Brød og sirkus

01.10.2008
Brød og sirkus
Det lukter pinnekjøtt i vip-rommet på Bryne stadion. Rommet er en overbygget forlengelse av hovedtribunen.

Det er avspark mot Kongsvinger. Ute er det sol og blå himmel. Inne på VIP-rommet lukter det pinnekjøtt. Sponsorer og andre viktige har benket seg foran sesongens siste oppgjør på Bryne stadion. Etter en trist sesongåpning, har klubben hentet seg godt inn med bare to tap de siste ni kampene.

Selv om klubben har sikret seg en trygg plassering midt på nedre halvdel av tabellen, er ikke dagens kamputfall uten betydning for klubbens videre arbeid.

- Vi må slå Kongsvinger med fire mål i dag for å sikre tolvte plassen på tabellen, sier markedssjef Hans Erik Johnsen.

- Det står om fem hundre tusen kroner fra mediepotten til TV2. Men det ser jo lovende ut til nå, sier Johnsen, og kikker ut på banen idet de rødkledde går til frontalangrep mot østlendingene. Et godt innlegg fra Marius Helle treffer hodet til en nesten litt uvitende Tommy Eide Møster, og ballen synger i nettet bak Kongsvingers målvakt.

Den til nå avmålte forsamlingen i VIP-rommet slipper gafler og kniver og bryter ut i jubel. Stillingen er 1-0 til Bryne.

Vi står ved inngangen til VIP-rommet som er en overbygget forlengelse av hovedtribunen.

Johnsen justerer på lyden som formidler speakerstemme og tribunelyd fra utsiden og inn til vippene.

 

Forventet mer ved sesongstart

- I forkant av sesongen hadde klubben budsjettert med en tredje plass, og dermed en million ekstra i inntekter. Vi har måttet holde tilbake investeringer og foreta permitteringer for å få budsjettet i balanse. Vi er som en vanlig bedrift, det er ingen som kommer og redder oss, sier markedssjefen, men understreker at klubben har sponsorene med seg.

- Jeg har snakket med de viktigste sponsorene, og alle gir uttrykk for at de vil være med videre. Men vi vil nok også merke den økonomiske krisen som vi ser i dag. Alle sitter litt og venter, og holder tilbake på prosjekter de ellers ville ha startet. Når de som sitter på toppen venter, så vil det forplante seg nedover. Oppsummert så vil jeg likevel si at vi har en solid sponsormasse. Det er rundt 120-130 bedrifter som er med i Bryne sitt nettverk, sier Johnsen idet vi hører at lydnivået stiger blant vippene. Stemningen når et klimaks når balansen på banen vippes ytterligere i Brynes favør. Det er det Cato Hansen som sørger for etter drøye halvtimen spilt.

 

Fornøyde sponsorer

Egil Lie i Otium har satt seg på utsiden av vip-rommet.

- Hva synes du om kampen så langt.

- Det ser bra ut nå. Jeg hadde tippet 4-0 før kampen. Men jeg hadde nok i forkant av sesongen forventet en noe høyere plassering, sier Lie.

- Hva betyr det for Otium å være med som generalsponsor i klubben?

- Det betyr mye for oss å være med og støtte lokalmiljøet, og å være med på noe positivt, sier en noe ordknapp Lie som har fokuset rettet mot gressmatten.

Det er pause, og stillingen er fortsatt 2-0. Ingebrigt Aarbakke strekker på beina. Han er også en viktig bidragsyter for klubben

- Hva vil du si om kampen så langt?

- Vi har vært klart best. Jeg var litt redd for at spillerne ikke ville vurdere denne kampen som særlig viktig, sier Aarbakke, som hadde tippet 3-1 som sluttresultat.

- Hva betyr det for dere å være med på sponsorsiden?

- Vi synes det er fint å være med og støtte lokale lag og foreninger. Det er Bryne fotball som har satt Bryne på Norgeskartet. Når vi søker etter folk så er det viktig for oss at de vet at vi satser på lokale lag og foreninger, og setter pris på gode lokale ambassadører, sier industrigründeren.

- Hva synes du om klubbens prestasjoner under sesongen som helhet?

