Karatelokomotivet fra Bryne

29.05.2012
Karatelokomotivet fra Bryne
Tom Sølve Erga har vært leder i Bryne karateklubb i 27 år.

Den suverent beste karateklubben i landet hører til på Bryne. Leder Tom Sølve Erga mener hemmeligheten er å holde på kontinuiteten samtidig som klubben fornyer seg.
-Vi bygger stein på stein, på ekte jærsk vis, sier han.

Det er rundt 30 karateklubber fra Vadsø i nord til Lista i sør. Under NM i mars stakk utøverne fra Bryne karateklubb av med 9 av 12 mulige NM-gull. Hvorfor er Bryne karateklubb så god?

-Vi har en profesjonell satsing og er den største klubben i landet med rundt 200 aktive medlemmer. Medlemstallet er ganske stabilt. Det er fem landslagsutøvere i Bryne karateklubb for tida, og flere av dem har vunnet internasjonale titler. To av instruktørene har vært landslagstrenere. Det er mange i klubben som har konkurrert på et høyt nivå. Alle instruktørene har svart belte, og vi utdanner stadig nye hjelpetrenere, trekker Tom Sølve Erga fram som gode argumenter for Bryne-dominansen.

 

Stiller opp

Tom Sølve Erga har vært aktiv i klubben fra oppstarten i 1978. Fra 1985 har han vært leder. Han har selv en aktiv karriere bak seg, og er i dag dommer på høyt nivå. Han gikk som mattedommer under siste EM.

-Blir du spurt om å fortsette etter 27 år som leder, eller blir det bare tatt som en selvfølge?

-Nei, det er vel bare så vidt de spør før årsmøtene, sier Erga med et smil, før han penser samtalen over til klubben i stedet for å snakke om seg selv.

-Det er mange trenere som deler på arbeidet i Bryne karateklubb, og det er aldri noe problem å få folk til å stille på andre ting heller. Utøvere vet at satsingen i klubben er god, og mange kommer hit fra andre klubber når satsingen blir mer alvorlig. Vi er seriøse, og kan tilby trening som er tilpasset utøvernes ferdighets- og ambisjonsnivå. Og så er det en stabil kjerne i klubben. De eldste som er med og konkurrerer, er i femtiåra, men tidligere har vi også hatt folk i syttiåra. Det er mange med svart belte i klubben. Frafallet er lite og stabiliteten er god. Det er også mange familier blant medlemmene våre, forteller Tom Sølve Erga.

 

Satser mot VM

Det er tre europamestere blant de mest aktive utøverne i Bryne karateklubb. Det er toppidrettsutøvere, forteller Erga.

-Nivået i internasjonal karate er veldig høyt. Dette er utøvere som trener to ganger til dagen – seks dager i uka. Neste år skal VM arrangeres i Paris. Målet er å delta der. Nivået i VM er enda høyere enn tilfellet er i EM, sier han.

Bryne karateklubb satser også på å la enda flere få konkurrere i utlandet. Så langt har det vært forbeholdt de som satser aller mest seriøst.

-Vi ønsker å la yngre utøvere også få matching internasjonalt, ikke bare utøverne på landslaget. Det er andre turneringer enn EM som kan være interessante, forteller Erga.

Første helga i juni arrangerte Bryne karateklubb regionsmesterskap for barn og junior. 80 utøvere fra 10-12 klubber i området fra Etne til Lista deltok.

-Regionsmesterskapet har et varierende nivå. Det er viktigst med tanke på rekruttering. Mange går sine første kamper her, sier Tom Sølve Erga.

 

Nødvendig disiplin

Bryne karateklubb er åpen for barn ned til tiårsalderen, og første samling med nye medlemmer er straks etter sommerferien. Men først skal det være gradering og sommerleir på Moi.

-Er det stort sett barn som står for ny tilstrømming av medlemmer til klubben?

-Det er både barn og voksne. Det er mange som begynner med karate i voksen alder. Vi har god aldersspredning i klubben, og det er alltid plass til flere utøvere. Karate er allsidig trening. Hele kroppen er i bruk, og karate stiller i tillegg krav til konsentrasjon. Du må også ha hodet med deg, understreker Erga.

-Hos oss trener barn og voksne sammen. Det er også mange nasjonaliteter og folk som tilhører flere ulike religioner i våre rekker. På matta er reglene like for alle, sier han.

Det er mange regler i karate. Tom Sølve Erga mener disiplinen som ligger i sporten både er sunn og nødvendig.

-Jeg har trent 100 utøvere samtidig, og alle hørte etter. Jeg har også vært fotballtrener. Det er noe helt annet. Det hadde ikke vært mulig for en trener å ha kontroll på 100 utøvere i fotball, sier Erga.

 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Tom Sølve Erga, karateklubben på Bryne,

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...