Ulf-Sandnes klar for Adeccoliga

06.02.2008
Ulf-Sandnes klar for Adeccoliga
I regnvær trener Sandnes Ulf på avluttninger. Kunstgresset gjør det mulig å ha gode treningsforhold ute også om vinteren.

Det er bare knappe to måneder igjen til seriestart, men Ulf Sandnes-trener Johan Selvig beholder roen. Laget skal en uke til fotballforbundets treningssenter på La Manga i mars, og Selvik har planer om å benytte tiden godt.

– Jeg ser for meg en tropp på rundt 25-28 mann, og fortsatt er det et par stykker som ikke er helt på plass enda, sier han, og ser ut på treningsfeltet hvor det blant annet er to spillere fra Senegal som er på prøvespill. 6. april er det alvor for laget, da tar de imot Moss hjemme på Sandnes Stadion. Da må Sandnes Ulf prestere på et nivå ingen av spillerne har erfaring fra tidligere.

 

Onsdagstrening

Hver onsdag siden januar har Ulf Sandnes hatt fulldagsprogram. Det starter med en to timers trening klokken ti før lunsj, og det startes på en ny treningsøkt halv to. Dette er et av grepene som er gjort for å få tid til mer trening og for å heve laget opp til Adecconivå.

– Ingen av spillerne er Adeccoligaspillere, sier trener Selvig. Han understreker at samtlige spillere har noe å bevise, og at ingen av dem tidligere har vist at de hører hjemme på det nivået. Det betyr i praksis at ingen av dem har hatt sjansen til å vise seg frem enda og at jobben derfor må gjøres når serien er sparket i gang. Selvig har likevel stor tro på spillertroppen. Han er klar over at de første kampene byr på tøffe motstandere, og ikke minst blir det trøkk når Ulf Sandnes allerede i 2. serieomgang møter Sandefjord til direktesendt kamp på TV.

- Vi er ferskinger med et klart potensial til å overraske, forteller treneren, som har et nøkternt forhold til hva det vil si å spille i Adeccoligaen.

 

La Manga-opphold

Sandnes Ulf får sponset et opphold på Fotballforbundets treningsanlegg på La Manga. Laget reiser dit omtrent to uker før seriestart, og mye av den siste finpussen kommer til å foregå på treningene der nede. Selv om troppen per i dag ikke er fullstendig, regner Selvig med at laget reiser med full tropp ned til La Manga.

– Da er vi så nær seriestart at spillerkabalen bør være på plass, sier Selvig. Enda har han ikke sett seg ut hvem som vil utgjøre de elleve spillerne som skal starte mot Moss, men mye tyder på at også det faller på plass under oppholdet. Igjen understreker han at det fortsatt ikke er noen av spillerne som har bevist at de klarer å prestere på det nivået som forventes. Under treningene på La Manga vil detaljer stå i fokus, og spillerne kommer til å bli drillet på flere viktige ting.

- La Manga er et treningsanlegg, ikke en feriekoloni, sier Selvig og forklarer at turen dit vil bli den første for de aller fleste på laget.

- Asle Andersen har vært på treningsopphold der før, men ellers er det ingen av de andre som har vært der.

 

Prøvespill

Det har vært flere spillere innom og prøvespilt for laget i løpet av vinterpausen. For tiden er blant annet to spillere fra Senegal til stede for å vise sine ferdigheter. Selvig forteller at kommunikasjon er et problem, siden spillerne kun snakker fransk.

- Ingen av dem snakker engelsk og her på laget er det kun Vestly som kan fransk, forteller han. Det er ikke noe stort problem ute på banen, da både hender og føtter kan brukes til å kommunisere med. Allikevel innrømmer Selvig at det er en utfordring.

- Vi vil se hva de kan. Så får vi gjøre oss opp en mening etterpå, konkluderer han. Trenerteamet er klare på hvilke spillertyper de ønsker. Laget har gått igjennom en tøff omstilling, og innstillingen er mer profesjonell enn tidligere. De spillerne som ønsker å få kontrakt må ikke kun levere på banen, men også fungere rent sosialt i laget.

