Et eldorado for hverdagssykling

07.03.2012
Et eldorado for hverdagssykling
Karleif Vatne oppfordrer alle til å ta Hommersåks mange flotte sykkelstier i bruk

Sykkelentusiast Karleif Vatne vil gjerne slå et slag for mer hverdagssykling, og mener det er lagt veldig godt til rette for det på Hommersåk.

-Vi hører ofte at politikere oppfordrer til mer sykling for å bedre folkehelsa og få ned bilkøene, men det er ikke alltid de følger opp med å legge til rette. På Hommersåk er det faktisk mulig å ta dem på ordet. Det er et godt utbygd nett med sykkelstier, også inne i byggefeltene, og det er ingen gjennomgangstrafikk på veiene. De fleste bor innenfor en tre kilometers radius fra sentrum. Likevel bruker de aller fleste bilen når de skal på butikken, sier Karleif Vatne.

 

Trenger bare hjelm

De syklistene som ferdes langs veiene i dag, er ofte 40-åringer med dyre klær og dyrt utstyr, og sykkelturene er heller 50 kilometer enn 5 kilometer. Vatne er glad for trenden med aktive syklister, men savner de som bruker sykkelen til de daglige småturene.

-Det er stort sett bare barn som gjør det. Vi skal ikke så mange år tilbake i tid før det var vanlig å sykle til butikken. Du trenger ikke en sykkel til 10.000 kroner og spesialklær med påklistrede logoer for å sykle. Hverdagssykling er dessverre like mye ut som aktiv sykling er in, konstaterer han.

-Finn fram syklene som står i kjellere eller garasjer og gjør dem klare til våren. Det eneste utstyret som trengs, er en hjelm på hodet. Om du har fysiske problemer, er det mulig å skaffe seg en sykkel med el-motor som gjør motbakkene lettere, oppfordrer Karleif Vatne.

-Dessuten er hverdagssykling veldig gunstig økonomisk, legger han til.

 

Sykkelprat

Det er ikke bare opparbeidede sykkelstier som gjør Hommersåk velegnet til sykkelturer, mener Karleif Vatne. De naturlige forutsetningene er også til stede i rikt monn.

-Jeg syklet mye rundt i bygda i fjor sommer. Det er mulig å sykle nye ruter hver dag, og det er kort vei enten man vil ned til sjøen eller ut i naturen. Det er mange flotte turer å velge blant, sier Vatne.

Karleif Vatne legger også opp til månedlige treff med sykkelprat i sitt nye sykkelverksted. Det første treffet skal arrangeres i slutten av mars. Målet er å vekke større sykkelinteresse blant folk flest, og tema vil være både trening, bruk av sykkel, forebyggende vedlikehold og andre ting.

-Hver vår kommer folk til meg med sykler som har stått ute hele vinteren og trenger mye utbedring for å være klare til ny bruk. Mange reparasjoner kunne vært unngått om folk var flinkere til å ta vare på syklene selv. Det er ikke så mye som skal til. Det er mange som ikke vet hvordan de skal skifte slange i et punktert dekk en gang, sier sykkelentusiasten.

Redaktør -

Nyheter

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...