Røde Kors får TV-aksjonen i 2016

20.05.2016
Røde Kors får TV-aksjonen i 2016
Olav A. Saltbones/Røde Kors
Syv år gamle Shaidulla fra Laghman-provinsen i Afghanistan prøver den nye protesen sin på Kabul Ortopediske Senter, som drives av det internasjonale Røde Kors. Nå kan han leke med vennene sine, og til og med ta en løpetur. Årlig mottar det ortopediske senteret 8.000 nye pasienter. Så langt har 120.000 mennesker vært til behandling på senteret.

TV-aksjonen 2016 går til Røde Kors. Inntektene vil sørge for livsviktig hjelp til ofre for krig og konflikt.

–Årets TV-aksjon skal redde liv og gi omfattende helsehjelp til noen av de mest sårbare i verden – mennesker rammet av krig og konflikt. Gjennom TV-aksjonen skal mer enn to millioner mennesker få livsviktig hjelp, sier kommunikasjonsansvarlig Maren Thorsen Bleskestad i TV-aksjonen.

Krig og vold skaper enorme lidelser over hele kloden. Mennesker blir drept og lemlestet, og ringvirkningene for lokalbefolkningen er katastrofale. De mangler vann, mat og medisiner, helsetilbudet svekkes, de må flykte fra hjemmene sine og har ingen jobb å gå til. Dette fører igjen til underernæring, helseproblemer, utrygghet og fattigdom. Fjorårets massive tilstrømming av flyktninger fra Syria, Irak og Afghanistan demonstrerer disse problemene til fulle.

Ni land

Årets TV-aksjonsmidler går til Røde Kors sitt arbeid i ni land: Syria, Libanon, Sør Sudan, Afghanistan, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. Pengene går også til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge. 

Røde Kors er mange steder den eneste hjelpeorganisasjonen som slipper til med humanitær hjelp, og har gjennom lokale frivillige tilgang til dem som ellers ikke får hjelp. Gjennom TV-aksjonen skal flere mennesker i krig- og konfliktområder få livsviktige medisiner, helsehjelp, rent vann og mat. Behovet er enormt, og hvert bidrag er med på å redde liv.

Siden 1974

TV-aksjonen har blitt arrangert hver høst en søndag i oktober siden 1974. I år går TV-aksjonen av stabelen 23. oktober. Siden 1974 har det norske folk samlet inn over syv milliarder kroner som har gitt titalls millioner mennesker livsviktig hjelp.

Flyktningrådet hadde den første aksjonen og samlet inn 125 millioner omregnet i 2013-kroner. Fra 1978 ble selve innsamlingen arrangert av hver kommune med ordføreren i spissen. Nå ligger ansvaret hos over 500 kommune- og bydelskomiteer.

Den aller første gangen NRK stilte seg til rådighet for et veldedig formål var i februar 1946, for aksjonen Nasjonalhjelpen for krigens ofre og de falnes etterlatte. Kong Haakon var den gang innsamlingsaksjonens høye beskytter, og aksjonens motto var «Du må ofre noe – mange ofret alt». 

 

 

Tom Gaudland

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...