Med økt forståelse for laginnsats i HMS-arbeid

12.08.2013
Med økt forståelse for laginnsats i HMS-arbeid
Det går hardt for seg når Røde Kors inviterer til HMS-spill. Farer ved skadestedet skal sjekkes. Pasienten stabiliseres. Hva med pusten? Hjerte- og lungeredning?

Åsted: Røde Kors-huset i Sola
Deltakere: Lagene Rødt, Gult, Grønt og Blått.
Anledning: Generalprøve for ”HMS-spelet på ekte ryfylkevis” utviklet av Livsgnist Ryfylke AS,Hjelmeland SPA Hotell og Rogaland Røde Kors. Målsetting: Bedre ferdigheter i å mestre livreddende førstehjelp.
Instruktører: Leif Arild Steen fra Ryfylke Livsgnist AS godt hjulpet av Røde Kors sine egne førstehjelpere Rune Byre, Øyvind Byre og Kenneth Larsen.

Kursdeltakerne fra de fire lagene og instruktørene møtes til dyst. Latteren sitter løst. Utvalgte prøvekaniner og «Anne»-dukken går tøffe timer i møte. På gulvet i festsalen ligger en utbrettet spilleduk på 26 kvadratmeter som viser et kart over Nordsjøen og Ryfylke, med oljeinstallasjoner og landområder fra Flekkefjord i sør til fylkesgrensen for Sogn- og Fjordane i nord.

- Still dere opp på valgt startpunkt til vanns eller på land. Velg en lagleder. Velg en med flaks til å kaste terning. Alle får utdelt en sylinder til å samle Finnøy-tomater. Laget som til slutt får flest tomater, har vunnet.

Leif Arild Steen kommanderer, og lagene lystrer.

 

Brette tomatesker

Første oppgave: Å kunne brette to tomatesker i løpet av to minutter. Lettere sagt enn gjort. Grønt lag vinner med halvannen eske klargjort innen fristen. For de andre blir det mye krøll. Det grønne laget blir ti tomater rikere.

Neste oppgave: Hvordan få til en konstruksjon av sugerør og limbånd rundt et ukokt egg for å hindre at det knuser ved fall fra ulike høyder? Det blir brettet på sugerør og surret med limbånd rundt eggene. Gult lag velger en annen løsning ved at sugerørene blir lagt strake over og under egget. De prøver å få til en slags luftputeløsning. Eggene blir sluppet fra kne-, hofte-, skulderhøyde og endelig fra instruktørens hevede arm over hodet. Bare de gules egg er like hele etter testen.

 

Akuttsituasjon

Dette er bare oppvarmingen for å øve opp en god lagånd. Flere utfordringer venter, og nå kommer kravet til kunnskaper innen forebyggende helse- og  sikkerhets arbeid inn for fullt. Det topper seg ved en ille tilberedt Anne. Hvor mange skader har hun, egentlig?

Lagene får kjørt seg skikkelig: Farer ved skadestedet skal sjekkes. Pasienten stabiliseres. Hva med pusten? Hjerte- og lungeredning? Ringe nødtelefonen 1-1-3 og fortelle rolig hvem du er, hvor du er og hva som har skjedd? Instruktørene noterer nøye hva som blir sagt og gjort. En av dem kan ikke dy seg fra å legge igjen en spydig bemerkning:

- Her har dere visittkortet mitt dersom dere trenger hjelp.

 

Skjules av klærne

Hva så med skadeomfanget? En avrevet lilletå er lett synlig. En jernsplint i låret likeså. Men andre betydelige skader skjules av klærne: Armbrudd, beinbrudd og indre blødninger. De verste skadene bør sikres først. Rune Byre foretar en grundig gjennomgang når øvelsen er over: Lårbeinsbruddet burde ha fått første prioritet. Ingen vil dø av en løs tå. Gult lag blir kåret som vinner.

Etter generalprøven på over to og en halv time er det tid for tilbakemelding. Kursdeltakerne er tilfredse.

- Dette var kjekt, vi skulle gjerne holdt på litt lenger. Og hva med lunsjen?

- Ingen grunn til bekymring. HMS kurset kan bestilles med og uten lunsj, spesielt om en ønsker å spille på Hjelmeland SPA Hotell.
Vi vil fremover tilby HMS spillet i bedriftenes egne lokaler, eller i Trafikksikkerhetshallen på Forus. Der vil vi kunne tilby spillet med og uten lunsj.
Så da er det bare å spre det gode budskap, fortsetter Rune Byre.

 

Redaktør -

Nyheter

Din hånd i min

Din hånd i min

Hjertevarme dikt om demens.

Hjemmets bankende hjerte

Hjemmets bankende hjerte

Ikke bare en kokebok ...

Sant og sånt - meir feelgood på nynorsk

Sant og sånt - meir feelgood på nynorsk

Eit nikk at «Ja, akkurat slik er det …»

Blaff

Blaff

Tiden er en underlig variabel. Eller?

Ord til deg

Ord til deg

Du kan ikke gjøre noe som helst med ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...