Darts på Bryggen

05.01.2004
Darts på Bryggen
dart bryggenbistro

- Fotografen er her. Nå må du ta bilde! roper Iain Wilson og peker mot dartsskiva. Karl Haugland har nettopp satt i en dobbel, og har dermed vunnet runden i dartsspillet når Bryggeposten kommer på besøk.

Stedet er Bryggen Bistro, anledningen er dartskveld. Her møtes en gjeng på 10-12 dartsinteresserte hver mandag. Men de vil gjerne bli flere.
- Alle som har lyst kan komme og spille. Man behøver ikke være medlem i klubben for å delta, forsikrer Geir Arne Mærland, som er kasserer i den nystartete dartsklubben på Bryggen.
- Vi har ingen aldersgrenser heller, forsikrer Mærland, som tilføyer at nybegynnere både får opplæring og låne utstyr hvis de møter opp på en av dartskveldene. Alle som vil spille må betale 30 kroner. Beløpet rekker for en hel kveld med darts.

Darts spilles i to varianter. Den engelske kaller man på folkemunne ”steel dart”, siden det spilles med dartspiler av metall. Den amerikanske er ”electro dart”. Her blir alle treff registrert av elektroniske sensorer på dartstavla. På Bryggen bruker man ekte piler, og følger sådan den engelske tradisjonen. Kanskje ikke så rart, siden inititiativtakeren til det hele er britiske Iain Wilson. Men heller ikke Geir Arne Mærland er ukjent med det engelske nasjonalspillet.
- Jeg har bodd 3 år i England, og var ofte på dartskveld på puben. På de fleste puber spilles darts hver eneste kveld, og alle puber med respekt for seg selv har eget dartslag. Pubene spiller mot hverandre, forklarer Mærland.
Den beskjedne forsamlingen av dartsspillere på Bryggen har foreløpig ingen ambisjoner om å danne eget lag.
- Men hvis noen er interessert, så er det bare å gi beskjed, smiler Mærland.

Hvem kan så spille darts? I prinsippet: Alle som vil. Det finnes dartsspillere i alle kjønn og aldre. For å sette det på spissen er darts midt i blinken!
- Her på Bryggen spiller vi som regel 501. Målet er å redusere poengsummen fra 501 til null. Den som først når 0 poeng, har vunnet, forklarer dartsentusiasten.
- Spillet er ikke så ulikt det man spiller sammen med ungene hjemme i hagen, men da telles som regel poengene oppover, sier Mærland.

I moderne form benytter hver deltager tre piler, som er relativt små, tunge og spisse. Avstanden fra standplass til dartsskiva er nøye tilmålt. Den skal være 2,37 meter. Tavla skal henge 1,73 meter over gulvet. Skiven er delt opp i sektorer som gir fra 1 til 20 poeng. Noen av sektorene gir doble poeng, og på denne måten er den høyeste score man kan oppnå med tre dartspiler 180 poeng.
- Det er få som greier dette. Jeg har vært oppe i 120 poeng, men poengene ble dessverre underkjent, sukker Karl Haugland, som sammen med kona Anna har blitt pasjonerte dartsspillere på Bryggen.
Selv med lang erfaring fra engelske puber skal det godt gjøres å oppnå 180 poeng.
- Min personlige rekord er 125, sier Geir Arne Mærland.

Atmosfæren på dartskveldene er avslappet. Her er ikke noe prestasjonspress. Snarere tvert imot.
- Stikk innom og slapp av med noe godt å drikke, oppfordrer innehaver Knut Gunnar Vier i Bryggen Bistro, som også serverer pizza for en rimelig penge.
- Vi har ingen kokk på jobb. Det er servitørene som lager pizzaene disse kveldene, smiler Vier.
- Målet vårt er å få til aktiviteter på bistroen på mandagskveldene. Mandag er tradisjonelt en laber dag for oss, sier Vier, som selv må innrømme at han aldri har kastet en eneste pil. Men det kan det jo bli en forandring på…

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...