Dart – midt i blinken

07.01.2005
Dart – midt i blinken
Sjur O. Anda
Pilene skreddersys med ulike fjær (flights) og grep.

Etter en omflakkende og usikker tilværelse på ulike puber, har Bryne Bullshooters endelig fått egne lokaler. Nå starter de opp egen ungdomsvirksomhet, og håper på økt rekruttering.

Tross at Bryne Bullshooters har fått egne lokaler, tar de med seg noe av pubstemningen. I ene enden av lokalet står en bar, som er åpen ved spesielle turneringer. Halvfulle askebeger viser at Dagfinn Høybråtens klamme omfavnelse ikke har nådd ned i kjelleretasjen i Meierigaten. Lokalene er så nye at de ikke er ferdige ennå. Noen takplater og plakater mangler. Dette virker ikke bry medlemmene av Bryne Bullshooters nevneverdig denne mandagskvelden. Det er trening, og atmosfæren er avslappet, selv om det selvfølgelig er et element av konkurranse i dag også.

 

- Det er jo egentlig en uhøytidelig pubsport, men når du har holdt på en stund, blir det fort alvor av det, sier Espen Aasland, formann i Bryne Bullshooters. Spillet de samles rundt er amerikansk dart, eller electro-dart som det også kalles. Her kastes pilene mot en elektronisk darttavle, som holder styr på poengsum og alt slikt.

- Det er litt mer tivoli enn vanlig dart. Litt lys og lyd, og umiddelbar tilbakemelding på kastene, sier Aasland. Klubben som ble stiftet i 1999 har rundt 20 medlemmer, hvor rundt 10 utgjør en svært aktiv kjerne.

- De fleste som var med fra begynnelsen er fremdeles aktive, så slik sett har vi lykkes godt. Har fått et godt sosialt miljø. I Stavanger har de mye større utskiftning, sier Aasland.

 

Turnering

Her i distriktet er det bare Stavanger Bullshit som også driver med elektro-dart. Bullshooterne fra Bryne og bullshittene fra Stavanger har fire turneringer i året. Da starter de tidlig på dagen, og holder på til sent på kveld. Da skilles klinten fra hvete, det tar på kreftene å holde konsentrasjonen så lenge. Brynegjengen har tradisjonelt sett vært det bedre laget av de to. En vandrepokal har de karret til seg, og de trenger bare et stikk til for å få en andre. Det er allikevel et stykke opp til de beste i landet.

- I Trøndelag og Oslo-området er dette stort. Bare på østlandet finnes det over 17 aktive klubber. Vi vil gjerne komme bedre med i det nasjonale ligasystemet, sier Aasland. Bullshooters har hatt noen representanter på NM, som har klart seg rimelig godt.

- Vi har ni topp tre plasseringer, og fire NM-gull, og en klar målsetning om å samle flere, sier Aasland stolt.

 

Ungdommer

Med etablering i egne lokaler får Bryne Bullshooters endelig gjennomført ønsket om egen ungdomsvirksomhet. Med møter og trening på puber har dette ikke vært så lett før. De satser på å komme i gang med junior-dart så fort som mulig. Et eget rom, mer egnet for ungdomsvirksomhet, skal innredes til formålet. Her ønsker de ungdom fra ungdomsskolealder velkomne.

- Det er ikke så mye å gjøre for ungdommen her i Bryne. Det er ikke alle som spiller fotball, eller vil sitte foran en PC hele dagen, sier Aasland.

 

Presisjon

- Dart er en presisjonssport. Det gjelder å holde flyten, med jevnlig trening. På trening blir det mye terping, gjerne på trippler, sier Aasland. At det er et moment med taktikk og psyking legger han ikke skjul på.

- Det er en del av spillet. Får du den andre nervøs, blir han fort skjelven på hånden. Da har du kampen.

 

Slik spiller du dart. 

Det finnes en rekke ulike måter å spille på. på Bryne Bullshooters maskiner er det lagt inn over 500 ulike varianter.

 301 og 501

Her skal du kaste på tavlen, og telle deg ned fra henholdsvis 301 og 501. For hvert kast, får du det tallet du treffer, dette trekkes av, helt til du når null. På dobbel dobles tallet, og på trippel ganges det med tre. Hvis du for eksempel får trippel syv, drar du av 21. Her finne det forskjellige varianter, med inngang og utgang. Eksempelvis at du må ha trippel eller dobbel for å kunne avslutte spillet.

I Cricket er det bare følgene tall som gir poeng: 20,19,18,17,16,15 og bull (midten). Både trippel og dobbel er tellende. Først må du stenge et tall, så kan du score poeng på samme tallet. Du stenger et tall dersom du får 3 piler i dette tallet. Den som har stengt alle tallene, og har mest poeng, vinner spillet.

I Gotcha starter du på 0 poeng, og skal ut på 301 poeng. Dersom du treffer samme poengsum som en motstander, havner denne spiller på 0 poeng, og må begynne på nytt. Der av navnet Gotcha (Fikk deg). Her finns to varianter, master utgang, eller vanlig utgang.

For ytterligere informasjon kan du gå inn på Bryne Bullshooters hjemmeside:

www.brynebullshooters.com

 

Av Sjur O. Anda 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Bryne Bullshooters, Espen Aasland,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...