Vinner og taper med HELE laget

15.04.2013
Vinner og taper med HELE laget
42 lag med tilsammen 370 barn var samlet til turnering i Riskahallen i midten av mars.

42 lag var påmeldt til innebandyturnering i Riskahallen i midten av mars. 370 unger boltret seg på tre baner i hallen. – Fokuset vårt er på mestring og deltakelse fremfor resultat, forklarer Jostein Jonassen i Hommersåk Innebandyklubb.

Opplegget med såkalte minirunder i innebandy går på omgang blant innebandyklubbene i distriktet. Minirundene er et tilpasset konkurransetilbud organisert som turneringsspill for barn under 12 år. Det spilles mange kamper på kort tid. Banestørrelsen er redusert, og det er færre spillere på banen enn under vanlige innebandykamper. Fem spillere pluss målvakt er det normale.

 

Ingen vinnere

Fokuset på vinnere og tapere er så å si totalt fraværende.

– Vi bruker ikke resultattavle. På den måten oppnår vi større mestringsfølelse hos alle, forklarer Jostein Jonassen.

Tidligere brukte man resultattavle under minirundeturneringene, men dette ble det slutt på for et par år siden.

– Da tavlene forsvant kom det enkelte klager, men kun fra lag som vant mye og hadde stort resultatfokus. Unger og ungdom utvikler seg forskjellig, både fysisk og psykisk. Da er det viktig at vi setter fokus på idrettsglede og flest mulig lengst mulig. Vi må bruke tid, slik at alle kan få tid til å bli best mulig, ut fra sitt ståsted, sier Jonassen.

 

Fra hele fylket

Av de 42 lagene som var samlet i Riskahallen, var sju fra Hommersåk Innebandyklubb. Ni lag reiste helt fra nordfylket, mens de resterende kom fra klubber i Stavanger, Sandnes, Sola, Klepp, Time og Gjesdal.

– På disse turneringene spilles det i tre årsklasser, sier Jonassen og utdyper: – Mikro (1.-2. klasse), mini (3.-4. klasse) og lille (5.-6. klasse).

Hvert år arrangeres et dusin minirunder rundt omkring i fylket.

 

Nest størst i Rogaland

Hommersåk Innebandyklubb startet i det små i 1995, men har nå etablert seg på et bra nivå med senior a-lag, foreldregruppe, G17-lag, J16/17-lag, G13-lag og sju lag på mini-, mikro- og lillenivå. Klubben har også etablert et idrettsskoletilbud for barn mellom 0 og 6 år. Her styrer foreldrene aktiviteten.

– På fredager har vi i "Åpen hall, innebandy" i Riskahallen. Her kan alle som vil komme og spille innebandy. Utstyr kan lånes, og det er ikke krav til medlemskap, sier Jonassen. Siste fredag på denne siden av sommerferien er 26. april.

 

Satser på rekruttering

Målet er å rekruttere medlemmer til klubben.

– Klubben har som mål å alltid ha tilbud til nye førsteklassinger, og på den måten forsette den gode veksten. Vi har i år 20 trenere i sving på de forskjellige lagene, og reiser jevnlig på treningssamlinger. Hommersåk er nest største klubb i Rogaland, sier Jostein Jonassen. Han trekker spesielt fram problemene med frafall når barna går over til å bli ungdommer.

– Norsk idrett sliter med frafall i ungdomsårene. Et stadig økende fokus på resultat, med økt krav til treningsmengde og prestasjon blant barn og unge, mener vi kan bidra til å øke frafallet i fremtiden. Her har idrettsklubber et stort ansvar. Unger og ungdom skal ikke slutte med idrett når de er 13 år, sukker Jonassen.

Han frykter at det er akkurat det som kommer til å skje hvis tilbudet blir for smalt og kravet til prestasjoner for høyt. 

– Foreldre og ledere har altfor ofte fokus på resultat i stedet for mestring og deltakelse. Vi må huske at en god trener ofte har stor spillergruppe og vinner og taper med hele laget.

Tom Gaudland

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...