne ha allmenn interesse og være til glede og underholdning for andre. Derfor bestemte jeg meg for å prøve å få dem gitt ut i bokform. Jeg tok kontakt med det forlaget jeg fant mest naturlig i saken, Lyrikkforlaget, og resten er altså etter hvert kjent historie, forklarer forfatteren.

 

Han mener boka skiller seg ut fra andre diktbøker.

– Litteraturkritikere kan godt finne på å kalle denne boken ujevn, men jeg selv kaller den variert og allsidig, og det er nøye gjennomtenkt fra min side å sette sammen tekster som er lange og korte, seriøse og lekne, tradisjonelle og modernistiske i sine skråblikk på sider ved vårt samfunn. Dette er en bok som på variert vis avspeiler et allsidig samfunn og oppfatninger omkring det, understreker Jan Terje Våga.

Så er det store spørsmålet: Kommer det flere bøker fra Vågas penn?

– Dette er min debutbok, men hvis det er opp til meg, kommer det mer. Rette linjer inneholder mine første hundre dikt, men jeg har flere liggende klare. Så lenge jeg koser meg med å skrive dikt, er det helt greit for meg at andre kan kose seg med å lese dem.

 

Redaktør -

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...