Ikke noen sport for pyser

29.05.2002
Ikke noen sport for pyser
Nybakt norgesmester Helge Sviland demonstrerer markløft.

På Hommersåk Atletklubb finnes det menn som absolutt er bredere over skuldrene enn baken. De løfter flere ganger sin egen vekt.

Regjerende norgesmester Helge Sviland i styrkeløft er like lite smålåten med ord som med sin utfordring av tyngdekraften. 27-åringen hvis vektmåler ikke når 70 kilo har personlig rekord på 252,5 kilo i markløft. Det er nær fire ganger kroppsvekten.

- Ja, det er ingen sport for pyser. Du skal ha sterk psyke for å bli god i styrkeløft. Under NM mars i år kivet jeg med hovedkonkurrenten. Vi løftet like mye til sammen, men i og med at jeg var 200 gram lettere stakk jeg av med seieren. Liten tvil om at marginene var på min side, gliser betongarbeideren.

Mye trening

Sviland trener i klubbens lokaler i Eskemyrveien seks ganger i uka. Styrkeløfteren spiller også fotball og har derfor få problemer på fritiden.

- Jeg trives veldig godt her. Vi har et godt miljø. Selv om det er blitt noen færre aktive i senere tid håper vi at det vil snu seg om en stund. Våren er heller ikke den årstiden folk lar seg friste mest av styrkeløft, sier Sviland, som heller ikke ligger på latsiden når det er spørsmål om å delta aktivt i styre og stell. Som nestleder i klubben har han nok å gjøre.

Egne treningsapparater

Leder Robert Hanssen var blant dem som startet klubben for rundt ti år siden. Til å begynne med holdt klubben til i lokaler der Fatland Slakteri nå driver. De fleste treningsapparatene har han i stor grad laget selv.

- Jeg drev et lite firma tidligere der jeg blant annet laget treningsapparatene du ser her i lokalet. Noen nye apparater har vi imidlertid kjøpt inn, men ellers er det meste laget av meg, forklarer Hanssen.

Lokalene som klubben holder til i dag huset tidligere en barnehage. Flyttingen fra Fatland fant sted for fem år siden, og i følge Hanssen stiller kommunen seg positiv til at klubben får holde til i Eskemyrveien etter at nåværende leieavtale løper ut neste år.

Blant de største

I klubben er det få aktive styrkeløftere i forhold til antall medlemmer. Om lag ti aktive av nær 250 medlemmer viser i følge Hanssen at klubben er for alle.

- Vi er det eneste treningssenteret her på Hommersåk og har registrert at flere folk finner veien inn dørene her på klubben. Vi har en dyktig veileder i Harald Gismervik som er her to kvelder i uken. Etter det jeg også kjenner til, er vi blant de største atletklubbene i landet., sier Hanssen.

Han er som Sviland også aktiv styrkeløfter. Noe norgesmesterskap har det hittil ikke blitt på 29-åringen, men den veltrente nær 100-kilos offshore-arbeideren er stort sett å finne i klubblokalene når han har fri fra jobb.

- Jeg trives med styrkeløft. Du får bedre selvtillit og et annet syn på livet.

Liker ikke speiling

Selv om ikke speilene uteblir på veggene i Eskemyrveien, sier Hanssen at han skal ha seg frabedt medlemmer som driver med kroppsbygging.

- Hvis vi har noen innenfor dørene som overdrevent står og speiler bicepsene prøver jeg og andre i klubben å få de på andre tanker. Vi er en klubb for aktive styrkeløftere eller folk her på Hommersåk som ønsker å drive vanlig trening. For tiden har vi også et prosjekt på gang med Betel der vi ønsker å bidra til å få narkomane på rett kjøl igjen gjennom trening. Flere skoleklasser trener også her i valgfag. Dessuten er både fotball- og håndballspillere innom for å trene styrke. Det har blitt mer og mer vanlig innenfor lagidretter, forteller Hanssen.

Eksplosiv vekst

Klubben hadde en formidabel vekst i medlemstallet i starten. De tre første årene økte antallet med 100 hvert år. Allerede i 1994 stod klubben som arrangør for NM i styrkeløft.

- Vi fikk mye skryt for avviklingen av arrangementet. 700 tilskuere fant veien inn dørene til Riskahallen og stemningen var god. Det triste var at enkelte av klubbmedlemmene som hjalp til før og under stevnet ble så utkjørte at de sluttet. Ikke alle har kommet tilbake. Vi ble også forespurt om å arrangere EM, men fant ut at det ble for mye for klubben, forteller Hanssen, og oppfordrer atter en gang folk som ønsker å trene å stikke innom.

 

 

 

 

Fakta om styrkeløft

Styrkeløft består av tre disipliner, markløft, knebøy og benkpress.

Markløft: Stanga ligger på gulvet ved start. Løfteren skal gripe stanga med et valgfritt grep, og løfte den opp i bevegelse til løfteren står rett.

Benkpress: Løfteren ligger flat på en benk og løfter stanga ut fra stativet for deretter senke den ned til den berører brystet. Stanga skal ligge urørlig på brystet før den presses jevnt ut til strake armer.

Knebøy: Løfteren tar vektstanga bak på nakken fra et stativ. Løfteren skal deretter bøye knærne og senke kroppen inntil overflaten av låret er lavere enn toppen av kneet. 

Redaktør -

Nyheter

Vår indre verden av bilder

Vår indre verden av bilder

Lyriker Astrid Nitter Engen og kunstmaler ...

Glimt fra okkupasjonen – Bind 5: Alarmstart

Glimt fra okkupasjonen – Bind 5: Alarmst...

Luftrommet over Rogaland - en kamparena for ...

Ingen unnskyldninger

Ingen unnskyldninger

ikke ta meg for gitt da forsvinner jeg for ...

Inntil

Inntil

Et hvert menneske har sin fortelling og mulighet ...

Tanker på tur

Tanker på tur

En diktsamling fra en forfatter som tenker ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...