En million til lag og organisasjoner

21.05.2012
En million til lag og organisasjoner
Eli Orre

Nordsjørittet setter stadig nye rekorder. I år deltar 12.500 syklister i rittet som omsatte for 11 millioner kroner i fjor. En million kom lokale lag og organisasjoner langs traseen til gode.

Nordsjørittet er organisert som et eget aksjeselskap, eid av sykkelklubbene Dalane, Nærbø og Sandnes. Men det er langt flere lag som tjener på det store arrangementet.

-Mellom 400 og 500 frivillige er i sving under Nordsjørittet. Mange fotballklubber, menigheter, håndballag og andre lag og foreninger gjør dugnad, og organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp er leid inn for å ta seg av sanitet. En million av pengene som kommer inn i forbindelse med rittet betales tilbake til disse. Vi synes det er kjekt at Nordsjørittet har blitt en viktig inntektskilde for flere enn de tre klubbene som eier rittet, sier daglig leder Eli Orre.

 

Øker hvert år

I fjor var tallet på syklister som stilte til start i Nordsjørittet 12.000 – en økning på 2.000 fra året før. I år er tallet på deltakere ytterligere utvidet til 12.500. Men det kunne vært langt flere om det hadde latt seg gjøre. Rittet har de siste årene blitt fullbooket i løpet av få minutter etter at det åpnes for påmelding. Arrangørene ønsker at rittet skal vokse litt for hvert år, men 15.000 deltakere er uansett smertegrensen for hvor mange som kan slippes til. Årsaken er enkel matematikk.

-Vi vil at arrangementet skal avvikles på best mulig måte, uten kaos hverken i start- eller målområdet. Vi kan ikke slippe ut flere enn 2.000 syklister i timen. Gjennomsnittstiden til deltakerne i fjor var 4,5 timer. Er det motvind, blir den raskt 5,5 timer. Det betyr at vi ikke kan slippe flere enn 15.000 til i løypa hvis vi skal få avviklet alt mens det er dagslys, forklarer Eli Orre.

Det er syklister fra 37 nasjoner på startstreken i årets ritt, og arrangørene har lagt vekt på å få deltakere fra hele landet.

-Vi har blitt internasjonale, mener Orre, og legger til at det er rittets gode rykte som gjør at interessen er så stor.

-Vi bruker lite penger på markedsføring. Det handler nok mer om at det ryktes i sykkelmiljøet at Nordsjørittet er et bra arrangement, tror hun.

 

Godt for folkehelsa

Eli Orre legger også vekt på at Nordsjørittet betyr mye for næringslivet, på flere måter.

-Nordsjørittet er et viktig arrangement for det lokale reiselivet og betyr god pr for hele regionen, sier hun, og viser til at næringslivet også har sett gevinsten ved deltakelse i rittet.

-60-70 prosent av deltakerne i Nordsjørittet stiller for bedriftslag. Pågangen fra lag som vil delta øker for hvert år.

Eli Orre mener det er flere årsaker til at det har blitt slik.

-De fleste ønsker å delta på et lag. Sykling er lagsport. Selve dagen da rittet blir arrangert er også bare en liten del av bildet for bedriftene som stiller egne lag. Deltakerne har gjerne trent sammen lenge før den dagen. Det er en faktor som både bidrar til bedre miljø og bedre helse med mindre sykefravær i bedriftene. Vi får mange tilbakemeldinger om helsegevinstene, og vi får høre solskinnshistorier om folk som har kommet i gang med trening og fått et bedre liv. Det er kjekt å høre, sier hun.

 

Begivenhetsrik helg

Årets utgave av Nordsjørittet går av stabelen lørdag 9. juni. En av nyvinningene dette året er konsert med unge, lokale musikktalenter i målområdet lørdag kveld. Det er første gang Nordsjørittet har kulturarrangement i egen regi. Lørdag kveld er også tida for den store konserten med gjenforente Mods på Viking stadion. Eli Orre frykter ikke den kollisjonen.

-Vi er fullbooket og Mods-konserten er utsolgt. Dette er ikke noe problem. Vi hadde uansett ikke hatt plass til 12.500 mennesker i målområdet lørdag kveld. Vi ser heller på dette som en monsterhelg i Rogaland, der folk kan få med seg flere store begivenheter, sier hun, og legger til at monsterhelga heller ikke er slutt lørdag kveld.

-Vi har et samarbeid med flyshowet på Sola, som arrangeres dagen etter. Folk som kommer til Rogaland andre helga i juni kan få med seg mye spennende, slår Eli Orre fast.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...