Svære muskler og litervis av melkesyre

28.05.2004
Svære muskler og litervis av melkesyre
Børge Øvrebø

Et av høydepunktene under Riskadagene blir kåringen av Jærens sterkeste mann. Fjorårsvinner Børge Øvrebø lover sirkus til folket.

Det er ikke smågutter som kommer til Riskadagenes desidert tøffeste konkurranse, Jærens sterkeste mann. Muskelbunter fra hele Rogaland kommer for å løfte jern, stål og stein, og for å kjempe om den gjeve tittelen. Fjorårets mester, Børge Øvrebø, garanterer en sterk fest. I dobbel forstand.

- Det er mildt sagt en ganske spesiell konkurranse. Det kreves ikke bare rå kraft, men også utholdenhet, smidighet og evnen til å tåle smerte. For det gjør vondt. Veldig vondt, forteller Øvrebø, som har deltatt fire ganger tidligere.

 

Vil vinne

Som veteran og eldstemann i konkurransen, vet Øvrebø hva han går til. I år deltar et par debutanter og Øvrebø ser fram til å bryne seg på ”ungdommen”.

- Det blir spennende å se hva de unge har å by på. Det er noen talentfulle karer som kommer og det er uvisst hvem som vinner. Selv går jeg selvsagt for seier, jeg kommer ikke til å spare på kreftene, humrer Øvrebø som løfter for Ganddal Atletklubb.

- Det blir første gangen denne konkurransen avholdes på Hommersåk. Det er Hommersåk Atletklubb som står for avviklingen, så det blir nok et bra arrangement, tror Øvrebø.

 

Trenger bråkete publikum

Det er 11. gang Jærens sterkeste skal kåres. De første seks gangene foregikk konkurransen i forbindelse med Jærdagene. Øvrebø husker en hendelse fra de første stevnene spesielt godt.

- I begynnelsen var det slik at hvem som helt kunne delta. Det var en øvelse hvor vi skulle løfte flest mulig store steiner og stable dem oppå hverandre. Det var da en avløyserkar som meldte seg på, og han brukte opp alle steinene så det til slutt var en skikkelig steinmur. Fantastisk morsomt, ler Øvrebø.

- Konkurransen er veldig publikumsvennlig. Og vi som deltar er avhengig av et godt publikum som lager mye lyd når vi skal fyre oss opp, lyder oppfordringen fra muskelbunten.

 

Øvelsene

Jærens sterkeste kåres ut fra prestasjoner i seks utvalgte øvelser. Her er de forskjellige øvelsene som Øvrebø beskriver dem:

- Øvelse 1: Medley. Et 300 kilos traktordekk skal veltes åtte ganger. Så skal en 200 kilos kjetting dras fra dekket, rundt en markeringsbøye, tilbake til dekket før kjettingen skal legges opp i hjulringen.

- Øvelse 2: Farmers Walk. Et 100 kilos lodd skal bæres i hver hånd. Den som går lengst, vinner.

- Øvelse 3: Stokkeløft. En 85 kilos anretning, som skal minne om en stokk, skal løftes flest mulig ganger.

 

- Øvelse 4. Steinløfting. Fem betongkuler fra 95 kilo til 115 kilo skal løftes opp på pallekonstruksjoner av forskjelllig høyde. Den tyngste kula på den laveste pallekonstruksjonen. Den raskeste vinner.

- Øvelse 5: Conans wheel: Et jernrør med et lodd på hver side, til sammen cirka 250 kilo, skal bæres i en sirkel flest mulig ganger.

- Øvelse 6: Biltrekking. En varebil av typen Ford Transit skal trekkes raskest mulig over en bestemt distanse.

 

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...