Med guide gjennom systemet

30.10.2012
Med guide gjennom systemet
Hamidullah Amiri

Hamidullah Amiri var ny i Norge da han for ti år siden var den første som fikk hjelp gjennom Rogaland Røde Kors sin ordning med flyktningguider. I dag leder han innvandrerrådet og sitter i bystyret i Sandnes.

Hamidullah Amiri følte seg alene og fremmedgjort da han som ung mann kom til Norge fra Afghanistan. Han oppsøkte Røde Kors for å finne noe verdifullt å bruke tiden sin på. Tilfeldighetene ville at Røde Kors akkurat da var klare til å starte ordningen med frivillige flyktningguider. Hamidullah Amiri var den første som fikk en guide gjennom ordningen.

-Jeg kom fra Afghanistan og guiden min kom fra USA. Det kunne ha blitt et problem, men vi lot aldri politikk eller religion bli noe tema. Vi ble i stedet venner, og har beholdt vennskapet selv om kontakten ikke er like tett, forteller Amiri.

 

Lett å gi opp

Det var viktig for Hamidullah Amiri å bli kjent med noen som kunne vise veien gjennom systemet. Selv om det finnes et offentlig apparat som skal gi bistand, var det noe annet å få en guide som gjorde det frivillig og uten å vente noe i retur.

-Det er mer meningsfylt og gir en god følelse når man vet at noen stiller opp fordi de har lyst. Læringen og utbyttet er gjensidig. Guidene lærer også av flyktningenes kultur og bakgrunn. Flyktningguiden er et godt eksempel på vellykket integrering, mener han.

For den unge, enslige Hamidullah Amiri var alt ukjent i det nye landet. Guiden hjalp både med å finne veien i systemet og med å utvide nettverket.

-Alt er vanskelig og det er lett å gi opp. Du får ikke venner, du mottar papirer du ikke skjønner noe av, du møter noen stengte dører og vet ikke hvor du skal henvende deg for å ordne ting. Du trenger hjelp til praktiske ting, men også noen som kan lytte og gi trygghet. Og du trenger å lære helt hverdagslige ting. Vi var for eksempel på hyttetur. Bare det å skjønne det norske begrepet «hytte» kan være vanskelig. Det er ikke alle land som har noe tilsvarende, og ikke alle språk som har et ord som kan oversettes til hytte. Flyktningguiden lærte meg også noe om verdier. Det var nyttig å erfare at det var noen som stilte frivillig opp for å hjelpe på den måten, sier han.

-Jeg ble også kjent med andre i min situasjon gjennom flyktningguidens samlinger. Jeg fikk flere venner og større nettverk, legger han til.

 

Et spark bak

Flyktningguiden var også avgjørende for at Hamidullah Amiri begynte å studere ved Universitetet i Stavanger. Han har i dag en bachelor i samfunnsfag og personalledelse.

-Jeg sa en dag at jeg hadde lyst til å studere, men manglet papirer og fag. Guiden sa at jeg ikke måtte la det stoppe meg. Han viste meg veien. Jeg hadde nok ikke gått til rådgiverne på universitetet og kommet i gang uten at noen gav meg et spark bak og litt rettledning om hvor jeg burde henvende meg, tror Amiri.

Hamidullah Amiri er i dag representant for Arbeiderpartiet i Sandnes bystyre. Han er også leder av innvandrerrådet i byen. Han ser fruktene av Røde Kors sitt arbeid med å guide flyktninger i sitt nye hjemland.

-Alle trenger å få gode råd og hjelp til å velge fra noen de kjenner. Det offentlige støtteapparatet kan ikke gi den samme hjelpen. Flyktningguiden hjelper deg til å finne en retning, sier Amiri om ordningen som i år feirer 10 års jubileum.

Magnar Riveland

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...