Hvem er Jærens sterkeste mann?

03.06.2005
Hvem er Jærens sterkeste mann?
gruppe bilde

Kåringen av Jærens sterkeste mann er høydepunktet for mange under Riskadagene. En gjeng staute karer viser sine krefter, da de må gjennom syv knallharde øvelser.

Lørdag 11. juni klokken 13.00 er disse sterke mannfolkene på plass, til fri beskuelse på parkeringsplassen utenfor Bryggen senter.

Ti menn er påmeldt, hovedsakelig fra Hommersåk Atletklubb, Ganddal Atletklubb og Hovsherad Atletklubb. Muskelbuntene skal, til publikums store beundring, løfte jern, stål og stein vi ”vanlige” bare kan drømme om å rikke.

- I fjor var det noen av deltagerne som spydde etter den første øvelsen, forteller en av de som skal delta i årets tevling.

 

Ikke bare muskler

- Dette er noe av det hardeste en idrettsutøver kan være med på. Det nytter ikke bare å være sterk, en må ha god kondisjon i tillegg, sier Arild Gismarvik. Han er en av arrangørene bak den populære kåringen. I dag har noen av deltagerne møtt opp til trening på Gismarviks gårdsplass på Øvre Hetland. Rødsprengte ansikter med ulike grimaser vitner om hardtrening før den store konkurransen.

- En kan ikke trene slik som dette samme uken som konkurransen. Man blir stiv og støl i hele tre uker etterpå, sier Paal Revsland.

- Styrke, utholdenhet, eksplosivitet og koordinasjon er de viktigste egenskapene en må ha for å vinne konkurransen, sier Gismarvik.

 

Publikumsvennlig

Det er 12. gang Jærens sterkeste skal kåres. De to siste gangene har konkurransen blitt avholdt på Hommersåk, i forbindelse med Riskadagene. I fjor var det Hommersåk Atletklubb som sto for arrangementet, men i år er det en gjeng utenfor som er arrangører. Konkurransen er kjent for å trekke til seg en stor publikumskare der stemningen er meget høy. Noen av deltagerne er med for første gang i år, mens andre har lengre erfaring.

- Det er kona som har meldt meg på, hevder debutanten og tømmermannen Roy Duås, fra Hommersåk Atletklubb.

Paal Revsland fra Ganddal Atletklubb, også kalt ”Verdens sterkeste frisør”, har deltatt hele ti ganger tidligere.

 

Fjordårets vinner

I fjor var det Børge Øvrebø som stakk av med den gjeve tittelen. Han deltar ikke i årets konkurranse. Robert Hansen har sagt han skal vinne i år.

- Min styrke? Jeg hater å tape, sier Hansen.

- Han er veldig eksplosiv og har veldig gode konkurranseegenskaper, sier Arild Gismarvik om Robert Hansen fra Hommersåk Atletklubb.

- Vi håper jo at det kommer mange folk og ser på. I fjor hadde vi 1000 tilskuere. Vi lover full spiker til siste slutt og oppfordrer Hommersåks befolkning til å komme og heie fram Hommersåkguttene, sier Gismarvik.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...