Planlegg rittet i god tid

21.05.2012
Planlegg rittet i god tid
Butikksjef Vegar Bakken merker godt at det er flere som sykler i dag enn for 15 år siden. Og at syklistene er mer opptatt av utstyret.

Spinn sykkelshop på Sandnes merker godt at sykkelinteressen i regionen øker. Bedriftenes sykkelsatsing er hovedårsaken, mener butikksjef Vegar Bakken.

-Vi selger både sykkelpakker og teambekledning til stadig flere bedriftslag. Det er tydelig at mange bedrifter har sett den sosiale og helsemessige gevinsten ved å få de ansatte til å bruke sykkelen og trene sammen til Nordsjørittet og andre sykkelritt. Vi er også ute og informerer om sykling hos mange bedrifter, forteller Bakken.

-En bedrift som Aker Solutions planlegger nytt hovedkvarter med 2.000 ansatte, men bare 500 parkeringsplasser, illustrerer han.

 

Kresnere syklister

Vegar Bakken har inntrykk av at det også settes et stadig skarpere fokus på hvordan man sykler. Bedriftslagene som deltar i store ritt leker ikke sykling.

-Det er ikke uvanlig med 15-20 timers trening i uka, og de er opptatt av å trene rett, sier han.

-Er det et utstyrshysteri?

-Jeg vil ikke si det, folk bruker ikke penger som idioter, men mange er veldig kresne og vet hva de vil ha. Når vi setter sammen sykkelpakker, er det viktig at alt stemmer. Sykkel, bekledning og utstyr for øvrig blir som moteplagg. Vi ser også at mange av våre kunder allerede har godt utstyr, men er inne for å spisse det ekstra. En pulsklokke er for eksempel ikke nok for mange. De vil i tillegg ha watt-meter som kan måle kraften i tråkket mot pedalene, forteller Bakken.

-Du trenger ikke en sykkel til 40.000 kroner for å delta i ritt. Du klarer deg med en til 5.000. Men hvis du trener eller konkurrerer sammen med andre, blir du fort hengende etter med en sånn sykkel, mener han.

Som syklist, har Vegar Bakken også sett en annen positiv side ved at bedriftene satser på sykkelritt.

-Det er er mer forståelse å møte fra bilistene i dag. For 15 år siden fikk vi særlig pes fra sjåførene av store lastebiler. Etter at TS og Risa stilte med egne lag, har det endret seg, konstaterer Bakken med et smil.

 

Vann, såpe og olje

For så kort tid som 15 år siden, var hverdagssyklingen vanligere i bybildet og langs veiene. Spinn sykkelshop selger fortsatt mange hverdagssykler, og særlig mange sykler med en liten el-motor som hjelper til i motbakkene.

-Men det er nok færre som bare sykler til jobb eller butikken i dag. Når flere av kundene deltar i ritt, blir det større trykk både på butikken og verkstedet, sier Bakken, som gjerne hadde sett at syklistene tok bedre vare på sykler og utstyr selv.

-Vi har et solid verksted, og nå i sesongen har vi inne 20-30 sykler daglig. Mange reparasjoner kunne vært unngått om folk hadde vært flinkere til å passe på sykkelen. Vann og såpe, olje og regelmessige sørviser er viktig, mener han.

-Hva bør deltakerne i Nordsjørittet tenke på?

-Sjekk sykkel og utstyr. Så er det viktig å få i seg nok mat og drikke og sørge for nok hvile siste uka før rittet, og underveis. Litt varme klær kan også være viktig å få med seg. Planlegging er nødvendig. Riktig mat siste dagen er ikke nok, og du kan bare glemme å komme hit og få sykkelen reparert en av de siste dagene før rittet, slår han fast.

-Og om du er en av dem som sykler for å slanke deg, må du glemme slankingen den siste uka før rittet, formaner Vegar Bakken.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...