Amsterdam i miniatyr

10.06.2009
Amsterdam i miniatyr
Leif Magne Thu

Leif Magne Thu ser for seg sin bydel som et Amsterdam i miniatyr. Dersom den framtidige utbyggingen av området tar i bruk og åpner opp systemet av kanaler, så kan de danne et blått bånd av vannveger som strekker seg fra Sandnes sentrum og helt opp til Lutsivassdraget.

Bydelslederen for Hana ser for seg en grønn sti langs ånå gjennom Sandvedparken, opp til Ganddal, videre forbi Høyland, og opp til Grunningen, Dybingen og videre til Alsvik og Lutsivassdraget. På den måten mener Thu at vakre naturområder som i dag er skjulte og utilgjengelige for Sandnesbuen vil bli åpnet. Han sikter først og fremst til området rundt Grunningen, Vatneleiren og Dybingen. Thu har samlet de fleste andre bydelslederne bak seg i ideen om det de kaller ”Det blå bånd”. Han ser også positivt på planene Sandnes kommune har nedfelt i Masterplan for Sandnes øst, og mener at kommunen har gjort en grundig jobb.   

 

Skjult naturperle

Visjonene til Thu startet i bydelsutvalget for rundt ti år siden.

- Det er viktig å tenke langt fram når det gjelder sånne ting. Sandnes har en unik natur med alle disse vannene, og dette padlevassdraget på Lutsi. Vi så for oss at dersom du bor på Austrått, i Skårlia eller i det nye framtidige Hana sentrum, så skal du kunne ta kanoen og padle til Ims. Det var det som var drømmen. Og også ha sykkelveg langs vannvegene. Kanalene er egentlig ganske store. Med alt spillvannet fra den nye bebyggelsen vil du få ennå mer stabil vannstand og mer vann. Det er også mye fisk som har gått opp i de bekkene, og det kan være at det fortsatt er mye fisk der, spekulerer Thu.

- I dag er det umulig å komme ned til Grunningen. Dette er Sandnes` mest hemmelige naturperle. Men det er ingen som får oppleve det. Det er minst like fint som Mosvannet i Stavanger. Med det blå bånd kunne vi fått åpnet opp dette området, drømmer Thu.

Han synes også at forslaget fra transportsjef Håkon Auglend om sykkeltunnel gjennom fjellet og ut på Aspervika er veldig spennende.

 

Ikke for syklister

Thu tar oss med på en tur til området. Han viser oss hvordan sykkelvegen som går over kulverten ved Austrått simpelthen bare stopper før den kommer til Vatne. Vi går opp på en topp ved Skårlia, og får god utsikt over området som både Sandnes kommune og Thu selv har store planer for. Det er i sannhet en vakker naturperle som strekker seg fra Vatnekrossen og innover mot Lutsi og Ims. Vi ser at Grunningen ligger skjermet uten noen atkomst.

- Mange flere burde få oppleve dette området. Det er en perle som ville ha blitt åpnet for allmennheten med det blå bånd. Det å sykle riksveg 13 til Høle, enten det er via Ims eller via Nordedalen, er nesten umulig i dag. Det er ikke tilrettelagt for syklister, understreker Thu, før vi kjører videre ned til Vatnekrossen og inn mot Vatneleiren.

 

Åpen leir

Vi kjører inn en liten grusveg rett sør for Vatneleiren. Her er det store gjerder som signaliserer ”ingen adgang”. Vi kjører et stykke, og blir stoppet av en låst port rett ved kanalen som fører vann fra Dybingen og mot nord. Kanalen er gjengrodd og det er vanskelig å se at det faktisk går en del vann gjennom her. Thu peker langs kanalen for å vise at her vil han ha tur- og sykkelveg. Vi snur og kjører ut igjen.

- Sving inn her, sier Thu idet vi nærmer oss inngangen til Vatneleiren.

- Er det lov å kjøre inn her, da?, undrer vi.

- Ja, det er lenge siden det sto vakter her, svarer Thu, og ganske riktig. Det viser seg å være fullt mulig å kjøre inn i det som en gang var en militærleir.

- Det er Heimevernet som disponerer store deler av leiren i dag. Men den blir brukt av både brannvesen, politi og forsvaret, sier Thu, idet vi passerer en rød lampe som står og blinker. Det betyr at det er skytetrening. En gjeng grønnkledde gjør klar våpnene sine. Vi kjører forbi store og åpne gressplener, hinderløyper og volleyballnett.

- Her kommer det barn og leker hver dag, forklarer Thu.

 

Mange barn

- Tror du selv at prosjektet ”Det blå bånd” vil bli realisert?

- Jeg har veldig god tro på at vi skal få til noe i kommende kommuneplanperiode. I hvert fall på deler av strekningen. Vi bør kunne ta det som er fra kulverten på Austrått og til Dybingen i det minste. Det er både idrettshaller og skoler i området. Mange av elevene fra Skålia kommer til å gå på Hana skole, og de kan benytte deler av denne traséen. Da kan de også sykle inn til Svartemyr uten å krysse riksveg 13 fra Auestadsletten til Svartemyr, understreker Thu. 

Redaktør -

Nyheter

Nr. 27

Nr. 27

En historie om overlevelse ...

Hjertets bakvegg

Hjertets bakvegg

Om det tunge og smertefulle ...

Den lille tilknytningsboka - Opplag 4

Den lille tilknytningsboka - Opplag 4

Tilknytning – båndet som skaper følelsen ...

Død løvetann

Død løvetann

Om det å være løvetannbarn ...

Friminutt

Friminutt

Små gullkorn om det kjente og nære ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...