Riskas raskeste mann

29.05.2002
Riskas raskeste mann
Stian Sørskår trives i det landlige, kuperte området på Li når han trener. Her full fart oppover Karmelsbakken

Stian Sørskår tar flere ganger i uka fatt på lange løpeturer fra sin bopel i Sandskjellveien til veier og stier på Li. Mellomdistanseløperen opplever stor framgang etter at han begynte aktivt for snaue to år siden.

Sørskår ler da han blir konfrontert med påstanden om at han må være bydelens raskeste til å løpe. 21-åringen medgir at jo, kanskje kan det være rett og sier at han ikke kjenner til noen på Riska som aktivt driver med friidrett.

- Det kan godt være at det er noe i at jeg er raskest her. Sannsynligvis er det en del mosjonister som trener, men jeg har verken hørt om eller sett noen andre som løper like ofte som meg, sier han.

Kjekkest på Riska

Sørskår trives med å trene på Li. Der er det fredelig og landlig. I oppoverbakkene får han trent styrke, og grusveiene er gode og myke å løpe på.

- Jeg har alltid bodd her ute og trives veldig godt. Mange spør om det ikke er ensomt å trene alene, men jeg trives i grunnen godt med det. Nå som jeg dessuten har begynt aktivt i Sandnes Idrettslag, får jeg også brynt meg mot andre løpere, og det har hjulpet på resultatene, sier han.

To minutter

Sørskår står foran en magisk tidsgrense å passere denne sesongen. På sitt første friidrettsstevne noensinne i fjor sommer noterte 800-meter løperen seg for 2.07. Umiddelbart etter klarte han å redusere sin personlige rekord igjen, da med fire sekunder. Denne helgen løper han KM i sitt første stevne i år.

- Klarer jeg bedre tid enn 2.03 er jeg fornøyd. Likevel har jeg ikke noe imot å komme under to minutter allerede nå i helgen. Håpet er at så mange gode løpere som mulig stiller til start. Da kan jeg få drahjelp, forklarer han.

Variert trening

Treningen består ikke bare av løping på langturer. To dager i uka trener han i mellomdistansegruppen i Sandnes Idrettslag. Den nye treneren, Eric Toogood, er opptatt av å øke farten til løperne.

- Vi trener derfor mye intervall. Da løper vi det vi kan i små økter. Toogood vil at vi skal bli vant med større fart. Tidene kryper da naturligvis nedover. Han er også flink til å følge opp løperne individuelt og jeg har et detaljert treningsprogram å forholde meg til, sier Sørskår.

Mange som lurer

Mange sambygdinger lurer på hvorfor Sørskår orker å holde på med all denne løpingen. Spørsmålet dukker opp rett som det er, men Sørskår klarer ikke gi et godt svar.

- Jeg vet det ikke selv heller. Det bare er kjekt, og nå som jeg har begynt aktivt er gulroten selvsagt å vinne over andre og sette personlige rekorder. Dessuten liker jeg å trene, og blir rastløs hvis jeg ikke får trent en dag, sier løperen, som på det meste trener ni ganger i løpet av ei uke. Sommerstid trener han mindre, men det skyldes konkurranseløping.

- Toogood mener vi bør konkurrere mye. Han sier det er god trening.

Ikke fotball

Sørskår har de siste ti årene kun løpt. Han spilte fotball for Riska da han gikk på Kyrkjevollen skole, men la fotballskoene på hylla da han begynte på ungdomsskolen.

- Jeg var så liten av vekst den gang og følte jeg ikke hadde altfor mye å fare med på en fotballbane. Jeg begynte imidlertid ikke å trene noe særlig før jeg begynte på Lundehaugen videregående. Da løp jeg opp mot fire ganger i uka, forteller Sørskår, som til daglig studerer økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Stavanger. Han håper en dag å ende opp som siviløkonom.  Handelshøyskolen i Bergen frister, men da må jeg ha ganske gode karakterer for å komme inn. 

Redaktør -

Nyheter

Vår indre verden av bilder

Vår indre verden av bilder

Lyriker Astrid Nitter Engen og kunstmaler ...

Glimt fra okkupasjonen – Bind 5: Alarmstart

Glimt fra okkupasjonen – Bind 5: Alarmst...

Luftrommet over Rogaland - en kamparena for ...

Ingen unnskyldninger

Ingen unnskyldninger

ikke ta meg for gitt da forsvinner jeg for ...

Inntil

Inntil

Et hvert menneske har sin fortelling og mulighet ...

Tanker på tur

Tanker på tur

En diktsamling fra en forfatter som tenker ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...