Aldeles fotballgal

18.03.2011
Aldeles fotballgal
Mannen i midten skriker hakket høyere enn de andre. Det er fordi Per Kristian Vold er leder for B-gjengen, og det er derfor han som har ansvaret for å holde liv i leiren mens heltene gjør sitt på banen.

Etter å ha vært bannlyst fra Brynekamper i ett år, og også utelukket som leder for B-gjengen det påfølgende året, er Per Kristian ”røykbombe” Vold nå tilbake som hærfører for den rødkledde bataljonen på tribunen.

Vi står på indre løpebane og prøver å få kontakt med mannen som står og hamrer på en stor tromme mens han roper kampsanger av full hals. På banen på Sandnes stadion kjemper heltene hans sin første seriekamp mot den lyseblå naboen i nord. Etter bare ni minutter blir høyrefoten til Tommy Høiland for giftig for Sandnes, og Volds hærskare bryter ut i uhemmet jubel i det heltene får sesongens første nettkjenning. Vi har tidligere avtalt at vi skal møte supportersjefen på kampen, og prøver nå å få hans oppmerksomhet mellom slagene. Til slutt klarer vi det.

- Kan du komme ned her litt?

- Nei, sier han bestemt, og gjør det klinkende klart at han ikke kan forlate sin post midt under kampens hete. Vi blir derfor enige om å møtes etter kampen.

 

Herlig skåring

Men også etter kampen er det travelt for Vold som da skal være med å rydde, og sørge for at alt supporterutstyr kommer med bussen. Vi nøyer oss derfor med å ta noen bilder av den engasjerte mannen, og velger telefonløsningen dagen etterpå.

- Hvordan var dagen i går for deg?

- Dagen begynte ganske rolig. Jeg er jo på sikkerhetsmøte tre timer før kampene starter, og klarer ikke å gire meg skikkelig opp før det er unnagjort. Men når du kommer på puben, og folk begynner å samles og drøsen går, da begynner du å kjenne det. Den verste, eller den største følelsen, er når du kommer inn på stadion, og dagen du har ventet på har kommet. Jeg var nervøs før kampen, men roet meg ned da den første skåringen kom.

- Og den kom ganske kjapt?

- Ja, etter ni minutter. Det hadde vi ikke forventet. Det var herlig å få det så tidlig.

 

Vold og røykbomber

- Du snakket om et sikkerhetsmøte før kampen. Hva går det ut på?

- Før alle kampene så er det et møte der representanter fra NFF, representanter fra begge lag og begge supporterklubbene møter arrangements- og sikkerhetssjef. Der går vi gjennom alt fra hvilke drakter de skal spille i, alt som har med sikkerheten å gjøre, og om supporterne skal gjøre noe spesielt på den aktuelle kampen. Vi forsikrer oss også om at det ikke er noen uønskede som kommer seg inn på kampen, forklarer Vold.

Apropos uønskede: Vold vet utmerket godt hvordan det er å være bannlyst fra fotballkamper. I en cupkamp der Brann møtte Viking i juni 2009 kom han i skade for å kaste flere røykbomber ut på banen. Han ble dermed utestengt fra alle Brynekamper i ett år, og trakk seg umiddelbart som styreleder i B-gjengen. Han innså at det ble vanskelig å lede gjengen så lenge han ikke kunne være på hjemmekampene.

 

Vanvittig samhold

- Det gikk vel en sikring hos meg. Jeg vet ikke om jeg vil si så mye mer om den saken.

- Er det et tilbakelagt stadium?

- Ja.

Saken forteller uansett mye om engasjementet Vold har for fotball. Etter kampen mot Sandnes-Ulf dro han hjem, sank ned i sofaen, og så mer fotball. Han så blant annet hele kampen han nylig hatte vært på en gang til.

- Hva er det med fotball som gjør at det setter følelser så voldsomt i sving?

- Det er vanskelig å si. Jeg så min første fotballkamp i 11-12 års alderen, det var ”Junaiten”. Farmor og farfar er veldig interessert i alt av idrett, og der var jeg mye, og er der fortsatt ofte. Etter den første kampen var jeg ”Junaiten”-suppoerter. Jeg var på min første virkelige Brynekamp så sent som i 2000. Det var første kampen i Tippeligaen. Til da hadde jeg bare sett fotballkamp på fjernsyn. Når du kommer der og får oppleve den lokale patriotismen og engasjementet, da var det noe som traff meg. Det var akkurat som en familie. Det er et vanvittig samhold i en supporterklubb. Det er nok mye der det ligger, spekulerer Vold.

 

Mye energi

Det krever sin mann å være leder for en gjeng fotballsupportere. Det kan Vold skrive under på.

- Jeg tror ikke folk forstår hvor mye energi det tar å holde livet opp i nitti minutter. Jeg hadde en situasjon for to år siden da vi spilte borte mot Start. Jeg traff på spilleren Kai Ove Stokkeland i pølsekøen. Jeg var skikkelig svett og sliten. Han spurte om jeg hadde vært med og spilt første omgang, minnes Vold og humrer.

Den 24-årige fotballgalningen er for tiden uten kjæreste.

- Ja, jeg er veldig singel. Med de aktivitetene jeg bedriver så er det nok vanskelig å ha tid til en kone. Og jeg tror ikke det er mange kvinnfolk i verden som hadde vært med en kar som bruker så mye tid på fotball som meg, sier han og ler godt.

- Men det er vel også kvinnfolk blant supporterne? Er det ingen aktuelle der?

- Eh… hehe, skal dette være med i artikkelen? For å si det sånn, uten å fornnærme noen, jeg har vært i lag med ei i supporterklubben. Ikke for å si noe stygt om det, men det er kanskje greit å finne seg en jente som ikke er fullt så interessert i fotball. Skulle jeg hatt en dame som var interessert i det samme som meg, så hadde det vel ikke vært rom for noen verdens ting ellers, spekulerer Vold på tampen. 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
B-gjengen, Brynekamp,

Nyheter

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Nazi-unge!

Nazi-unge!

Om klimaet for «sopere» den gang - gjennom ...

Engleglans og pillefygerter - POCKET

Engleglans og pillefygerter - POCKET

I en tid da selvrealisering var et fremmedord ...

Politiprofiler - Bind II

Politiprofiler - Bind II

Om politifolk som var med og viste vei

Signaler og tegn

Signaler og tegn

Jeg ber til en Gud jeg ikke kan se. Gi meg ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...