Blårøyk og svidd gummi

01.09.2007
Blårøyk og svidd gummi
Odd Byberg i NMK Sandnes & Jæren lover fart og spenning utenfor Jærhagen i slutten av september. Da arrangeres motorweekend.

NMK Sandnes & Jæren lover blårøyk og svidd gummi utenfor Jærhagen Handlesenter på Klepp siste helga i september. Da inviterer de til motorweekend.

- Her blir asfaltracing, bilcross og VIP-heat, forteller Odd Byberg, som er leder i Norsk Motor Klubb Sandnes & Jæren. Det er tredje gang motorklubben arrangerer motorweekend på Klepp, og noe av formålet med arrangementet er å rekruttere nye medlemmer.

- Motorsport har stor publikumsappell, og hver gang vi arrangerer slike stevner får vi nye medlemmer, sier Byberg. I fjor var det 1.500 tilskuere som fikk oppleve både fart og spenning på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret Jærhagen. Minst like mange er ventet til årets arrangement.

 

130 km/t

Det blir snakk om hastigheter man vanligvis ikke forbinder med en parkeringsplass, når et femtitalls deltakere børner avgårde for å høste ære og berømmelse. Bilene kommer opp i 130 kilometer i timen, til tross for at banen er klemt inn på et relativt begrenset område. Det lengste strekket ligger bak kjøpesenteret, men banen går også inn i parkeringshuset før man når målstreken.

- Visst går det fort, men sikkerheten er nøye ivaretatt. Banen er på forhånd godkjent av Norges bilsportforbund, og alle bilene gjennomgår en grundig årskontroll. I tillegg blir bilene kontrollert før hvert løp, sier Byberg, som selv blir å finne bak rattet i sin BMW M3. Også kona Lillian kjører bilcross. Hun har en Saab 99, men blir trolig ikke med på løpet utenfor Jærhagen.

- Hun liker ikke å konkurrere på asfalt, forklarer Byberg.

 

To klasser

Deltakerne stiller i to racingklasser, og kjører både racing, rallycross og rallybiler. Det er klasser over og under 2500 ccm. Her kan det blir fra 40 til 80 deltakere. Sjåfører fra Kristiansand i sør til Bergen i nord kommer for å delta. I bilcrossklassen deltar 12 førere.

- Det blir også et VIP-heat med kjendiser bak rattet, lover Byberg.

 

Utstilling

Kjøreaktivitetene finner sted søndag den 30. september. Men det blir også liv og røre på lørdagen. Da arrangeres motorsportutstilling, hvor blant annet løpsbilene stilles ut til glede for skuelystne. Nytt av året er Team Traktor, hvor ulike traktorer stilles ut og hvor Jærens beste traktorsjåfør skal kåres. Dette skjer i en ferdighetskjøringskonkurranse lørdag 29. september.

 

Fra 16 år

Rundt 100 personer er medlem i NMK Sandnes & Jæren, som rekrutterer både innen to og fire hjul. Klubben har blant annet fostret speedwayesset Rune Holta, som i dag kjører for en polsk klubb.

Bilcross kan utøves fra fylte 16 år. Derfor er det mange juniorer som er med i de 85 motorklubbene i Norge.

- På stevner er det ofte like mange som deltar i juniorklassen som i de voksne klassene, sier Odd Byberg. Inngangsbilletten er rimelig. Hvem som helst kan pusse opp hvilken som helst bil, bare man følger motorsportforbundets sikkerhetskrav.

- De viktigste kravene er at bilen skal utstyres med et veltebur, det skal være godkjente seter i bilen og det stilles krav til bilbeltene.

 

Av Tom Gaudland

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Odd Byberg, NMK Sandnes & Jæren,

Nyheter

Skogstrådar

Skogstrådar

Krafta i naturen er sterkt forbunde med menneskesinnet ...

Havna

Havna

Etter stormen kjem stillheita ...

Mormors kalde kluter

Mormors kalde kluter

Usminkede og rå dikt om mormorer

Det eldste Sandnes

Det eldste Sandnes

Et bidrag til byens forhistorie.

Langgata i Sandnes

Langgata i Sandnes

Bli kjent med hvert hus i Langgata, dens ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...