Tar i bruk droneteknologi

05.05.2016
Tar i bruk droneteknologi
Tom Gaudland
Pilot Sven Inge Nøkling styrer dronen under en leteaksjon i Sveio

Der man tidligere måtte sette inn kostbare helikopterressurser, kan mannskaper fra Røde Kors nå bruke drone i søk etter savnede personer. Karmøy Røde Kors er blant de første i landet som bruker denne teknologien.

Det var i fjor at det lokale hjelpekorpset satte i gang et prøveprosjekt på RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) for bruk i søk- og redningsoperasjoner.

–Vi gikk til innkjøp av en drone for å se hvilke muligheter dette kunne gi oss, og om dette var et verktøy verdt å satse på, forteller Allan Alexander Lie, som er prosjektleder for RPAS.

– Vi ble godkjent av Luftfartstilsynet til å drive operasjoner. Etter ett år med testing har prosjektet vist seg å være en suksess, forklarer Lie, som kan opplyse at dronen har vært i bruk i flere leteaksjoner med gode tilbakemeldinger fra politiet.

– Det er politiet som kaller oss ut ved behov, sier prosjektlederen. Det skjedde sist i midten av april, da man ble kalt ut for å lete etter en mann som var savnet i Sveio.

– Vi hadde direkte kontakt med SeaKing under hele operasjonen, forteller Lie.

SeaKing er en fryktelig kostbar ressurs å rekvirere. Samtidig kan det være tekniske problemer, lokale værforhold og andre ting som hindrer helikopteret i å delta i aksjonene.

­–Da kan dronen være et bra supplement, selv om den aldri kan erstatte helikopteret, sier Lie.

 Omfattende opplæring

Det er fritt fram for privat bruk av droner i Norge, men profesjonell bruk krever opplæring. Luftsfartstilsynet har et omfattende kurs for operatører. Dernest driver Røde Kors egenopplæring på relevant utstyr. Så må det tas en avsluttende eksamen.

– Vår drone er spesiell, for vi driver termisk fotografering, altså varmesøkende kamera. Det krever egen godkjenning av Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Hver drone bemannes av en fartøysjef og en pilot som har ansvar for selve søket. En styrer dronen, den andre følger med på skjermen. Skadepotensialet er stort, så man er nøye med opplæringen.

–En ting er øvrig lufttrafikk. Bygninger og mennesker er en annen. Det er stadig flere eksempler på at dronebruk har gått galt. Derfor forsøker myndighetene å regulere bruken.

 200.000 kroner

Etter det vellykkede prøveprosjektet er Karmøy Røde Kors Hjelpekorps klar til å satse for fullt på droner. Årsmøtet bevilget 200.00 kroner til innkjøp av ny drone med varmesøkende kamera.

–Den varmesøkende teknologien er kostbar. Bare det lille kameraet koster 80.000 kroner. Men det er det som gjør det til en ressurs, sier prosjektlederen.

– Vi er godt i gang med innkjøp og vi samarbeider med Tromsø RKH, som allerede har et etablert miljø på dette, sier Lie.

Foruten Karmøy og Tromsø er også en Røde Kors-avdeling på Østlandet i gang med droner. Flere vil følge, tror Lie.

– Dronen bedrer sikkerheten til mannskapene våre, for eksempel på usikker is eller i farlig terreng. Det er tidkrevende og risikabelt for våre mannskaper. Dronen vår har foreløpig ikke reddet liv, men det kommer vi til å gjøre, forsikrer Lie, som legger til at dronen er en ressurs for hele Rogaland, ikke bare Karmøy.

 

 

Tom Gaudland

Gallery

rk drone

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...