MIDT I BLINKEN

01.03.2006
MIDT I BLINKEN
Katrine Mathisen
En av få Anne Berit Djøseland i midten er representerer det kvinnelige mindretallet i Klepp Bueskyttere. Idretten sliter med å tiltrekke seg de kvinnelige utøverne. - Jeg forstår ikke hvorfor, sier Anne Berit. - Dette er en kjempespennende sport.

Føttene plasseres stødig på gulvet. Pilen legges på og trekkes ned mot strengen. Buen strammes. Et øye knipes igjen. Det andre øyet glir langs pilen og fram mot målet noen meter borte. Taket slippes i den stramme buen. Svisj! Pilen forsvinner.

- Det er en utrolig fin hobby. Du lærer struktur, disiplin og konsentrasjon. Og så slipper du å svette så mye. Men jeg trener litt fysikk òg, for å bli bedre. Jo bedre kondisjon du har, jo lettere er det å treffe blink.

 

En kveld tidlig på 80-tallet var det Øystein Slåttens tur til å hente sønnen i speideren. De drev på med bueskyting da han kom. Far spurte om å få prøve et par skudd, og etter å ha spent buen og sendt pilen avgårde et par ganger, var han hekta

I 1987 var samme mann med på å starte Klepp Bueskyttere. En klubb som i dag har vokst seg til å bli den største og mest aktive i hele landet. Klubben har 50 aktive medlemmer, som ofte er å se på trening nede i et av kjellerrommene i idrettshallen på Klepp.

 

Flink i hoderegning

- Det er en grevla spennende og utfordrende idrett. Alt skal stemme for at du skal treffe blink, og du vet aldri hvordan det går før du har sendt pilen fra deg.

Martin Figved er sportslig leder i klubben, og har også vært avhengig av pil og bue siden 1987. Han er innom kjellerlokalet på Klepp nesten hver eneste kveld,. Så man blir ikke så veldig overrasket når han forteller at det var her han traff hun som er kona hans i dag.

- Du blir ganske flink i hoderegning etterhvert når du holder på med dette her, forteller Martin

- Du driver hele tiden og regner sammen antall poeng du har skutt blink på. Jeg er blitt ganske rask på å summere sammen hvor mye jeg har handla for når jeg er i butikken, he-he.

Er det en vanskelig idrett?

- Det er ikke vanskelig å bare skyte, men det tar tid å bli god til å treffe blink. Det viktigste er å trene mye, å spenne buen igjen og igjen. I tillegg så er det viktig å ha glede i å øve. Å ha kjærlighet til idretten. Men du må hele tiden ha full fokus. Dette er ikke som å sykle.

 

Få kvinner

Det er Anne Berit Djøselands tur til å spenne buen og sikte i midten av blinken. Hun er en av totalt syv aktive kvinnelige bueskyttere i klubben. Resten av de 43 medlemmene er menn.

- Jeg vet ikke helt hvorfor vi er så få. Det er kanskje mange damer der ute som har lyst å skyte, men som ikke våger.

- Det er generelt lite damer i bueskyttermiljøet, legger Martin Figved til.

- Jeg har prøvd å finne ut hvorfor, men klarer ikke å komme opp med et godt svar. Vi prøver å være veldig snille med damene våre, så jeg tror ikke det står på det.

- Det er et veldig gildt og sosialt miljø her, forteller Anne Berit.

Martin kommer med en siste oppfordring til kvinnene:

- Bueskyting er egentlig en ideell sport for damer, fordi her deltar begge kjønn på lik linje. En kvinnelig bueskytter kan bli like god, og også bedre enn en mannlig.

 

Pilene suser ut fra buene, og borer seg inn i blinkene noen meter lenger framme.

- Det har aldri vært noen ulykker i klubben, kan Martin Figved forsikre.

- Vi har veldig strenge regler når det kommer til sikkerhet. Alle må for eksempel gjennom et obligatorisk sikkerhetskurs før de kan begynne å skyte. Og vi skyter kun på blink, ingenting annet.

 

I midten av april skal bueskytterne på Klepp bort fra kjelleren og ut til sin egen utendørsbane på Orstad. 23. april arrangerer klubben stevne i feltbueskyting. Her skytes det med pil og bue ute i terrenget. Blinken kan være skiver på ulik avstand ute i skogen eller ulike plastfigurer.

 

Øystein Slåtten lukker opp det andre øyet og senker buen. Han tar turen bort til pilen, som har boret seg inn i den runde blinken

- Det ble en tier. Midt i blinken. Det er stort sett der pilene mine lander, he-he.

 

Tekst : Nina Kalvatn Opsahl

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Øystein Slåtten, Klepp Bueskyttere,

Nyheter

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Nazi-unge!

Nazi-unge!

Om klimaet for «sopere» den gang - gjennom ...

Engleglans og pillefygerter - POCKET

Engleglans og pillefygerter - POCKET

I en tid da selvrealisering var et fremmedord ...

Politiprofiler - Bind II

Politiprofiler - Bind II

Om politifolk som var med og viste vei

Signaler og tegn

Signaler og tegn

Jeg ber til en Gud jeg ikke kan se. Gi meg ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...