Et år som nordmann i Disney World

17.04.2008
Et år som nordmann i Disney World
Walt Disney World.

Hege Øvestad fra Sandnes skal bo ett år i solfylte Florida. Her jobber hun på den norske paviljongen på Epcotsenteret i Walt Disney World. Ungjenta stortrives som norsk representant.

Det er en varm og solfylt dag i Orlando da vi møter en smilende Hege i restauranten Akershus på Epcotsenteret. Det er bortimot 30 °C og luftfuktigheten er høy. Varmen ser ikke ut til å plage de bunadkledde norske ungdommene i paviljongen.

Foruten varmen er det som å komme til et lite stykke Norge. Det første som møter oss er en Norsk stavkirke, men i en noe mindre utgave. Det er et bakeri med navnet ”Kringla”, butikk med norske suvenirer og en attraksjon i form av en tur med et vikingskip hvor du får et møte med norsk kultur og tradisjon.

 

Jobber som servitør

Hege jobber som servitør og maten som serveres er tradisjonell norsk mat. Både kjøttaker og laks står på menyen. Over høyttalerne spilles norsk folkemusikk, og alle servitørene er norske bunadskledde ungdom.

Det eneste vi kan se som ikke representerer Norge er Disneyprinsessene. Vi er på prinsesselunsj. Snøhvit, Tornerose, Askepott, Ariel og Sjasmin er prinsessene som besøker restauranten. Her går de og hilser på alle gjestene, til stor glede for de minste.

 

Ble tatt godt imot

Hege har jobbet i Disney i sju måneder nå, og skal jobbe totalt ett år. Av de 100 norske ungdommene som jobber på paviljongen, kommer to fra Sandnes og tre fra Stavanger.

De fleste jobber her i ett år, men kortere kontrakter på 6 og 9 måneder er også mulig.

Hege forteller at hun ble tatt godt imot da hun kom. Både av Disney som arbeidsgiver og av arbeidskollegaer.

Hun bor i en leilighet sammen med andre unge mennesker som jobber på Epcot. Leilighetskomplekset har både svømmebasseng og tennisbane. De har også vakter i porten, som sørger for at ingen uvedkommende tar seg inn på området.

Til og fra jobb har selskapet satt opp fast transport. Bunaden leveres hver dag inn til rens i slutten av arbeidsdagen og utleveres igjen neste morgen ferdig renset og strøket.

 

Rik på opplevelser

Marc Chetrit, som sitter i opptakskomiteen, sier at det er viktig at de som søker er klar over at det er hardt arbeid som venter dem. Selv om de frister med fine omgivelser, sol og varme, så er det viktig å vite at det ikke er en lang ferie.

Arbeidsuken består av 30-40 timer jobb. Forholdene er ikke helt som i Norge. Da mest med tanke på klimaet.

De som søker må være fleksible og ha et ønske om å bli kjent med andre kulturer. Ungdommene deler leilighet med opp til 7 andre ungdommer. Andre land som er representert er Mexico, Kina, Japan, USA, Frankrike, Tyskland, Kanada, England, Marokko og Italia.

- Søkere bør ikke komme for å tjene mye penger, forteller Chetrit. Lønnen er ikke høy og er ment å dekke oppholdet. Du blir altså ikke rik på penger, men på opplevelser.

 

Intervju i Oslo

Før Hege fikk jobb i Disney var hun på intervju i Oslo. Det arrangeres intervju to ganger i året. Ett i mars og ett i oktober. Du må ha fylt 18 år for å søke, i tillegg bør du beherske engelsk bra.

Chetrit forteller at de foretar grundige telefonintervju av mellom 100-150 kandidater før de inviteres til intervju i Oslo.

I Oslo blir det først vist en videopresentasjon om programmet, deretter er det personlig intervju med den enkelte kandidat. Mange de som møter på presentasjonen blir godtatt og får tilbud om jobb.

 

Mye å oppleve

I fritiden er det mye å oppleve i Florida. Hege forteller at hun har hatt besøk av familien sin to ganger. Hun har besøkt sitt søskenbarn som går på flyskole i Daytona Beach, og hun har tilbrakt fem dager på Bahamas. Og så har hun shoppet!

- Shoppingmulighetene i området er fantastiske, forteller Hege.

Før hun vender hjemover ønsker hun å få muligheten til å reise og oppleve mer av USA.

- Å jobbe et år på Epcot kan absolutt anbefales, legger Hege til.

 

Et eventyr

Prinsesselunsjen er over, men før vi går må vi ta noen bilder sammen med Hege. Vi har allerede fylt minnekortet med utallige bilder av Tornerose og Askepott sammen med et av våre yngre familiemedlemmer. Hun stiller seg fint opp sammen med en smilende bunadskledd jente, og lurer på hvilken prinsesse dette er.

Hva sier vi da?

Jo da, det er Sandnes prinsessen. Hun lever dette året i et eventyr, og får være del av noe så stort og flott som Walt Disney World – ”the happiest place on earth”.

 

Redaktør -

Nyheter

Nr. 27

Nr. 27

En historie om overlevelse ...

Hjertets bakvegg

Hjertets bakvegg

Om det tunge og smertefulle ...

Den lille tilknytningsboka - Opplag 4

Den lille tilknytningsboka - Opplag 4

Tilknytning – båndet som skaper følelsen ...

Død løvetann

Død løvetann

Om det å være løvetannbarn ...

Friminutt

Friminutt

Små gullkorn om det kjente og nære ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...