Det tabubelagte mørket

25.08.2023
Det tabubelagte mørket
Lyrikkforlaget
Stian Knutsen

Mental helse blant menn er et tabubelagt tema, det er Stian Knutsen lei av. I hans diktsamling «Folk og livet» åpner han seg opp og deler egne livserfaringer med søkelys på det tunge og mørke.

Stian Knutsen er en mann med mange hobbyer. Gjennom årene har han hatt flere fritidsprosjekter og lidenskaper. Da han var ung, hadde han en forkjærlighet for amerikansk fotball. Han spilte med Bergen Storm og vant NM-gull med dem i sin aldersgruppe i 2005. I voksen alder har han interessert seg for fiske, jakt og matlaging.

– Det er som regel jeg som står for middagen i husholdningen minst 350 dager i løpet av året, smiler han.

Matgleden har også ført med seg en iver etter god drikke. Det inspirerte ham til å åpne et mikrobryggeri sammen med to kompiser i Bergen i 2015. Årene med mikrobryggeri beskriver Knutsen som både lærerikt og spennende, men med familieliv og jobb var det ikke nok timer i døgnet til å holde bryggeriet gående ved siden av.

 

Knutsen sier at han har skrevet dikt lenge, de er fra ulike deler av livet. Etter hvert som han skrev, tenkte han ikke på at det kunne bli en bok. Han forteller at han satt og leste gjennom diktene sine en kveld. Da fant han ut at han hadde skrevet flere dikt enn det som trengtes for å fylle en bok.

– Samme kvelde plukket jeg ut 50 av de diktene jeg likte best, forklarer han.

Navnet på boken kommer fra et av de mange diktene han valgte ut, hans personlige favoritt, «Folk og livet». Tittelen er svært passende for boken innhold. Diktene er tross alt inspirert av Knutsens liv og menneskene rundt ham. De omhandler store temaer som angst, lykke, livet og døden.

– Noe er mørkt og noe er lyst, noe vil gi deg klump i magen og noe vil fremme et smil, sier Knutsen.

 

Det mørke er en sentral del av motivasjonen bak forfatterskapet hans. Knutsen skriver mest når han går gjennom noe vanskelig. Dette gjør diktene i samlingen svært personlige. De er forankret i hans opplevelser og tanker.

– Jeg åpner meg opp om mørke stunder og tunge tanker, noe som dessverre fremdeles er tabubelagt blant menn i min alder, forteller han.

Håpet er at diktene skal bringe oppmerksomhet til de vanskelige stundene i livet og muligens bidra til å starte en samtale om noe av det vonde.

– Jeg tror boken passer de fleste voksne, men jeg håper spesielt at jeg når ut til noen menn som har det vanskelig eller har hatt det vanskelig. Kanskje kan de finne noe trøst og glede i mine dikt, avslutter Knutsen.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...