Fredelige kickboxere

11.12.2003
Fredelige kickboxere
Mona Thorsen er en av mange jenter som trener kickboxing i bomberommet ved Eiganes skole. Her mot Ronny B. Hagen

Siddis Kickboxingklubb trener i bomberommet på Eiganes skole. Jentene slår godt fra seg på treningene

- I kickboxing får jentene ikke noe gratis. Her må de prestere på lik linje med gutta, både på trening og når de skal gjennom graderinger. Og det er noe av grunnen til at vi får stadig flere kvinnelige medlemmer. Mange jenter er nok lei av å få spesialbehandling, sier leder i Siddis Kickboxing Klubb, Ronny B. Hagen som nettopp har demonstrert et par spark og slag på hjelpetrener Mona Thorsen til ære for fotografen. Thorsen har parert godt, og forteller hvor viktig det er for jenter å kunne forsvare seg selv.

Ferdighetstester
Mona har godt selskap av andre jenter i bomberommet på Eiganes skole hvor kickboxerne deler treningslokaler med Dingo bokseklubb. Det har nettopp vært gradering, en slags ferdighetstest, for de med gult og oransje belte. Ansiktene er svette og rødsprengte etter en time med knallhardt arbeid på gymmatta. Alle som en har gitt alt for å kvalifisere seg til et høyere nivå på ferdighetsskalaen. Nå gjenstår bare dommen fra Hagen og Thorsen, som har vurdert de håpefulle. En kar med gjennomvåt trøye er sikker på at han har strøket. Han ser lettere fortvilet ut.
- Jeg tok et ”roundkick” isteden for ”sidekick” flere ganger. Helt håpløst. Jeg må nok prøve på ny til sommeren, tror han. Men stor blir gleden da avgjørelsen faller: Alle har bestått og nye belter kan deles ut.

Liten klubb
Siddis Kickboxing Klubb teller 32 medlemmer, hvor av nesten halvparten er jenter. Hagen forteller at klubben ikke ønsker å bli særlig større.
- Det trengs flere trenere hvis vi skal vokse. Vi har et mål om å ta vare på medlemmene våre best mulig, både når det gjelder utviklingsmuligheter på treningsmatta, og når det kommer til det sosiale. Vi trives som små, sier Hagen. Men selv om klubben ikke teller mange medlemmer, er de dyktige. Klubben har utøvere som gjør de bra i regionale så vel som nasjonale mesterskap. En andre plass i NM til Ellen Dahl er årets beste prestasjon på konkurransesiden for Siddis Kickboxing Klubb.

Strenge adferdsregler
- Kickboxing handler om å vise ansvar for andre mennesker, forteller Hagen. Det er for eksempel nødvendig med deltakelse i barne- og ungdomsarbeid, samt å bidra på trenersiden for å klare gradering til svart belte.
- Kickboxing sliter med et noe frynsete rykte, men vi jobber for å kvitte oss med det omdømmet. Det handler om selvforsvar og respekt. Ikke vold, som enkelte fremdeles tror. Folk som driver med vold, rusmidler og doping slipper ikke til her. Norges Kickboxing Forbund er blant kampsportsorganisasjonene som stiller høyest krav til sine medlemmer, og brudd på reglene kan føre til øyeblikkelig eksklusjon fra klubben. Vi er egentlig ganske fredelige, vi kickboxere, smiler Hagen

Frank Bertelsen

Nyheter

Speilvendte øyeblikk

Speilvendte øyeblikk

Dikt og naturbilder som til sammen speiler ...

Ser deg

Ser deg

Refleksjon rundt det som er verdifullt for ...

Stor ulv, blødende sår

Stor ulv, blødende sår

Fokus på omsorgssvikt

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Mange sykdommer, én årsak: Den ustabile ...

Mutter, skrujern og teip

Mutter, skrujern og teip

I Kjerstis små snutter ser vi verden ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...