- Den har vært skuffende totalt sett. Laget har ikke vært på hugget fra starten. Men vi har fått til en god avslutning. De siste åtte kampene så har vi vært nummer en på formtabellen.

Nå håper vi bare at laget får til en god start neste sesong. Vi er med uansett, sier Aarbakke.

- Hva bør laget gjøre i forkant av neste sesong?

- Nå må de sette seg ned og evaluere. Hva har vi gjort godt og hva har ikke fungert. Jeg stoler hundre prosent på den sportslige ledelsen. Vi konsentrerer oss om pengene, så kan de andre ta seg av det sportslige, sier Aarbakke.

 

Bryne Dekk er med

Det er en halvtime igjen av kampen. Stian Nedrebø følger med i spenning. Han er daglig leder i Bryne dekk, som er eid av Johs Lunde.

- Hva synes du om kampen?

- Det er greit nok så langt. Bryne åpner bra, men legger seg litt nedpå ut i kampen. Men vi har full kontroll.

Som de andre sponsorene har Nedrebø vært skuffet over klubbens innsats under første del av sesongen, men positiv til at laget har hentet seg inn på slutten.

- Så du for deg at det kunne gå mot nedrykk?

- Nei, jeg var egentlig aldri redd for det, sier Nedrebø, før han retter skytset mot media generelt.

- Jeg synes dere i media er med og trykker laget ned. Dere bør være langt mer opptatt av det positive, og se mulighetene.

- Tror du lagets prestasjoner har blitt påvirket av det media skriver?

- Ja, det tror jeg. Det er alltid snakk om hoder som må rulle og trenere som må få fyken, sier Nedrebø engasjert, men modererer seg litt:

- Det er selvsagt ikke media sin skyld når laget gjør det dårlig, men jeg synes at fokuset burde vært litt annerledes.

- Hva betyr det for dere å være med som sponsor?

- Det er alltid vanskelig å måle effekten av en sånn sponsoravtale. Vi startet opp for fem år siden, og var tidlig ute med en stor sponsorpakke. Butikken har hatt en eventyrlig vekst, og vi tror at avtalen med Bryne er viktig.

Nedrebø mener sponsormiljøet på Bryne er svært godt.

- Vi er flinke til å bygge relasjoner og spille på hverandre her på Bryne. Dersom noen vil legge igjen penger en plass og få noe igjen for det, vil jeg absolutt anbefale Bryne, sier Nedrebø. Bryne dekk er i ferd med å forhandle fram en ny avtale for neste sesong.

 

Lyse vil være med på nytt stadion

Kampen er inne i de siste minuttene. Berge Opstad Rugland fra Lyse har kledd seg i Brynetrøye.

- Det er veldig bra at vi leder over Kongsvinger som har hatt en ganske bra høstsesong under Tom Nordli. Dette er både brød og sirkus, sier Rugland, og sikter til kombinasjonen meny og underholdning i vip-rommet.

- Det er viktig for oss å være med som sponsor, og være til stede også her på Jæren, sier Rugland, og legger til at han regner med at Lyse vil være med når arbeidet med nytt stadion tar til.

- Vi ser for oss at vi vil være med å utstyre nytt stadion med blant annet strålevarme fra naturgass. Dette er et mye bedre, billigere og mer miljøvennlig alternativ enn strøm, sier Rugland.

Han sier videre at Lyse har vært med på å gjøre Viking stadion til den festarenaen det er, og at han ønsker å gjøre det samme her på Bryne.

Dommeren blåser av, og festdagen på Bryne stadion er over. Det endte med 2-1 til hjemmelaget. Nå er det bare lukten av pinnekjøtt som henger igjen i vip-rommet, og det er bare å glede seg til første avspark i sesong 2009.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Bryne stadion,

Nyheter

En fabelaktig andaktsbok

En fabelaktig andaktsbok

Trenger du inspirasjon til andaktsstunden? ...

Fra helt på bunn til helt på topp

Fra helt på bunn til helt på topp

En del av en livshistorie fortalt i mikr...

Historier på et lærret

Historier på et lærret

La deg inspirere av malerier og tekster som ...

De falnes dans

De falnes dans

Ny og spennende fortsettelse av Fantasy-trilogien ...

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krimkameratene - Bensinmysteriet

Krim for barn. Velskrevet og flott illus...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...