Trygg ved vann i Haugesund

30.10.2012
Trygg ved vann i Haugesund
Norges Røde Kors

Hva får en når en kombinerer Røde Korsere som brenner for friluftsliv og forebyggende arbeid med 50 deltagere med liten eller ingen erfaring med friluftsaktivitet i nærheten av vann? To opplevelsesrike sensommerhelger ved og på sjøen, med stort utbytte for alle involverte!

Fordelt på to helger i august og september, fikk både barn, ungdommer og hele familier prøve seg på nye vannrelaterte aktiviteter inne i Kvalsvik. Her fikk en prøve både kasteline fra land og førstehjelp ved vannredning. Men en favoritt for mange var nok å få på seg overlevingsdrakt og flyte i sjøen, for så bli plukket opp fra sjøen i båt.

100 000 kr til prosjektet
Men historien om hvordan en kunne samle så mange mennesker for å lære om bekledning, sikkerhet ved vann og vannrelatert førstehjelp begynner tidligere i år. Røde Kors Førstehjelp og Friluftsliv for ungdom (RØFF) i Haugesund ble før sommeren tildelt 100 000 kr fra Tryg og Norges Røde Kors for å øke unges kunnskap om sikkerhet ved vann i nærområdet.
Disse pengene ble vel anvendt på sensommeren, da RØFF og Hjelpekorpset i Haugesund slo sammen ressursene sine for å gjøre prosjektet til en realitet. Pengene fra Tryg ble blant annet brukt til å kjøpe utstyr. Dette materielle blir også brukt av både RØFF og Hjelpekorpset i etterkant, for RØFF har bestemt seg for å dele utstyret med Hjelpekorpset i tiden videre.

Godt samarbeid
Vanligvis sorterer RØFF under Hjelpekorpsets virksomhetsområde, men i Haugesund har en valgt en litt annen variant. Der er nemlig RØFF underlagt Røde Kors Omsorg. Men dette har ikke vært en hindring under Trygg ved vann-prosjektet. Lederen i RØFF i Haugesund, Henrik Bie Paulsen, har bare positive ting å si om Hjelpekorpset:
-Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet mellom RØFF og Hjelpekorpset. Bare gode ideer og positive holdninger, uansett hva det skulle være.
Kurt André Fransson, som var ansvarlig for Hjelpekorpsets deltagelse i Trygg ved vann, stemmer i:
-Etter prosjektet har vi også fått god kontakt med lederne i RØFF, noe vi får igjen for senere.

Viktig kunnskap
I Haugesund Røde Kors er alle samstemte om at det deltagerne lærer under kurset vil gi dem viktig kompetanse. Henrik sier:
-Dette er jo ikke svømmetrening, men det er med å skape en trygghet i forhold til vann og en forståelse for hva som kan skje om en faller uti.
Og Hjelpekorpset er enig, Kurt kaller prosjektet et veldig bra initiativ, fordi det ”tar opp heilt basic, men VIKTIG lærdom om vann/sjø.” Prosjektet passer også godt inn i det Hjelpekorpset allerede driver med, siden Hjelpekorpset i Haugesund jobber med forbyggende arbeid på sjø. I tillegg ga prosjektet Hjelpekorpset en gylden mulighet til å øve på vannredning, så da ble det kompetanseheving på mannskapene også. En virkelig vinn-vinn situasjon, med andre ord.

Populært
Selv om deltagerne var utenfor sin komfortsone og gjorde ting de aldri hadde prøvd før, var de i følge Henrik både sporty og tilfredse:
-Alle var positive og veldig fornøyde med kurset.
Også her er Kurt fra Hjelpekorpset enig:
-Deltakerne hadde det kjekt og de syntes de lærte utrolig mye.
Også på forhånd var kurset populært: Selv om det var ganske mange deltagere, var det venteliste for å få delta. Dette viser at det er et tydelig behov for denne typen forebyggende arbeid, og Henriks kommentar etter helgen var kort og godt:
-Det ble en kjempesuksess og må gjentas.

Karmsund videregående skole har allerede sagt at de vil gjøre dette til et fast innslag i timeplanen til den internasjonal klassen på skolen. Så får vi bare vente og se hva RØFF og Hjelpekorpset får til sammen i og på vannet til neste år…

Redaktør -

Nyheter

Speilvendte øyeblikk

Speilvendte øyeblikk

Dikt og naturbilder som til sammen speiler ...

Ser deg

Ser deg

Refleksjon rundt det som er verdifullt for ...

Stor ulv, blødende sår

Stor ulv, blødende sår

Fokus på omsorgssvikt

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Mange sykdommer, én årsak: Den ustabile ...

Mutter, skrujern og teip

Mutter, skrujern og teip

I Kjerstis små snutter ser vi verden ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...