Ønsker velkommen til Vålandstårnet

18.03.2004
Ønsker velkommen til Vålandstårnet
Her er det Kjell Berg (t.v.), Jan Tønnesen, Iselin Berg Mulvik og Anne Siri Vik fra Velforeningen Våland Syd som tar i mot gjestene

Søndagskaféene i Vålandstårnet er i gang igjen. Et flott sted å ta en rast underveis på søndagsturen rundt Mosvatnet.

Det er søndag og klokka er litt før 12.00. En sølvgrå bil har nettopp rullet inn på plassen nedenfor Vålandstårnet, og en mann haster ut av doningen og løper opp og ned trappa med et par kasser brus, en stor boks med vaffelrøre og et ukjent antall kaffeposer. Han låser opp den grønnmalte døra i Vålandstårnet og gjennom vinduet ser man at lyset slås på. Like etter kommer en dame spaserende. Også hun forsvinner i tårnet. Forberedelsene til søndagskafé i Vålandstårnet er i gang, og når klokka slår 12.00, åpnes døra på vidt gap og kaffen er i ferd med å dryppe seg ferdig i moccamasteren.

- Fantastisk sted
Mannen som bar bruskassene heter Kjell Berg og damen heter Anne Siri Vik. Begge er representanter for velforeningen Våland Syd, og denne dagen er det de to som har ansvaret for å tilby turgåere en god dråpe kaffe og nystekte vafler.
- Det er hyggelig å tilbringe noen timer her oppe på Vålandshaugen på søndagene med å servere turfolket litt varmt å drikke og noe godt å bite i. Det er ikke rent få turgåere som legger søndagsturen oppom Vålandshaugen. Da er det kjekt å ønske de velkommen til et sted som dette, sier Vik.

Mange gjester
Søndagskaféen drives av Vålandtårnets venner i samarbeid med blant andre Velforeningen Bokkaskogen, Nordre Våland beboerforening, Midtre Våland beboerforening og altså Velforeningen Våland syd. Sammen sørger lagene for å holde kaféen åpen store deler av våren og høsten. Til stor glede for mang en sulten friskus. Døra har nemlig ikke vært åpen lenge før unge og gamle kledd i Gore-Tex og tursko finner seg til rette ved bordene og bestiller seg en kopp kaffe eller en dose brus. Dagens kaféverter, Berg og Vik, får raskt mye å henge fingrene i. Så ligger da også tårnet bare et par steinkast fra byens mest populære turområde, Mosvatnet. Men tårnet brukes ikke bare som kafé. Venneforeningen leier også ut lokalet til organisasjoner som trenger et møterom og til firmaer og privatpersoner som trenger et festlokale utenom det vanlige. Det har sågar vært avholdt barnedåp i tårnet.

Sosialt treffsted
Vålandstårnets venner ble stiftet i 1994, ett år før Vålandstårnets 100-årsjubileum. Den gang tok venneforeningen på seg et solid stykke oppussingsarbeid slik at tårnet både skulle se bra ut til jubiléet og for at man atter kunne drive kafé i tårnet.
- I 1994 var det slik at nesten alle beboere på Våland hadde et forhold til tårnet, men ingen fikk bruke det. Og det ville vi gjøre noe med, forklarer leder i Vålandtårnets venner, Svein Inge Sel.
- Vårt mål var altså først og fremst å gjøre bygningen tilgjengelig for folk i nærområdet. Vi ville sette tårnet i stand slik at vi kunne bruke det. For eksempel til kafé. Dermed gikk vi i gang med innvendig rehabilitering, og resultatet er slik man opplever det i dag. En lun og koselig kafé hvor naboer og turfolk treffes, forteller Sel.
Overskuddet av kafédriften disponeres av den organisasjon som til enhver tid driver kaféen. I løpet av våren skal en skoleklasse fra Tasta drive kafé to ganger hvor pengene skal gå til skoletur.

Og flere kan drive kafé eller bli med i Vålandtårnets venner. Ring Svein Inge Sel på telefon 51 53 29 17 for mer informasjon.

Frank Bertelsen

Nyheter

Din hånd i min

Din hånd i min

Hjertevarme dikt om demens.

Hjemmets bankende hjerte

Hjemmets bankende hjerte

Ikke bare en kokebok ...

Sant og sånt - meir feelgood på nynorsk

Sant og sånt - meir feelgood på nynorsk

Eit nikk at «Ja, akkurat slik er det …»

Blaff

Blaff

Tiden er en underlig variabel. Eller?

Ord til deg

Ord til deg

Du kan ikke gjøre noe som helst med ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...