Korona forandret verden

21.04.2021
Korona forandret verden
Lyrikkforlaget
Henriette Golten Valen

Henriette Golten Valen kommer med en diktsamling om et tema som har holdt verden i sjakk i over ett år: Koronapandemien. Det er dikt som gjenspeiler lengsel, sorg, fortvilelse, men også håp og ønske om en hverdag mer lik den vi hadde før pandemien.

Henriette Golten Valen er 32 år og jobber som lærer i grunnskolen.

– Jeg elsker jobben min. En av mine store interesser er læring og utvikling. Privat liker jeg å lese, skrive dikt og tekster. Jeg er glad i å tegne, fotografere og fange de magiske hverdagsøyeblikkene. Som person er jeg veldig tenkende og søkende. Jeg synes mennesket er spennende, sier forfatteren.

 

Hvordan fikk du idéen til boken?

– Jeg fikk idéen til boken på bakgrunn av alle samtaler jeg har hatt med andre mennesker det siste halvannet år. Jeg har lest diktene mine til ulike klasser på skolen jeg jobber på. Elevene spurte meg om jeg skulle gi ut bok. Denne tanken satt ved meg, og jeg tenkte at en diktsamling om en felles opplevelse ville være fint. Selv om vi erfarer og lever ulikt, vil vi finne fellestrekk å kjenne oss igjen i. Det er mange følelser ute og går, det er ofte endringer i hverdagen og det er mye uforutsigbarhet. Jeg tenkte at en diktsamling knyttet til koronatiden ville være en bok som ga folk et felles holdepunkt. Vi kjenner nok på de samme følelsene, om det ikke er likt for alle, så kjenner vi gjerne på ting i ulik grad. Diktene har utspring fra andre menneskers opplevelser og tanker, det er ikke bare mine egne. Jeg ønsket en bok som kan holdes i hendene og lese mens en tenker: «Det er ikke bare meg, sånn har jeg det også, godt at vi er flere.»

 

Har du utgitt noe tidligere?

– Diktet mitt, «Ventetid», kommer ut på CreAlea forlag i antologien «Snu på Krona» våren 2021. «Korona, verden ville være et bedre sted uten deg, tenker jeg» er min første publiserte diktsamling. Jeg har delt flere av diktene mine over flere år via sosiale medier som Instagram og Facebook. Lokalavisen har publisert noen av diktene mine tidligere.

 

Fortell kort om bokens tema og målgruppe.

– Boken handler om følelser og tanker som vi har kjent på og opplevd etter koronapandemien rammet verden. Det er dikt som gjenspeiler lengsel, sorg, fortvilelse, men også håp og ønske om en hverdag mer lik den vi hadde før pandemien. Det er også formidlet ord til dem som har støttet og dem som har mistet noe, om det er jobb eller andre ting i livet. Diktsamlingen skildrer ulike aspekt ved livet gjennom en tid som har vært helt forandret fra det vi er vant til. Boken er for alle som lever og har levd i vår tids store krise. I lang tid fremover tenker jeg også at boken kan formidle til våre barn hvordan det var å leve midt oppi en pandemi.

 

Hva er budskapet i boken?

– Budskapet i boken er å treffe de såre punkt i hva vi føler når vi står på med dugnad og tiltak som griper inn i livene våre. Det handler om savn og lengsel, og ikke minst hvordan vi preges av å havne i karantene og må holde avstand til mennesker vi er glade i.

 

Hva har vært din drivkraft eller inspirasjon i skriveprosessen?

– Min drivkraft til å skrive har kommet gjennom dialog med medmennesker. Det andre mennesker har delt på godt og vondt, i helt uformelle samtaler og mer personlige samtaler om tiden vi står overfor. Dette har gitt meg inspirasjon til å skrive og gi ut en bok om ting jeg ser flere er opptatt av.

 

Hvordan skiller boken seg ut fra andre?

– Boken skiller seg ut på den måten at tematikken berører oss alle. Vi har alle stått i koronapandemien. Vi er mange som kan kjenne seg igjen i diktene. Det er en felles plattform, selv om vi opplever ting ulikt.

 

Diktsamlingen fanger essensen for de fleste følelser og tanker i en tid hvor alt er forandret. Boken kan med velvalgte dikt gi deg en følelse av ikke være alene. Vi må alle forholde oss til pandemien som rår verden over.

Redaktør -

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...