En av landets beste

01.09.2010
En av landets beste
Miriam Bårdsen (15) fra Riska vant B-finalen for ponni sammen med den firbeinte partneren Vestenaas Merkur.

Andre helga i august ble det arrangert Norgesmesterskap i dressur på Sandnes og Jæren Rideklubb. Blant deltakerne var Miriam Bårdsen (15) fra Riska, som sammen med den firbeinte partneren Vestenaas Merkur vant B-finalen for ponni.

Bare det å kvalifisere seg til mesterskapet var en bragd av duoen. En invitasjon til NM krever at man har oppnådd en viss poengsum i to klasser på kvalifiserende landsstevner. Det er ikke så enkelt når ponnien blir syk, og må i karantene. Heldigvis ble Merkur frisk i tide for det siste aktuelle stevnet, i Tønsberg, så familien Bårdsen kjørte til Østlandet og ble kvalifisert.

– Det var jo helt på tampen, og under NM var jeg litt i tvil på om vi i det hele tatt hadde noe der å gjøre, forteller mor Laila Bårdsen.

 

Fornøyd med ponnien

I Miriams klasse, NM for ponni kategori 1, den største type ponnier, med en mankehøyde på mellom 140,5 og 148 centimeter, var det 23 ekvipasjer til start. Disse skulle gjennom to innledende runder, før de beste 11 gikk til A-finalen. Miriam og Merkur fikk en 15. plass og en 17. plass i disse avdelingene, noe som plasserte dem i B-finalen.

Tidlig lørdag morgen red ekvipasjen til 62,193% i B-finalen, et resultat som sikret Miriam og Merkur seieren.

– Det var ting jeg kunne gjort bedre, men jeg er fornøyd med ponnien og resultatet, sier Miriam Bårdsen.

 

Startet tidlig

Miriam startet sin rytterkarriere ved Riska Rideklubb som 7-åring, da rideskolen ble drevet av Vibeke Steen og Marianne Vorland Steen.

– Vi begynte å ta ridetimer, både jeg, Miriam og min eldste sønn. Vibeke og Marianne hadde et utrolig bra opplegg, hvor forståelse for hesten ble vektlagt. En fantastisk filosofi. De tente virkelig ridegleden hos oss, forteller Laila Bårdsen.

 

To år senere hadde familien økt med to firbeinte medlemmer, en islandshest og en fjording. Sistenevnte ble Miriams første konkurransepartner, i både sprang og dressur. I tillegg til å være aktiv rytter, drev Miriam undervisning for barn på Riska en periode.

Hennes nåværende makker, Vestenaas Merkur, ble anskaffet i november 2005. To år senere vant de Rogalandscupen. I 2008 ble det gull i Kretsmesterskapet, og bronse i Vestlandsmesterskapet. Året etter ble ponnien syk, men de klarte altså å kvalifisere seg til NM i 2010, og gjorde en bra innsats i mesterskapet. Men det stopper ikke her for 15-åringen, hun har planene klar.

– Nå har jeg 1 år igjen som ponnirytter, og vi har allerede startet jakten på en hest som kan ta meg videre inn i juniorklassene. Jeg vil satse, smiler hun.

 

Planene inkluderer også en videregående utdannelse med hest som hovedfokus. Trener Eva Opdal på Nærbø er i samtaler med Bryne VGS om å inkludere hestefag på skolens eksisterende idrettslinje. Dersom dette ikke er på plass neste år, er Wang Toppidrettsgymnas i Stavanger et alternativ.

 

Mye trening

Miriam har vært med på landslagstrening og kretstrening, men rir fast for Eva Opdal to ganger i uken, samt Hartmut Lammers, som tar turen fra Tyskland to ganger i måneden. I tillegg holder hun seg i form ved hjelp av fysioterapeut og egentrening. Ridning er en idrett, og krever både fysisk og psykisk styrke.

– Vi er en gruppe ryttere som følger et opplegg tilrettelagt for oss av fysioterapeut, i samarbeid med Eva Opdal.

 

Denne gruppen av ryttere er også et støtteapparat i seg selv. De drar ofte på de samme stevnene, og kan bidra med råd, konstruktiv kritikk og mental støtte.

– Therese Auestad, en av rytterne i gruppa, har vært til stort hjelp. Hun er vår stevnepsykolog, sier Laila Bårdsen.

 

Dressur har stått litt i skyggen av sprang innen norsk hestesport. Grenen er i vekst, men fremdeles så pass liten i distriktet at Bårdsenfamilien har valgt å skifte fra Riska Rideklubb, til Sandnes og Jæren Rideklubb, hvor det er et større miljø.

Utfordringene for Miriam og Merkur kommer på løpende bånd. Først ut er Norgesmesterskap for lag i Drammen 18. og 19. september, hvor de sammen med June Stokke på Toftegårdens Adina og Marie Håland på Kokkedals Intempo, skal kjempe om pallplass for Sandnes og Jæren Rideklubb.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...