- Vi ønsker oss spillere som er med på å skjerpe konkurransen innad i laget, men vi signerer ikke hvem som helt, bemerker Selvig.

 

Fra VIF til Sandnes

En av spillerne som har signert for klubben er Christian Thorbjørnsen på 27 år. Han ble i fjor toppskårer i 2. divisjon og kommer fra Groruddalen. Han valgte Sandnes Ulf fremfor en profilert jobb i støtteapparatet til eliteserieklubben Vålerenga, hvor han jobbet som fysioterapeut. Nå har han bosatt seg på Ganddal sammen med kone og barn, samtidig som han er delvis spiller og fysioterapeut i Sandnes Ulf. På den måten får han praktisert det som han har utdannet seg som, samtidig som han kan fortsette karrieren sin som fotballspiller.

- Det er fotballspiller jeg er, sier Thorbjørnsen og forklarer at det var derfor han vraket tilbudet om fast jobb i Vålerenga. Han er tydelig på at han ønsker å utvikle seg videre som spiller, og ser frem til mange år på fotballbanen fortsatt.

- Fysioterapi kan jeg drive med på heltid senere, nå skal jeg spille fotball, smiler 27-åringen. Han har allerede fått vise at han blir nyttig for klubben, ikke minst som en del av støtteapparatet.

- Sist uke holdt jeg kurs i kosthold og hvor viktig det er å ha fokus på hva man spiser, sier han, og viser til den erfaringen han har med seg som fysioterapeut for et eliteserielag. Nå jobber han for å få på plass gode rutiner her i Sandnes og tror klubben vil ha god nytte av ham både på og utenfor banen.

 

Rammene rundt kampene

- Adeccoligaen trenger ikke bety mer trøkk rundt kampene, sier trener Selvig og tilføyer at det kommer til å være kamper hvor kun hundre tilskuere møter opp. Det er slett ikke alle lagene i ligaen som har like engasjerte supportere. De kampene som blir sendt på TV blir allikevel spesielle, ikke minst for spillerne, men Selvig tror ikke det får noe utslag under selve kampene.

- Når man er ute på matta blir det akkurat det samme, mener han.

Selv gleder han seg til 13. juli når Bryne er gjester på hjemmebane. Slike lokalderby er det alltid stor interesse rundt, og gleden av å spille fotball kommer ekstra godt frem.

- Vi merker at det er en veldig stor iver i byen og oppmerksomhet på det vi gjør, sier Selvig. Han er svært fornøyd med hvordan publikum og sponsorer har vist interesse for laget.

 

 

RAMMESAK

Dårlige odds

Spilleselskapet Betson.com og oddsetter Rudi Thomassen har liten tro på delt treneransvar, slik som Sandnes Ulf nå legger opp til. Han har uttalt til Rogalands Avis at delt ledermodell ikke har vært noe suksess tidligere og gir Johan Selvig og Asle Andersen dårlige odds foran sesongstart. Sandnes Ulf er ferske på dette nivået, og også for trenerne blir dette en ny utfordring. Da er det et spørsmål om hvor lenge klubben har tillit til dem, dersom det skulle bli dårlige resultater. Betson.com har satt trenerduoen på en 4. plass, noe som betyr at kun tre andre trenere har dårligere sparkeodds.

- De vet ikke hvordan vi jobber, sier Sandnes Ulf-trener Johan Selvig.

- Asle og jeg har vokst opp sammen og kjenner hverandre ut og inn, legger han til. Helt siden de var seks år har de kjent hverandre og siden holdt kontakten. Nå er begge to lærere ved samme skole, og Selvig kan ikke se at det blir noe problem. Selv om delt treneransvar ikke har fungert i andre klubber tidligere, så er det den lange historien Andersen og Selvig har sammen som gjør at de er sikre på at det vil fungere.

- Nottingham Forest vant i sin tid Europacupen med delt treneransvar, legger han smilende til.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...