Ta sykkelen fatt: Lutsi - Hommersåk

01.06.2007
Ta sykkelen fatt: Lutsi - Hommersåk
I sentrum av Hommersåk ligger parkidyllen Stemmen

Det er mulig å ta en forlenget tur til Hommersåk fra Sandnes i rolige og annerledes omgivelser hvis du velger å sykle på Rv 13 langs Lutsivassdraget mot Ims.

Du tar av ved veikrysset på Hogstad, der det er skiltet mot Sand og Ims. I første omgang kommer du til badeplassen i Hogstadvika, der det også er en campingplass og et fint utgangs-punkt for kanopadling. Etter noen minutters sykling videre gjør veien en skarp sving ved det 342 meter høye Storaberget. På toppen av dette berget ligger en gammel bygdeborg som er godt bevart, og som har en flott utsikt både mot Riska og Lutsi. På godværsdager kan man også se de fire andre bygdeborgene på Eltervåg, Selvik, Ragnhildsnuten og Åslandsnuten fra toppen. Men fra denne siden er det nærmest umulig å komme seg opp til toppen, noe som forteller oss at stedet har fungert veldig bra som forsvarsverk.

Etter å ha rundet Storaberget, blir veien smalere og omkranset av høye trær. Men veien blir bredere og landskapet mer åpent etter hvert som du kommer til Sørbø og Horve. Her ligger blant annet Horve ungdomssenter, et leirsted eid av Indremisjonssel-skapet. Dette senteret brukes flittig til kurs og konferansevirksomhet, i tillegg til vanlige leirskoler. Leirstedet har åpent hele året. Herfra går også en gammel ferdselsvei over til Osaland i sør.

På strekningen langs veien sykler du også forbi Kyllesfjellet og deler av Storavatnet. Hvis du ønsker en avstikker fra Rv 13, kan du ta en pause og følge veien mot Vårli. Sykle to kilometer oppover og parkere
sykkelen på parkeringsplassen ved Myrland. Herfra kan du gå til toppen av den 386 meter høye Vårlivarden, som i godt vær gir deg utsikt over store deler av fylket.

Sykkelturen går videre langs Rv 13, og etter å ha passert Eikelivatnet får turen en annen vending. Nå skal du følge veien mot Bergsagel, som går i oppoverbakke. De sprekeste sykler opp, men de fleste vil kanskje leie sykkelen på dette strekket. Når du omsider kommer til en nedoverbakke igjen, er det ikke langt til Eskeland. Mens du sykler nedover, får du god utsikt mot Fureholmen og Ådnøya, som ligger i Hølen. Den vesle bygda Bergsagel er neste stopp, som med sine steingjerder mot veien, gamle bygninger og smale vei minner om et bygdesamfunn fra tidligere tider. Mange av husene er hvitmalte og representerer gammel byggeskikk. Et lite besøk til kaiområdet er også å anbefale.

Ut fra Bergsagel og videre mot Hommersåk fortsetter veien inn i ubebodd strøk noen kilometer. Omkranset av trær og stein byr naturen på et flott syn. Det er heller ikke uvanlig å treffe på rådyr i dette området. Den siste etappen går gjennom Breivik, Eltervåg, Vier, Lauvås og Hetland til sentrum av Hommersåk. Her er det flere muligheter for å utvide turen ytterligere, for eksempel kan du ta en avstikker ned til de gamle naustene ved Lauvås kai.

Enten kan du følge Rv 516 tilbake til Sandnes, du kan fortsette innover mot Li og Lihalsen, eller du kan ta med deg sykkelen på hurtigbåten som trafikkerer mellom Hommersåk og Stavanger.

 

 

Fra Sandnes sykler du mot Hana opp Skippergaten og tar Rv 516 mot Hommersåk.

 

Ingen. Ta med matpakke.

 

Hele rundturen går på asfaltvei og er grei å ta seg fram på. Imidlertid er den lang, med flere bakker. Beregn 2-3 timer på runden. Nesten hele løypa går langs bilvei.

 

 

 

 

 

 

Hentet fra boken “Sykkelturer i Sandnes og omegn”.

Redaktør -

Nyheter

Nr. 27

Nr. 27

En historie om overlevelse ...

Hjertets bakvegg

Hjertets bakvegg

Om det tunge og smertefulle ...

Den lille tilknytningsboka - Opplag 4

Den lille tilknytningsboka - Opplag 4

Tilknytning – båndet som skaper følelsen ...

Død løvetann

Død løvetann

Om det å være løvetannbarn ...

Friminutt

Friminutt

Små gullkorn om det kjente og nære ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...