Strandliv på Sola

27.05.2008
Strandliv på Sola
Søstrene Caroline (til venstre) og Ida nyter strandlivet denne maidagen, hvor sola strålte fra nærmest skyfri himmel.

Som et av distriktets mest populære turområder, lokket Solastranda til seg både små og store rogalendinger den solfylte og vakre maidagen da Sandnesavisens reporter var på plass for å føle på stemningen. Med en temperatur på nærmere 20 grader var rammen for en vellykket utfart absolutt til stede. Kun brisen, som nok for enkelte kjentes litt mer sur enn behagelig, gjorde at de store hordene med soltilbedere lot vente på seg.

Stranda er, som de fleste kjenner til, en av de flotte jærstrendene og helt klart en av de mest populære. Solastranda kan friste både innfødte og turister med 2,3 kilometer hvit, eksotisk sand og mange sanddyner som gir ly for vinden når det måtte behøves. Sommer som vinter innbyr stranda til aktiviteter av mange slag. Stranda egner seg utmerket for turgåing, ulike ballspill, badegjester og soltilbedere, for ikke å snakke om ulike typer vannsport som kiting og vindsurfing.

 

Adkomst og fasiliteter

Solastranda finner du rett sør for flyplassen, eller eventuelt nord for Ølberg, hvis du kommer kjørende sørfra. I sørenden av stranda finnes en romslig, gratis parkeringsplass. Den ligger i umiddelbar nærhet til stranda, noe som er praktisk hvis man har utstyr å bære på. Den dagen jeg besøkte stranda, var det rent og pent, omtrent fritt for søppel og annet graps. Allikevel kunne det vært en fordel med oppsatte søppelbøtter, som hadde gjort det enkelt for besøkende å kaste avfallet fra seg. Et toalett eller to ville heller ikke vært å forakte, for ikke å snakke om en kiosk med kalde forfriskninger og enkle retter. Ønsker man fasiliteter av denne typen, vil det være mer nærliggende å velge nabostranda Ølberg. For veldig mange er allikevel Solastranda, som med sin gode beliggenhet og kritthvite sand, kombinert med dens uttall av aktivitetsmuligheter, det soleklare førstevalget når man skal på strandtur.

 

Stor aktivitet!

Jeg slo av en prat med noen av de som hadde valgt Solastranda som turmål denne fridagen i mai. Felles for alle var at de nøt dagen og godværet, som vi har hatt mye av i vårt distrikt den siste tiden.

På ei koselig berghylle nede i fjæra fant jeg Berit Johnsen og Dan Halvorsen som hadde tatt med sønnene Edvard (snart 5) og Håkon (snart 3) på stranda for å kose seg. Pappa Dan strålte om kapp med sola og var opptatt av å følge med på de to småtassene som var utstyrt med spader og båter og det som skal til for en vellykket lekeøkt i fjæra. Mamma Berit satt med et pledd inntullet rundt kroppen. – Jeg hadde tatt litt for lite klær på meg, smilte hun. Edvard fortalte at han skulle spise middag hos farmor seinere i dag, mens han ga meg en oppvisning i hvordan båten hans fungerte, helt uten vann, men med en rikelig mengde sand under baugen. Håkon sprang fram og tilbake og koste seg tydelig. Å snakke med meg hadde han ikke tid til, han var alt for opptatt med å fylle vannflaska si med – ja, sand, selvfølgelig!

For første gang i år hadde Stian Magnussen tatt turen fra Tananger til Solastranda med døtrene Caroline (7) og Ida (5). Med hver sin spade og med masse kreativitet våget jentene seg litt ut i sjøen for å leke og skape sitt eget sandslott, under trygt oppsyn av far. – Vi har vært her et par timer, men nå skal vi snart pakke sammen. Det er herlig å sitte her, men nå begynner jentene å bli kalde på føttene, forklarer han.

Jens Petter Ianke fra Sola Drageklubb hadde fått besøk av vennen Ketil Sand fra Risør Drageklubb. Sammen testet de dragene sine, til beundring fra mange tilskuere, som seg hør og bør. Da jeg snakket med dem, var Jens Petter begynt å pakke sammen for dagen, men var allerede i gang med å tenke framover. – Det neste nå er den årlige Dragefesten på Hellestø, ivret han.

Anne-Kristin Sollid og Bjørn Bungum kom til Solastranda for å roe litt ned etter en hektisk helg. De fant seg en trivelig plass i sanddynene, i ly for vinden, og satte seg godt til rette i hver sin strandstol. Paret hadde tre store døtre med på stranda, men jentene var over alle hauger og opptatt med sitt. Dermed kunne Sandnesbuene nyte sola, tida og hverandre noen ettermiddagstimer på idylliske Solastranda. 

Redaktør -

Nyheter

Nr. 27

Nr. 27

En historie om overlevelse ...

Hjertets bakvegg

Hjertets bakvegg

Om det tunge og smertefulle ...

Den lille tilknytningsboka - Opplag 4

Den lille tilknytningsboka - Opplag 4

Tilknytning – båndet som skaper følelsen ...

Død løvetann

Død løvetann

Om det å være løvetannbarn ...

Friminutt

Friminutt

Små gullkorn om det kjente og nære ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...