Motorsykkelklubben starter vårens kurs

11.02.2013
Motorsykkelklubben starter vårens kurs
Speedway er en publikumsvennlig sport.

Siste onsdagen i februar starter Riska Motorsykkelklubb vårens nybegynnerkurs. De tilbyr opplæring for håpefulle kjørere i både trial og speedway.

Leder i klubben, Sigbjørn Å. Olsen, forteller at virksomheten først og fremst drives som et fritidstilbud for barn og unge. Dessuten er det en god gjeng mosjonister i klubben som også driver motorsport for egen del. Speedway holder til ved Fatland på Hommersåk. Her er det klubblokaler og rundbane for trening og løp. Trial holder til på Hesthammeren på Hommersåk. Også her er det klubblokaler med trenings- og konkurranseområde.

-Vi ønsker å legge til rette for at en skal kunne ha det gøy med trial eller speedway uansett om du bare vil ha det som ”fritidshobby” eller ønsker å drive deg beintøft opp til et internasjonalt toppnivå, sier Olsen.

 

Ulike grener

Trial er den eneste formen for motorsport hvor det ikke handler om å kjøre fort. Trening og konkurranse foregår for det meste i skogen. Det lages løyper, såkalte seksjoner, for hver enkelt anledning, Når man kjører gjennom en seksjon, er det om å gjøre å holde seg på sykkelen uten å velte, stoppe, kjøre utenfor seksjonens kantbånd eller ha foten eller kroppen i bakken. Ved nevnte feil får kjøreren «prikker», og kjøreren med færrest antall prikker i de respektive klassene vinner.

-Konsentrasjon, balanse og koordinasjon øves opp i en sport som er kjent for det gode kameratskapet, -selv mellom konkurrenter, slår Sigbjørn Å. Olsen fast.

Speedway er kanskje den mest publikumsvennlige motorsykkelgrenen. Det er i alle fall den mest oversiktlige. Fire sykler til start i hvert heat, fire runder på en grusbane, førstemann i mål vinner. Konkurransen settes opp slik at alle møter alle, og det beregnes poeng for hvert heat.

-Sporten er kjent for sine venstresvinger og en særegen måte å kjøre disse på, sier Olsen.

 

Må kunne sykle

I Norge er det bare tillatt å kjøre trial og speedway på spesielt godkjente områder eller baner, og i regi av en klubb som er tilsluttet Norges Motorsportforbund (NMF), -et av forbundene under Norges Idrettsforbund. Trial og speedway er sosiale sporter for hele familien. Man kan starte når man har fylt 5 år, og inntil det året man fyller 16 må man ha med seg en voksen på trening og på løp. Alle som kjører trial eller speedway må ha lisens (som også innbefatter forsikring) gjennom NMF.

-Ønsker du å finne ut om dette kan være noe for deg, vil et nybegynnerkurs være tingen, anbefaler Olsen.

Kurset går over normalt over ni onsdagskvelder - med unntak av skolenes ferier - samt en lørdag.

-Det forutsettes at du som utøver kan sykle på tohjulssykkel uten støttehjul for å kunne delta, og at du har med deg ledsager over 18 år under hele kurset, sier Olsen.

 

Under tusenlappen

Kurset følger Norges Motorsportforbunds opplegg for lisenskurs. Det innebærer at både deltagerne og ledsagerne får god teoretisk og praktisk begynneropplæring, mener Olsen.

-Påbudt sikkerhetsutstyr og trial- og speedwaysykler har klubben for utlån under kurset. Dette passer best for kursdeltakere fra 10 år og oppover, eller som har tilsvarende størrelse. Alt du trenger å holde selv er langermet genser, jakke uten hette, gode sokker og langbukse, sier han.

Prisen for nybegynnerkurset ligger på en snau tusenlapp. Det dekker utlån av sikkerhetsutstyr og sykkel i forbindelse med kurskveldene, medlemskontingent for familien og lisenskostnader som utøver ut kalenderåret kurset starter i.

Olsen henviser til klubbens nettside - www.riska-motorsykkelklubb.net - for påmelding til kurset.

-Og kontakt oss gjerne for mer informasjon, oppfordrer han.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...