Tøff i pyjamas

05.08.2004
Tøff i pyjamas
Anne May Gåsland trener for en god plassering i høstens VM.

Lura karateklubb har hatt store fremganger, med medaljer både i NM, EM og VM. Klubben er en av landets største innen Shotokan karate. Dyktige instruktører og godt sosialt miljø får æren for suksessen.

”Karatekunstens sluttmål ligger ikke i tap eller seier. Den ligger i perfeksjonering av utøverens karakter.” Mester Gishin Funakoshi

– Dette er en idrett for alle, folk har gjerne fordommer om hvem som driver med karate. Her har vi folk i alle aldersgrupper, og med veldig forskjellig bakgrunn. Vi har en tilnærmet 50/50 fordeling mellom jenter og gutter. Det er svært unikt for vår sport. Får vi vel folk med på et par treninger så slutter de ikke. Da har vi dem, smiler Geir Larsen. Han er hovedinstruktør, ikke bare for Lura Karateklubb, men også for Shotokan karate over hele landet. I april var han i Japan og avla prøven for sjette dan. I Europa er de bare rundt fem som har denne graden. Høyeste grad er niende dan, denne er det kun den øverste lederen i Japan som har. Klubben ble startet i 1990 da Larsen flyttet til Sandnes. Tidligere var han aktiv i Stavanger Karateklubb. De har hele tiden holdt til på Lura, med et års opphold fordi det brant i lokalene.
– Det holdt på å knekke oss. Vi sto uten treningslokaler i et år. Kommunen klarte ikke å komme med noen provisoriske lokaler. På slutten var vi bare 25-30 medlemmer, sier Larsen. I dag blomster klubben, og har nærmere 300 aktive utøvere, og 10-15 aktive instruktører.

Gode resultat
Lura Karateklubb hevder seg godt både nasjonalt og internasjonalt. Av juniorene tok en jente 3. plass i VM. Anne May Gåsland har vunnet NM to ganger på rad, og skal til VM i Tokyo i september. De blir tre fra klubben som skal delta i dette mesterskapet. Gåsland er ei lokal Lurajente som Larsen har store forhåpninger til.
– Anne May Gåsland har nok mulighet å hevde seg i VM, sier Larsen. Selv har han holdt på i snart 30 år, og har blant annet vært i finalen i VM.
Shotokankarate er den mest utbredte i verden. Det finnes konkurranseformer. Kata som er markeringer av blokkeringer, slag og spark utført alene. Kamp er også markering av slag og spark, men her med motstander. Hendene eller føttene skal stanse rett foran motstanderen. Det er ikke lov med kontakt.
– Mange ser vel mer og mer på karate som en treningsform, og vi har fått en del eksempler som vanner ut karatens historie. Aerobickarate til musikk har ikke mye med den opprinnelige tanken bak karaten, sier Larsen. Han er opptatt av at folk må få med seg helheten i karate. I en av sine instruksjonsbøker skriver han ”Til forskjell fra andre idretter dreier ikke karate seg dypest sett om å vinne over andre. Karate er en kampkunst som har som formål å utvikle styrke, personlig karakter og selvdisiplin gjennom hard trening.”

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
karateklubb,

Nyheter

Taktløse tekster og viltre vers

Taktløse tekster og viltre vers

Du skal høre mye ...

Gjøgler

Gjøgler

En bok for alle ...

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

«Feelgood og folkehelse for deg og meg»!

Samspel

Samspel

Har du fleire hemmelige rom i livshuset ditt, ...

Jeg kan høre en melodi

Jeg kan høre en melodi

Tonene vil aldri dø - never ever .....

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...