Sterke snille menn

24.11.2010
Sterke snille menn
Andreas Hjelmtveit (t.v.), Sveinung Egeland og Christian Furuhaug

Det vil ingen ende ta når Sveinung Egeland og Andreas Hjelmtveit lemper vekter på hver sin ende av vektstangen, og vi tenker: Er det virkelig fysisk mulig å løfte dette her?? Til slutt veier stangen 350 kilo. Litt i underkant av det stangen veida da Hjelmtveit ble verdensmester i markløft for sin klasse i 2006.

Vi får ikke den kruttsterke 27-åringen til å gjennomføre samme løftet nå. Hvis han skulle ha løftet noe tilsvarende i dag, måtte han ha varmet skikkelig opp først. Men med god hjelp fra Egeland og Christian Furuhaug blir stangen løftet fra bakken, og ut fra de tre ansiktsuttrykkene blir det nesten enda mer utrolig at dette er et løft Hjelmtveit har gjort for egen maskin.

Det er folksomt i lokalene til Hommersåk Atletklubb, og det er slettes ikke bare menn av Egelands og Hjelmtveits kaliber som trener regelmessig i klubben.

- Vi er en kjerne sytten stykker som løfter aktivt og har lisens. Klubben har ellers rundt 170 – 180 medlemmer som trener regelmessig, forklarer Hjelmtveit som er nestleder i klubben. Egeland er klubbens leder.

 

Billig treningstilbud

De to forklarer videre at Hommersåk Atletklubb er åpen for alle. For seksten hundrelapper kan du bli medlem og få tilgang til treningslokalene hver dag hele året uten unntak fra klokken syv om morgenen til elleve om kvelden. Er du under seksten så koster det bare halvparten.

- Dette er jo betraktelig billigere enn de vanlige helsestudioene. Hvorfor det?

- Det er jo fordi dette er et idrettslag. Vi tjener ikke noe på dette i motsetning til de kommersielle helsestudioene. Vi gjør alt på dugnad, og brenner for det vi gjør. Driften skal bare gå rundt. Derfor er klubben også myntet på tillit, og at folk for eksempel rydder opp etter seg, sier Egeland.

 

Styrkeløft for alle

De to trekker fram miljøet som en ressurs i klubben:

- Her i klubben hjelper vi hverandre. Mange av de som jeg hjalp før har blitt eldre, og nå er det ofte de som hjelper meg, sier Egeland med et smil. Hjemltveit understreker at klubben hele tiden opplever nyrekruttering, og at styrkeløft er noe de fleste kan drive med:

- Mange slutter med andre idretter og begynner med styrkeløft. Det er jo egne klasser i styrkeløft, og det kan fange opp mange, enten du er lav eller høy. Dersom du er lav kan du gjøre det godt på benkpress. Med en viss høyde har du en fordel i markløft. Det er ingen spesiell kroppsform som er en fordel, forklarer han. Han sier videre at mange ikke vet forskjellen på styrkeløft og vektløfting. Derfor kommer han med en avklaring:

- Vektløfting er mer teknikk, mens styrkekløft går mer på rein styrke. Det er tre disipliner i styrkeløft, markløft, benkpress og knebøy. Vektløfting har disiplinene rykk og støt. 

 

Julesamling

Avslutningsvis inviterer de to sterke mennene alle interesserte til å komme på det tradisjonsrike julestemnet i klubblokalene den 11. desember. Da blir det grøt, og kanskje kommer også nissen. I tillegg vil de lokale løfterne ha en uoffisiell tevling for å se hvem det er som klarer å mobilisere mest muskler.

- Vi kommer til å rigge til med stoler og bord, og alle som er interessert er hjertelig velkomne, sier Egeland med et smil.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...