Ungt hockeytalent på Nærbø Farmers

11.07.2014
Ungt hockeytalent på Nærbø Farmers
Espen Primstad
Maren Knudsen elsker å spille hockey for Nærbø Farmers i Nye Loen.

Maren Knudsen gjør ting som få andre gjør. Hun spiller hockey sammen med gutter og driver med mange idretter samtidig. For kort tid siden vant hun bronse i NM, og neste år er hun aktuell med eliteseriespill. Hovedpersonen selv sier at hun spiller hockey fordi det er kjekt, og drømmer om å spille hockey i utlandet.

Maren Knudsen var bare sju år da pappa Tommy Knudsen tok henne med til den nyåpnede ishallen på Nærbø høsten 2007. Hun trodde at hun skulle begynne på kunstskøyting, men da hun kom frem viste det seg at hun skulle begynne på hockey i stedet. Det har utviklet seg til å bli noe av det beste som har hendt henne.

– Hockey er det kjekkeste jeg vet om, forteller en entusiastisk Maren Knudsen. Den 14 år gamle backen fra Vigrestad spiller vanligvis for Nærbø Farmers, og vant nylig bronse i NM sammen med kretslaget til Rogaland/Hordaland. Hun spås dermed en lovende hockeykarriere, og det er flere faktorer som har bidratt til utvikling og vekst for det unge talentet.

Knudsen anser spillforståelse som hennes største styrke, og har bedret dette ved å kombinere hockeyspill for Nærbø med håndball og fotball for Vigrestad. Hun har dermed lært seg å markere, lese hvor pasninger kommer, og sende kjappe pasninger til ledige medspillere under oppspill.

– Det er kjekt å alltid ha noe nytt å trene på, som skøyting, pasning og spillforståelse. I starten var det nok litt vanskelig å gå på skøyter, men nå er det kølleteknikk og skyteteknikk som er mest utfordrende, forteller Knudsen. Heldigvis er det flere personer som hjelper henne på veien.

 

Fra hockeyfan til datterens største støttespiller

Innen idrett så kan det fort diskuteres om talent er avhengig av arv eller miljø, og i Maren Knudsens tilfelle kan det fort være begge. Tor Knudsen, farfar til Maren Knudsen, spilte hockey og bandy i Sverige, og spilte også for blant annet Sparta og Stavanger i Norge. Jussi Virtanen og Joni Leander, trenere i Nærbø Farmers, har også levert kunnskap, erfaring og ekspertise fra Finland for å tilrettelegge for sportslig fremgang. Den personen som har hatt størst betydning er det dog liten tvil om.

Pappaen Tommy Knudsen har ikke spilt hockey selv, men har siden farens spilledager vært hockeyinteressert. Fra første dag har han vært trener, lagleder, turneringsleder og skribent for Nærbø Farmers. Han sitter også i kretsstyret for dame og ungdom. Tommy Knudsen fikk imidlertid ikke sjansen til å se datteren spille i NM, for på dette tidspunktet var han opptatt med å coache Nærbø Farmers under Millennium Cup.

– Pappa er med på hver eneste trening og kamp. Det var uvanlig å være i Oslo og spille NM uten ham, forteller Maren Knudsen. Hun kom likevel hjem med bronsemedalje, noe som også var kretslagets første medalje noensinne. Det er likevel det å ha det kjekt, reise på turneringer og ha det sosialt i garderoben som motiverer Knudsen.

 

Godt miljø i Nærbø Farmers

Til daglig spiller Maren Knudsen sammen med gutter, ettersom det ikke er nok jenter til å stille med rent jentelag på Nærbø. Knudsen påpeker at gutter kan være mer fysiske og hardere i taklingene enn jentene, men at jenter likevel bør prøve seg. 

– De bør prøve seg på hockey slik at de får vite at hockey er kjekt, sier Knutsen. Hun lar seg ikke skremme av å være jente blant gutter, og føler seg i stedet som en naturlig del av laget.

– Miljøet i Nærbø er kjempebra, og jeg gleder meg til hver trening. Alle er snille med hverandre, og man er ikke med de samme folkene hele tiden fordi alle kan være med alle, forteller Knudsen. Sportslig har det også vært en opptur denne sesongen. Joni Leander tok over treneransvaret for U14, og har ifølge Knudsen hatt en positiv påvirkning på laget.

– Treningene har blitt hardere enn før, og vi har prøvd mange nye øvelser. Vi trener mye på pasninger og oppspill som vi ser igjen i kamp fordi vi øver så mye på det, forteller hun. Denne sesongen har hun fokusert på å skøyte raskere, skyte hardere og score mer. Neste sesong vil hun sannsynligvis debutere i den norske eliteserien.

 

Drømmer om spill i utlandet

Knudsen har ambisjoner om å bli best mulig og å spille på U18-landslaget. Dessverre består den norske eliteserien kun av fem lag, og nivået er lavere i forhold til veletablerte nasjoner som USA, Canada og Sverige. Knudsen drømmer dermed om å spille hockey i den svenske eliteserien, og kunne gjerne tenkt seg å spille hockey i Canada. For å realisere drømmen må hun fortsette utviklingen sin, men hun har også mange gode opplevelser å se tilbake på så langt. 

Som Nærbø-spiller har Maren Knudsen nemlig reist både innenlands og utenlands for å delta på turneringer. I fjorårssesongen vant de blant annet sølv på Danhostel Cup i Danmark og denne sesongen vant de Farmers Cup på egen is. Knudsen synes likevel at det kjekkeste var å delta på Viking Cup i Sverige i fjor. Nærbø var det eneste norske laget på turneringen, og de reiste hjem med to seire og fire tap i bagasjen. For Maren Knudsen handler det om å synliggjøre Nærbø på en positiv måte før turen går videre til den nasjonale og internasjonale scenen. 

– Jeg vil vise hvor gode Nærbø er, og at andre skal vite hvem Nærbø faktisk er, avslutter hun. 

 

Av Espen Primstad

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Maren Knudsen, Nærbø Farmers,

Nyheter

Kollaps

Kollaps

Gled deg til du slipper taket ...

Vin møter poesi

Vin møter poesi

Vin løfter poesien. Poesi hever vin...

Psykiatripoesi

Psykiatripoesi

En samling av sterke tekster om et plaget ...

Alt er bare snø

Alt er bare snø

Sterke dikt - som skildres med få ord ...

Jeg leker med tanken og veier mine ord

Jeg leker med tanken og veier mine ord

Kan det sies på rim? - Selvsagt og nok ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...