Trygge rammer for sterk ungdom

04.02.2013
Trygge rammer for sterk ungdom
Alastair McColl gjør Lillann Haaland

Sandnes er hovedstaden i det norske styrkeløftmiljøet, og har vært det i mange år. Ganddal Atletklubb er størst i byen med 400 medlemmer, og er landets beste klubb på ungdomssatsing.

De fleste medlemmene er vanlige mosjonister, men klubben har også 30-40 aktive løftere i alderen 14-77 år. Flere av dem er aktive på ungdoms- og juniorlandslag.

-Vi har dessuten Kristoffer Skadsem Eikeland som er førsteårs senior, men likevel medaljekandidat i VM i Stavanger til høsten, og Alastair McColl som har VM-bronse i benkpress fra tidligere og er trener i benkpress for juniorlandslaget, sier nestleder Børge Øvrebø, som selv er tidligere europamester.

-Det gror godt i Ganddal Atletklubb, slår han fast.

 

Rett teknikk

Det er litt over to år siden klubben flyttet inn i nye lokaler ved kunstgressbanen i Ganddal. Medlemsmassen er doblet siden den gang.

-Det er så mange at vi nærmer oss en smerteterskel. Vi må ta vare på de aktive, og sikre at det er ledig når de har sine treninger. Så langt har det gått bra, men hvis vi blir mange flere nå, må vi innføre en kjernetid for de aktive og ha litt flere kurs hvor vi instruerer grupper av mosjonister. Til denne tid har alle fått veiledning og oppfølging en til en, sier Øvrebø.

-Hvorfor har dere så mange ungdommer som gjør det bra?

-Det handler om å ha gode fasiliteter, et godt miljø og aller viktigst – et godt rykte, mener han.

-Hvor gammel bør man være før man begynner med styrkeløft?

-Vi har en grense på 15 år. De som er yngre, må være med foreldre. Det er egentlig ikke noen nedre grense så lenge man lærer grunnteknikken og er forsiktig med vekter i starten. Her er det mange erfarne løftere som passer på, sier han.

Klubben har ikke bare fått mange unge løftere de siste årene. Det har også kommet mange flere kvinner.

-Det handler blant annet om at vi har flyttet ut fra et treningslokale av den gamle typen – en verkstedhall med stram svettelukt – til nye, fine lokaler, tror Øvrebø.

-Vi har hatt klubbstevner her med flere kvinner enn menn, legger Alastair McColl til.

 

Ingen doping

Styrketrening forbindes gjerne med doping. Børge Øvrebø er nøye på å understreke at det er nulltoleranse for doping i klubben. Dopingbruken på helsestudioene var årsaken til at klubben ble stiftet i 1999, og Øvrebø mener det ikke har blitt bedre siden den gang.

-I helsestudioer er det nokså fritt fram. Dette er et organisert idrettslag som er underlagt idretten og Antidoping Norge sine regler. Vi har uanmeldte dopingkontroller. Vi har hatt tilfeller der noen har blitt tatt. Det skyldes som regel at klubben selv har varslet. Når det skjer, så går vi åpent ut med det. Det skal ikke feies under teppet, sier Øvrebø.

-Det har også vært andre tilfeller der vi har konfrontert medlemmer som bare trener her som mosjonister ved mistanke. De har som regel forsvunnet før det har blitt aktuelt med noen test. Jeg sier gjerne til foreldre at de skal sende ungdommene sine hit i stedet for på helsestudio. Det er billigere, det er tryggere, det er mer organisert og de lærer skikkelig løfteteknikk. Vi har mange medlemmer som kommer fra helsestudio og må lære å løfte på nytt, mener han.

Han er også opptatt av at klubben skal vise seg som et sted hvor både kvinner og menn, unge og gamle, kan få allsidig trening.

-Vi stiller opp så mye vi kan på arrangementer hvor vi får presentere det vi driver med. Folk har gjerne en forutinntatt oppfatning av hvem vi er og hvordan vi ser ut, sier Børge Øvrebø.

-Vi vil gjerne vise at det går an å trene her selv om man ikke ser ut som storfe av typen Belgisk blå, smiler han.

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...