Naturopplevelse på brett

01.06.2006
Naturopplevelse på brett
Stavanger Kite Klubb

Vinden kommer fra Nordvest, vi har gått over et stort jorde for å komme til et sted som kalles Secret. Her måler kitere krefter med naturen. Det blåser kraftig, og selv om journalisten skal stå på land, kommer angsten krypende. Man leker da ikke med naturkreftene.

- Enten så får du en fin sak om kiting, eller så får du deg en redningsaksjon.

Vinden er mildt sagt sterk. Selv for Kenneth Tønnesen, leder for Stavanger Kite Klubb, er dette ruskete vær. Han forteller at sikkerheten alltid er førsteprioritet. Er vinden for ille, så legger de ikke ut på vannet.

- Det aller viktigste er at man ikke drar ut når det er fralandsvind.

Dette er logikk som journalisten forstår seg på. Tanken på å ende opp ved en plattform i Nordsjøen er ikke særlig fristende.

Leksjon to er heller ikke så vanskelig å forstå: Ikke dra ut alene. På stranden er det bare én kiter og journalisten. Ansvaret tynger, og en bekymret journalist står igjen på stranden og krysser fingre for at ikke noe skjer. Tanken på å kaste seg uti vannet er ikke av de mest fristende.

Jæren best i Norge

I følge Tønnesen har regionen de beste kitestedene i hele Norge. Jærstrendene er helt ideelle. Kiting er en rimelig ung sport. Ca. ti år på verdensbasis og enda yngre i Norge. Stavanger Kite Klubb er eneste organisasjon for folk i omegn, men har ligget brakk en tid. Nå skal Tønnesen prøve å bygge den opp igjen, for det mangler ikke på interessen.

- I går var det om lag 40-50 kitere på Solastranden. Det er stor interesse for sporten, men ikke på samme måte som på Østlandet. Der stimler de sammen på de få kitespotene som er tilgjengelige. Her er det så mange bra plasser at man kan ha dem for seg selv, sier Tønnesen.

Ikke farlig

Sporten er helt klart ikke for pyser. Konseptet er å ta på seg et brett på beina og henge seg fast i en gigantisk drage for så å dra ut på sjøen. Det kan skremme vannet av enhver. Men Tønnesen fastholder at det ikke er farlig:

- Så lenge sikkerheten blir ivaretatt, er det ikke noe farlig. Alt er jo i utgangspunktet farlig så lenge man ikke gjør det rett. Men det er viktig at alle som starter, tar seg et kurs først, eller får erfarne kitere til å vise vei.

Selv har Tønnesen drevet med kiting i tre og et halvt år. For det meste på vann. Det er også mulig å kite på snø, men Tønnesen foretrekker havet. Det er ikke så vondt å ramle i vannet.

- Med kiting kan man hoppe opp til ti meter. Det er ikke mulig med noen annen vannsport. Det er en helt utrolig opplevelse. En kombinasjon av fart og høyde. Det er en helt utrolig opplevelse.

Mestre naturkreftene

Å kite er en stor naturopplevelse. Jærstrendene og vinden gir helt optimale forhold. I enestående vakre omgivelser opplever kiterne å kunne temme naturkreftene, å få dem til å jobbe med seg, ikke mot seg. Det er massive krefter som er i aksjon. Tønnesen beskriver det som noe helt ulikt alt annet han har prøvd før.

Vi har vandret over et digert jorde, stranden Secret ligger foran oss.

En strand som en gang ble forsøkt holdt hemmelig, derav det klingende navnet. Men hemmeligholdingen varte ikke lenge. Tønnesen får på seg utstyret sitt og ser fram til turen:

- Det er en frihetsfølelse og en mestringsfølelse og ikke minst det adrenalinkicket.

En skeptisk journalist synes det ser tungt ut, men blir overbevist om at selen man henger i, gjør at man ikke trenger styrketrening før man kaster seg utpå.

Tønnesen legger utpå havet, og det ser helt magisk ut. Ganske skummelt, men ufattelig fascinerende. Hoppene er høye, men fallene er myke. Den enorme dragen styres der Tønnesen ønsker den. Det viser seg at vinden ikke var til bekymring likevel:

- Det er helt fantastisk her ute i dag, roper Tønnesen med et stort glis.

 

Av Katrine P. Mathiesen

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...