”Alle” vil ha kajakk

21.08.2008
”Alle” vil ha kajakk
Kristel Holiløkk

På Platou Sport i Sandnes har de dette året opplevd en stor økning i interessen for kajak og padling. For tre år siden trodde de at toppen var nådd, men de to siste årene har salget bare økt. – Størst er økningen de to siste årene blant jenter, sier Kristel Holiløkk. Hun har hjulpet mange med å finne den rette kajaken og i år er kajakene solgt før de er kommet inn på lager.

Sandnes har mye å by på

Holiløkk mener mye av interessen kommer av at Sandnes har mange spennende plasser å by på når det kommer til padling. Det er kort vei til havet, vi har Gandsfjorden, Lutsivassdraget og ikke minst Bråsteinvannet. Dette har tydelig folk fått øynene opp for og som ekstra bonus er kajakpadling en utrolig god treningmetode. – Når du padler bruker du hele kroppen, forteller Holiløkk. – Hele kroppen er med på å styre båten, ikke bare armene. Men kajakpadling er ikke bare trening, det er også en god måte å komme seg ut i naturen på.

 

Platou ser også at flere nå kommer og kjøper kajak for andre gang. Det er ofte nybegynnere som ønsker seg en bedre kajak. – Vi har kajaker til både nybegynnere og viderekommende, forklarer Holiløkk og legger til at ofte er det forskjell på kajakene som de selger til jenter og menn.

 

Mange jenter

Kristel Holiløkk er litt stolt når hun forteller at de to siste årene har også mange jenter fått opp øynene for sporten. Selv har hun padlet mye og liker seg godt i kajaken. – Det nye de siste årene er også at flere og flere jenter kommer og handler selv, sier hun. Før var det ofte tilfelle at det var mannen som handlet kano til jentene for å få dem med ut på tur. Den trenden har snudd og nå ser man helst at mennene kommer etter. – Vi hadde en mann som kom til oss og ville ha en raskere kano fordi kona padlet ifra ham, ler Holiløkk.

 

I fjor arrangerte Platou en demonstrasjon av kajaker oppe ved Bråsteinvannet. Hele dagen var det folk innom som var nysgjerrige og ønsket å prøve seg. – Før vi pakket sammen var det to damer som slo til og kjøpte seg en kajak hver, sier Holiløkk.

 

Sikkerhet er viktig

Selv om det skal mye til å drukne i en kajak er det viktig å ta forhåndsregler. – Å trene under kontrollerte forhold på å gå rundt anbefales, sier Holiløkk. – Den dagen man går rundt er det en fordel å vite hva man skal gjøre. Platou selger derfor alltid med en åresnor som skal sikre at åren ikke forsvinner og anbefaler både flytevest og flotør til å komme seg opp med.

 

I tillegg er riktig bekledning også viktig med tanke på sikkerheten. Om sommeren kan man gjerne være lett kledd med en enkel flytevest, men senere på høsten og om vinteren vil man gjerne har bedre klær. – Padling er også vintersport her i området, men da anbefaler vi en tørrdrakt i tillegg til hette, hansker og føtter av neopren. Neopren er samme stoffet som våtdrakter er laget av og holder godt på varmen.

 

Leketøy for familien

Kajaker er også mye brukt som leketøy på hytten for familier. Da velger man gjerne en kajak av plast som tåler å bli brukt av unger og som kan dras enkelt opp på land. – Flere som kommer inn ønsker seg bare en enkel kajak til å ha på hytten og ser ikke for seg noe annet en kjekke dagsturer, forklarer Holiløkk. - Disse er i tillegg stabile og lette for barn å forholde seg til. Stort volum i kajaken gjør at den ligger stabilt på vannet og tåler bølger godt. Med disse velges ofte sammenleggbare årer som lett kan transporteres og lagres.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...